1. Czy człowiek z natury swej jest zły?
Jeżeli o to chodzi to nie ma problemu. Machiavelli.
No dość logiczne, ale w takim razie, jeśli ktoś zgwałcił dziewczynę i brutalnie zabił, to ta osoba nie jest zła? Tylko to co zrobiła jest złe?
Raczej bardziej przekonuje mnie, to, że człowiek ma wolną wolę i może wybrać między złem i dobrem. I, jeśli częściej wybiera zło, to można określić go złym człowiekiem, ponieważ określamy to, co robił do tej pory.
Raczej bardziej przekonuje mnie, to, że człowiek ma wolną wolę i może wybrać między złem i dobrem. I, jeśli częściej wybiera zło, to można określić go złym człowiekiem, ponieważ określamy to, co robił do tej pory. Nie oceniamy tego, że urodził się już zły (bo się taki nie urodził), tylko to jaki się stal.
Dwa podstawowe pytania, na które trzeba odpowiedzieć zanim się zacznie dyskusję.
1. Czy człowiek z natury swej jest zły?
2. Czy czyny ludzkie są w stanie zmienić jego naturę?
Bez określenia swego zdania na ten temat nie ma czego argumentować.
No dość logiczne, ale w takim razie, jeśli ktoś zgwałcił dziewczynę i brutalnie zabił, to ta osoba nie jest zła? Tylko to co zrobiła jest złe?
Trudno w to trochę uwierzyć.
Raczej bardziej przekonuje mnie, to, że człowiek ma wolną wolę i może wybrać między złem i dobrem. I, jeśli częściej wybiera zło, to można określić go złym człowiekiem, ponieważ określamy to, co robił do tej pory.
Poruszasz tylko trudne przypadki. A co jeśli ktoś poczytalny morduje i gwałci, bo go to bawi i lubi to robić? Takiego nie usprawiedliwisz, żadna moralność go nie usprawiedliwi, taki człowiek jest zły, bo robi źle, jedno wynika z drugiego.
Ty powiesz że taka osoba jest zła, ja powiem że taka osoba jest chora (mogą to być np. jakiegoś rodzaju zaburzenia psychiczne).
No dobra, ale czy jeżeli ktoś ma za rodziców np. złodziei albo oszustów i sam mimo woli staje się taki jak oni (mam na myśli to, że małe dziecko nie widząc innego świata staje sie takie jak ludzie, których zna), to czy taka osoba również jest zła? Czy może staje się taka dopiero po osiągnięciu pewnego wieku, w którym zaczyna pojmować to, że jest zły a mimo to się nie zmienia?