Forum Dragon Ball Nao

» Dragon Ball Z set manga 2019 - cenzura?

macmilan71
Ziemianin
Ziemianin

Dni na forum: 1.882
Witam wszystkich fanów Dragona,

jakiś czas temu odkryłem, że została wypuszczona nowa, bardzo fajnie wyglądająca edycja mangi DBZ w języku angielskim i w kolorze czarno-białym.

Dla nieświadomych jak ta nowa kolekcja wygląda zamieszczam link * zaloguj się, aby zobaczyć link *

Poważnie zastanawiam się nad kupnem tej edycji, gdyż po pierwsze manga zawiera znacznie mnie przekłamań i błędów w tłumaczeniu niż francuska wersja anime, która była u nas emitowana na rtl7. Po drugie, angielskie tłumaczenie wierniej oddaje japoński oryginał.

Pytanie moje jest następujące - czy ta nowa edycja mangi jest nieocenzurowana i zawiera wszystkie te krwawe i brutalne momenty, które zostały ocenzurowane w anime m.in. w w Polsce? Chodzi mi o epizody takie jak gdy np. Nappa urywa rękę Tenshinhanowi, Vegeta Ozaru miażdży nogi Goku, Vegeta wykańcza Zarbona albo Frieza wykańcza Vegete lub dr Gero brutalnie zabijający tego gościa w jego aucie.

Czy ktoś z Was posiada tę edycję i może rozstrzygnąć tę kwestię? Pamiętam, ze pierwsza wersja mangi polskiej DBZ zawierała te wspomniane momenty, więc ta też powinna, ale pewności nie mam...

Pozdro
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.596
Plusy: 73
Witam na forum,
według informacji w internecie tak, jest ocenzurowana. Ale tu raczej chodzi o trochę inne sceny - np. środkowe palce, słownictwo ("hell").

USA, kraj prawdziwej wolności.

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
macmilan71
Ziemianin
Ziemianin

Dni na forum: 1.882
Właśnie też wyczytałem, że cenzura dotyczy podtekstów seksualnych i tzw. wulgarnego języka, a nie tych momentów, o których wspominam.

Czy mógłby ktoś sprawdzić czy one są zawarte??

Pozdro

Forum DB Nao » » » Dragon Ball Z set manga 2019 - cenzura?
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump