Fałsz, naliczyłem 6... brak przecinka przed jest.
Dodano po 28 minutach
Gangez napisał(a):I moje ulubione
W bibliotece na półce stoją książki grube na 4cm. Okładka jest gruba na 0,5cm. Od lewej strony zaczyna przez nie drążyć dziury mały robaczek który zatrzymuje się na początku trzeciej książki. Ile cm przebył robaczek? ążki
szczecin
Pozdrawiam Shounena, mam nadzieję, że masz czym podetrzeć ból dupy, bo twoja matura się do tego już kwalifikuje (Gangez, ciebie też dotyczy albo robią cie w balona na statku...). Więc zaczynamy.
Dane: 4 cm (książki), 0,5 cm (okładka) robaczek (zatrzymuje się na początku 3 książki, a więc okładki nie przegryzł... tak)
Szukane: Ile cm przebył robaczek ?
Wzór: Algorytm, robaczek = książki - 2*okładki (licznik), a w mianowniku zatrzymanie się robaczka = 30 (zamiana na mm)/3 = 10 mm
Tak by to wyglądało panie marynarzu.
Lecz... by wyliczyć jak gruba jest książka, to jeśli pomnożymy 3 książki * 5 mm = 15 mm - 40 = 35 mm/ 3 książki = 11,67 w przybliżeniu (to jest grubość bez okładki) + (że przegryzł robaczek 2 okładki) 10 = 21,67 mm
Proponuję myśleć logicznie panowie
Dodano po 30 minutach
Chyba, że robaczek przegryzł się przez same strony XD
Dodano po godzinie
Oczywiście można to sprawdzić 3*11,67 + 15 = 50 mm Jednak zatrzymał się na trzeciej, więc - 16,67 = 33,3 mm (Więc panie Gangez... robią cię w balona) Chyba, że tam jest jeszcze... nie wiem chudziutka manga/komiks.
Dodano po godzinie
Jeśli mam wziąć [ ort! ] pod uwagę twój wynik 11,5 mm to 40 - 11,5 = 38,5 mm /3 = 12,83... mm + 11,5 (twór wynik, czyli 2 okładki po 5 mm = 10 mm... pozostaje 1,5 / 2 = 0,75 XD mm) = 24,23 mm
+ 5,75 (3 książka) XD = 29,98 mm w przybliżeniu 30 mm ( Doskonała zagadka)
"Ty farm w dżungli do 6 a potem z ulta wjeżdżamy na mida i * gościa hyhy . albo ty * na mida a ja stealuje buffa z reda" ... Z dupy.