Forum Dragon Ball Nao

» Jaką mangę aktualnie czytasz?

JAKTO Kobieta
Nameczanin
Nameczanin
JAKTO
Dni na forum: 4.999
Plusy: 1
Tak jak w tytule, w temacie możecie napisać jaką mangę aktualnie czytacie.

Temat ten nie ma na celu recenzowania mang, oczywiście w cenie jest małe zapoznanie z tematem reszty forumowiczów.
Można też podzielić się wstępnymi wrażeniami związanymi z opisywanym tytułem.

Więc zaczynam. ; )

Mangą aktualnie czytaną przeze mnie jest "Zettai Kareshi".

Gatunek : Romans, Komedia.
Manga posiada 6 tomów, ja na tą chwile zatrzymałam się na tomie 1.

Uwaga : Może pojawić się mały spojler.

Dziewczyna o imieniu Riko po dotkliwym zawodzie miłosnym, postanawia wreszcie znaleźć sobie chłopaka, nieprzewidziane okoliczności sprawiają, że może zamówić go, o dziwo, w INTERNECIE. Tak też robi a w jej domu pojawia się wymarzony partner.
Na nieszczęście a może i szczęście głównej bohaterki chłopak nie jest człowiekiem, a robotem.
Piękny robot i oczarowany nim właściciel.
Skąd ja to znam ? "Chobits" ?

Tak, podobny motyw możemy zauważyć w mandze autorstwa zepsołu CLAMP.
A no i mechanicznego przyjaciela, też trzeba zbudzić jakimś specjalnym sposobem.
Jakim ? Tego już wam nie napisze ; D

Manga zalicza się do Shoujo, i już po przeczytaniu pierwszego rozdziału od widać, że jest mocno cukierkowa. Szczególnie jeden z głównych bohaterów ów robot Night, (podobno idealny chłopak dla każdej dziewczyny) przyczynia się do określenia, tytułu "Zettai Kareshi" właśnie jako mangi cukierkowej.
Night 24 na dobę leje miód na uszy swojej "ukochanej", w jego doskonałość niezmierzalna jest ludzkimi parametrami.

Przemyślenia. hymm...
Po "Zettai Kareshi" nie spodziewam się niczego przełomowego, ale kto wie może mnie jeszcze zaskoczy...?

Obraz Obraz
*Mam nadzieję, że temat nie jest kopią innego tematu, który nie został przeze mnie zauważony.

左様なら

Ten post był edytowany 1 raz, ostatnio zmieniony przez JAKTO: 16.11.2011, 0:48
Mateusz Mężczyzna
^Recenzent
Recenzent
[ Klan Tokugawa ]
Mateusz
Dni na forum: 6.419
Plusy: 10
Aktualnie to będą te trzy:
Bakuman
Flame of Recca
One Piece

Flame of Recca, sam nie pamiętam czy skończyłem czy nie xd

One Piece na bieżąco, natomiast Bakumana co jakiś czas.

Bakuman - o młodych mangakach, w ubiegłym sezonie powstało nawet anime, a w tym chyba jest też druga seria owej kreskówki.
Flame of Recca - o ninja, który włada ogniem, manga, która bardzo mnie wciągnęła, polecam.
One Piece - chyba każdy wie.

Obraz
Lees Mężczyzna
Saiyanin
Saiyanin
Lees
Dni na forum: 6.240
Aktualnie czytam:
1. Naruto
2. Bleach
3. Fairy Tail
4. One Piece
5. The Breaker: New Waves
6. Gantz
7. KH Reborn
8. Beelzebub
9. Cage of Eden
10. Air Gear
11. Berserk
12. Gamaran
13. Nurarihyon no Mago
14. Break Blade
15. Drifters
16. Kuroko no Basket
17. Psycho Buster
18. Ichiban Ushiro no Daimaou
19. Area no Kishi
20. Blazer Drive
21. Fate/Zero

Więcej na razie nie pamiętam, bo termin wydawania tytułów jest różny i trudno się połapać. Ogólnie czytam dużo mangi, głównie po angielsku. Z tytułów mniej znanych polecam Gamarana - opowieść o młodym samuraju, z dużą ilością krwi i zdecydowanym działaniem głównego bohatera.
Bardzo fajny jest też Break Blade, wyraziste postacie, mechy są których nie lubię za bardzo ale da się je przełknąć.

http://www.anime-planet.com/users/Lees
clio Kobieta
niestowarzyszona
Admin no onēsan

niestowarzyszona<br />Admin no onēsan
clio
Dni na forum: 6.269
Plusy: 3
Czy autorce tematu chodziło o to, żeby wklejać listę czytanych mang? Myślę, że to można sobie darować - na My Anime List można popatrzeć i to wystarczy. Chyba raczej miała na myśli, żeby podzielić się wrażeniami z aktualnie czytanych i umotywować ich wybór.

