Gotenkskun napisał(a):Haruki Murakami - wspolczesny japonski pisarz.
Zna ktos (jego tworczosc)?
Och, oczywiście
Pomimo, że przeczytałam dopiero prawie 2 książki tegoż autora Bardzo polubiłam jego styl pisania^^ (w zasadzie jedyny autor książkowy, którego na prawdę polubiłam^^) - ee ... nie tylko polubiłam, wręcz mnie wciągnęła jego twórczość, a nigdy nie byłam jakąś pasjonatką w czytaniu^.~
Pierwszą pozycją było "Na południe od granicy, na zachód od słońca". Trzeba przyznać, że styl pisania może na początku wydawać się dziwny, jednakże takiej odmiany właśnie szukałam. Innego spojrzenia na świat i to właśnie Murakami mi dostarczył.
Drugą niedokończoną pozycja była "Przygoda z owcą". Wielce żałuję, że musiałam wyjechać wtedy, kiedy zostały mi ostatnie rozdziały - a więc i książka powędrowała z powrotem do biblioteki.
Główny bohater? Wydaje się, że zawsze to on jest tym wybitnym, jedynym i niepowtarzalnym, a jeżeli ktoś ma supermoce to właśnie on. Murakami jednak sprawę widzi inaczej... Bohater jest zwyczajnym, przeciętnym człowiekiem, jednakże, to że otaczają go niespotykane na co dzień osobistości/charaktery o często dziwnych umiejętnościach/problemach sprawia, że to właśnie 'ON', ten przeciętny przeciętniak wyróżnia się najbardziej. Do tego autor serwuje nam gromką ilość zaskakujących "codziennie niecodziennych" porównań...
Haruki tworząc powieść nie ma zaplanowanego jej przebiegu, to podczas pisania wciela się w bohatera. Stara się zobaczyć jego świat swoimi oczami. I w ten sposób czytelnik też wie/widzi tylko tyle co bohater - żyje jego życiem. Murakami kreuje świat poprzez wnętrze bohatera, a nie jego otoczkę. Często zresztą nawet nie wiemy jak ma na imię postać, w która możemy się wcielić, i której krokami podążamy...
To wszytko (i jeszcze więcej) sprawia, że z całą pewnością muszę dokończyć książkę jak wrócę i ze 100% pewnością mogę powiedzieć, że wypożyczę kolejną jego autorstwa.
Twórczość Haruki Murakamiego staje się coraz bardziej popularna - ojj... miałam zdziwienie, kiedy to w Empiku wręcz przygniotła mnie wystawa jego książek. Szkoda tylko, że fundusze nie pozwoliły na wykupienie tego, czy owego
"Kafką nad morzem" jestem zainteresowana (ba, o mało jej nawet wtedy nie kupiłam^^), dlatego Gotęksie jak już ją przeczytasz to powiedz czy warto się o nią ubiegać^.~ W zasadzie, nieważne co powiesz i tak przeczytam jak uda mi się ją jakimś cudem dostać
Ponoć "Kronika ptaka..." też jest świetna. Więc to są 2 pozycje na które będę polować po przyjeździe^.~
Pozdrawiam
Serdecznie
Ps. Dobra, a teraz trzeba przeczytać link któryś dał
"Chciałbym stworzyć coś pięknego, aby poruszyć ludzkie serca.
Zawsze kiedy byłem smutny, przygnębiony muzyka mi pomagała.
Chciałbym stworzyć muzykę, która pomagałaby ludziom."
Yoshiki
Hayashi
[img401.imageshack.us/img401/7939/ban1b.jpg]