https://myanimelist.net/anime/16782/Kotonoha_no_Niwa
Wyswietlali u mnie w kinie, czasem robia takie pojedyncze seanse anime albo innych filmow. Bylam zachwycona od pierwszych chwil - przede wszystkim przepiekna animacja, kreska i ogolnie aspektem technicznym. Pod tym wzgledem ten film to jest dzielo sztuki i nie mam pojecia, jak dlugo musialo trwac jego zrobienie i ile pochlonelo srodkow finansowych. Obraz jest bardzo szczegolowy i tym samym niezwykle realistyczny: architektura (Tokio), przyroda (przede wszystkim rosliny, woda), przedstawienie zjawisk fizycznych (swiatlo) i atmosferycznych (deszcz) zasluguja na najwiekszy podziw. Ten film to uczta dla oczu i generalnie zmyslu artystycznego.
Fabularnie jest calkiem okej, choc juz odrobine bardziej zwyczajnie, w sam raz na te 45 minut filmu. Opowiesc o nawiazaniu znajomosci i bliskosci miedzy dwojgiem ludzi. Dojrzala i nastawiona na otwartosc postawa glownego bohatera, przy jednoczesnym zachowaniu jego mlodzienczej wrazliwosci, bardzo mi sie podobala i mysle, ze wyroznia film na tle innych. Polecam.
"Dom jest tam, gdzie ktoś o Tobie myśli"
"Ore to koi, onna"
"Even though I'm worthless... thank you... for loving me...!"
kirin.pl