Chociaż DAY6 to zespół koreański, w tym roku zadebiutował także w Japonii, wydając zupełnie nowe piosenki opatrzone japońskimi tekstami, tak więc lądują w tym dziale. Grupa składa się z pięciu członków, z których każdy gra na jakimś instrumencie, a dodatkowo aż czterech z nich udziela się także wokalnie, więc już ten fakt czyni tę formację ciekawą. Istnieją od 2015 roku, a od 2018, jak już wspomniałem wcześniej, próbują swoich sił także w Japonii. Wydali tam do tej pory dwa single, kompilację (zawierającą ich koreańskie utwory, w wersji z japońskimi lub angielskimi tekstami), a już na październiki szykują także album studyjny.
Członkowie zespołu to idąc od lewej: Jae (gitara, wokal, rap), Wonpil (keyboard, syntezator, wokal), Dowoon (perkusja), Sungjin (wokal, gitara), Young K (bas, wokal, rap).
PS. Nieraz spotkałem się ze stwierdzeniem, że wiele ich utworów nadawałoby się na openingi do anime. Zgadzam się w pełni xD! Może nawet powinni spróbować swoich sił w tym kierunku, bo byłby to świetny sposób na dodatkową promocję. "You can almost say music is beyond all race, color of skin and religion. There are so many problems in the world, but music is truly beyond... It is fantastic." SUGIZO
Powiedziałem w tym temacie A, więc powiem i B Wczoraj pojawił się klip z utworem przewodnim z nadchodzącego, pierwszego japońskiego albumu zespołu. Wiadomo już, że krążek będzie nosił tytuł "Unlock", a tymczasem zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z "Breaking Down":
https://www.youtube.com/watch?v=QmBaZKYEXN8
PS. Nadal czekam na ich pierwszą kompozycję, która zostanie wykorzystana jako opening do anime xD Po raz kolejny udowodnili, że mają odpowiedni potencjał i ktoś to w końcu powinien zauważyć xD "You can almost say music is beyond all race, color of skin and religion. There are so many problems in the world, but music is truly beyond... It is fantastic." SUGIZO