Mimo takiego głównego wątku, jakim jest śledztwo nad dwiema zamordowanymi prostytutkami, najbardziej zaintrygowała mnie postać starszej siostry Yuriko, która przez prawie całą książkę pełni funkcję narratora. Wokół jej postaci wykształciła się mocna aura tajemniczości. Chociażby fakt, że przez kilkaset stron ani razu nie padło jej imię. Dlaczego tak się stało ? Na to pytanie wielokrotnie próbowałam sobie odpowiedzieć. Może dlatego, że pozostała w cieniu swojej niesamowicie pięknej, młodszej siostry i zawsze była po prostu "starszą siostrą Yuriko" ?
Powody, dla których Yuriko i Kazue postanowiły zostać prostytutkami nie dotykają sfery materialnej tak jak np. w przypadku Sonii ze "Zbrodni i kary". O ile ta pierwsza uwielbiała mężczyzn, seks i w zasadzie mogła pochwalić się wyłącznie tylko swoją nieziemską urodą, to ta druga najzwyczajniej w świecie czuła się samotna i odrzucona i zapewne pragnęła odrobiny miłości, którą postanowiła poszukać na ulicy. Powody były różne, ale mimo wszystko obie skończyły tak samo.
Zachęcam wszystkich do wyrażana swoich opinii, przemyśleń, wrażeń dotyczących powieści Natsuo Kirino. Mnie książka wciągnęła niesamowicie i nawet opinia jednego z nauczycieli, który przypadkiem przeczytał wystarczająco dwuznaczny fragment "Groteski" i stwierdził, że "nie powinnam czytać literatury", nie zniechęciła mnie do skończenia powieści. Wiele się można było nauczyć. Przede wszystkim, co człowiek potrafi zrobić, by być akceptowanym we współczesnym świecie.