Tak się składa, że tłumaczenie "Komórczak" okazuje się być najlepszym, nawet od strony biologicznej Jedyne, co się udało w czasach RTL7 i dobrze, że jest to teraz kontynuowane.
Też je lubię, ale tu jest pewien szkopuł. "Cell" to angielskie słowo i Japończyk nieznający angielskiego rozumie je tylko jako "Cell", a nie cokolwiek związanego z komórkami. A jeśli zna angielski, to dobrze dla niego. Taki ukryty sens.
1. zdecydowanie lepsze tłumaczenie niż na RTL7.
2. Jakość obrazu i dźwięku? To chyba bezsens żeby to porównywać.
3. Było kilka zamętów w tłumaczeniu, ale to bardziej brak synchronizacji lektora z kwestiami wypowiedzianymi przez postaci, aniżeli samo tłumaczenie.
Wiem, uwzględniłem to. Wcześniej odc. były o 15:25, a od pon. będą o 15:05, czyli 20 min wcześniej, a z tego co się orientuję czas przesuwa się o 1h, a nie o 20 min
Trafiłem na odcinek polskiego Kaia, obejrzałem czołówkę i łapię się za głowę.
Dlaczego, u licha, Shunsuke Kikuchi wyświetla się zapisany na modłę japońską, tj. najpierw nazwisko, potem imię, skoro inni Japończycy są już po Bożemu? Tak im Amerykanie dali?
MyAnimelist
Warto posłuchać:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Edek90, niestety nie. Jeśli przesłuchałeś cały podstawowy soundtrack DB i DBZ (pięć CD) i tam tego nie ma, polecam zasięgnąć rady fachowca Kojiro. To jego działka.MyAnimelist
Warto posłuchać:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Odkopuję stary temat. Mam pytanko może ktoś wie. Otóż jakiś czas temu pojawiła się informacja że Axn wykupił prawa do Buu Sagi w Kaiu. Od tamtego czasu wszystko ucichło. Jak to jest z prawami do emisji tego Kaia, czy jeśli Axn stracił prawa do emisji pierwszych 98 odcinków, to powiedzmy za rok, dwa, Polsat mógłby zdubbingować również Kaia?
No tak, dokładnie to miałem na myśli. Zobaczymy, może gdyby Superka zdobyła na prawdę dużą widownię podjęliby się również Kaia. Nie ma co za bardzo wybiegać w przyszłość, ale zawsze jakieś tam małe nadzieje można mieć.
Jako, że Sony w kilku krajach zdobyło licke na Super dla AXNów, u nas mogą chcieć pokusić się o sagę Buu, ale nie wiem, kiedy mogłoby to nastąpić - ramówki są znane do końca listopada, poza tym pewnie by coś ogłosili wcześniej.no elo #pdk