Wczoraj odebrałam z poczty większość zamówionych tomów CardCaptor Sakura, więc najprawdopodobniej w weekend sobie do tego zajrzę. W dodatku do X-a, Tokyo Babylon i oczywiście RG Vedy zaczęłam wzbogacać kolekcję CLAMPa o inne dzieła. W weekend przeczytałam Shirahime Syo - zbiór czterech krótkich historii w scenerii gór, śniegu i lodu. Bardzo malownicze, nastrojowe, z otarciem o baśń. Kreska prześliczna (co się rozumie samo przez się) i właściwie bardziej się tę mangę odbiera jako artbooka...

Z serii czytanych na bieżąco mam Naruto (od 2008), Bleacha (od 2009) i 07-Ghost (od 2010) - przy czym Bleacha to czytam już tylko z przyzwyczajenia (jakoś te 2-3 minuty jestem w stanie w tygodniu poświęcić). Naruto i Ghost mnie nie rozczarowują wcale, a wcale.

Saraiya Goyou przeczytałam 4 tomy (z ośmiu), następny ma być w grudniu i już się nie mogę doczekać.

(Opisy SG i Ghosta w osobnych tematach.)

"Dom jest tam, gdzie ktoś o Tobie myśli"
"Ore to koi, onna"
"Even though I'm worthless... thank you... for loving me...!"

Obraz
kirin.pl

Mateusz Mężczyzna
^Recenzent
Recenzent
[ Klan Tokugawa ]
Mateusz
Dni na forum: 6.419
Plusy: 10
Jaką mangę aktualnie czytasz?

Myślę, że chodziło jej też o to wklejenie list, a mi się np. nie chcę zaglądać na MAL Leesa, co czyta, jeżeli w ogóle ma konto.

Obraz
JAKTO Kobieta
Nameczanin
Nameczanin
JAKTO
Dni na forum: 4.999
Po wojażach z opisywanym wcześniej "Zettai Kareshi" i paroma innymi tytułami po drodze, postanowiłam przeczytać mangę o aniołach.
Stwierdziłam, że najprościej będzie znaleźć mangę ze słowem angel w tytule.
Pierwszy tytuł który wpadł mi w oko był to "Angel Densetsu".

Niby wszystko się zgadzało, no bo i anioł w tytule i w grafikach jakiś chłopak ze skrzydłami. Ale po przeczytaniu opisu dowiedziałam się, że mimo tych dwóch faktów manga wcale o skrzydlatych stworzeniach nie jest. ; D

"Angel Densetsu" (gatunek : komedia) opowiada historię chłopca imieniem Seiichirou Kitano. Sejichirou posiada wszystkie cechy przykładnego obywatela. Jest miły, pomocny, kulturalny, osiąga doskonałe wyniki w nauce.
O dziwo, mimo tych wszystkich pozytywów nastolatek wzbudza niechęć otoczenia, a wręcz wywołuje strach i obrzydzenie.
Powodem tego jest przerażający wygląd twarzy Sejichirou. Brak brwi, worki pod oczami, pożółkła cera oraz demoniczny wzrok sprawia, że ludzie postrzegają go jako "mordercę i narkomana".
Osobiście nie uważam, żeby jego twarz jest przerażająca, moim zdaniem wcale tak bardzo nie wyróżnia się pośród pozostałych bohaterów.
No ale to moje osobiste wrażenie, ktoś może odbierać to inaczej ; )

Chłopak usilnie pragnie znaleźć sobie przyjaciół, a owe poszukiwania owocują wieloma śmiesznymi sytuacjami.
Tytuł pełen humoru i komizmu sytuacyjnego (często przewidywalnego), pozostawił dobre wrażenia, więc fanom komedii mangę polecam.

Obraz
*"Angel Densetsu" dostępny jest online w języku polskim.

左様なら

Forum DB Nao » » » Jaką mangę aktualnie czytasz?
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump