Forum Dragon Ball Nao

» Komiksy o Asteriksie

Kameoka
Saiyanin
Saiyanin

Dni na forum: 19
Kultowa seria komiksów Gościnnego i Uderzo, a w ostatnich latach ich następców.
Czytaliście? Co o nich sądzicie? Macie jakieś ulubione?

Z albumów autorstwa Gościnnego czytałem wszystkie. Z tych autorstwa samego Uderzo czytałem bodajże dwa, i nie podeszły mi. Z najpóźniejszych nie czytałem żadnego.
Moje ulubione to:
1. Asteriks legionista
2. Niezgoda
3. Osiedle bogów
4. Asteriks i Normanowie
5. Asteriks u Brytów
6. Asteriks i Kleopatra
7. Asteriks Gladiator
8. Asteriks u Helwetów

Mam sentyment do tych komiksów, choć jak się bardziej zastanowić, to w założeniach fabuły tych opowieści nic nie ma żadnego sensu. Np. to, dlaczego Panoramiks sam nigdy nie pił wywaru, i dlaczego chodził do lasu po składniki na wywar sam, bez eskorty, skoro Rzymianie mogli na niego tam cały czas czyhać. Dlaczego niezłomni Galowie walczyli z Rzymianami gołymi dłońmi, skoro zasięg mieczy i włóczni Rzymian był większy niż zasięg ludzkich ramion, a magiczny wywar nie chronił przed ranami. Dlaczego Rzymianie nie robili nieustannych zamachów na Panoramiksa. Dlaczego Rzymianie nie wpadli na pomysł, by ostrzelać wioskę Galów płonącymi strzałami i potem nie wysiec ich, uciekających z płonącej wioski, zwykłymi strzałami z łuków - itd. Przecież magiczny wywar nie uchroniłby nieugiętych Galów przed strzałami z łuków. A jak wczytać się w poszczególne albumy, to znajdzie się naprawdę sporo dziur fabularnych, co najbardziej widoczne jest w pierwszym albumie, "Przygody Gala Asteriksa", gdzie centurion, który postanowił porwać Panoramiksa, postępował bardzo głupio i irracjonalnie.

Forum DB Nao » » » » Komiksy o Asteriksie
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump