Forum Dragon Ball Nao

» Samurai Deeper Kyo

clio Kobieta
niestowarzyszona
Admin no onēsan

niestowarzyszona<br />Admin no onēsan
clio
Dni na forum: 6.270
Plusy: 3
26-odcinkowe anime, którego akcja osadzona jest historycznie w Japonii początku XVII wieku. Podczas bitwy pod Sekigahara, która dała początek panowaniu Tokugawów, stanęli naprzeciw siebie dwaj wojownicy: Mibu Kyoushirou oraz Kyo Oko Demona. Teraz, po czterech latach, legenda powraca do rzeczywistości. Kiedy łowczyni nagród Yuya Shiina spotyka głupawego sprzedawcę leków, nie spodziewa się, że zostanie zamieszana w bitwę o losy świata. Szybko jednak przyjdzie się jej przekonać, w jakim niebezpieczeństwie się znalazła, kiedy wokół niej i jej towarzysza zaczynają się kręcić dziwni ludzie, nie zawsze z dobrymi intencjami. W miarę odkrywania kolejnych kart dowiadujemy się, co naprawdę stało się podczas historycznej bitwy, jaki los spotkał Kyoushirou i Kyo, a także przekonamy się, że również demona można pokochać.

Myślę, że z różnych powodów mogę temu anime wystawić solidną ocenę 8. Do plusów zaliczam ciekawy pomysł fabularny, a także świetne kreacje bohaterów. Nie można się też przyczepić do designu. Jako minusy widzę dość kiepską choreografię i nie zawsze idealną animację, a także pewien brak zagłębienia się w wydarzenia. Mam wrażenie, że pomysł był naprawdę świetny i twórcy mocno się starali, ale często im nie wychodziło. Pozostaje wrażenie, że historia ta ma o wiele większy potencjał, niż go wykorzystano.

Napisałam jednak, że bohaterowie robią wrażenie, a to jest zawsze niezmiernie ważne. Sam główny bohater, który mówi głosem Hisagiego Shuuhei, ciekawi z odcinka na odcinek i pod koniec właściwie nie można się dziwić wrażeniu, jakie zrobił na pozostałych, a także ich uczuciom do niego. Yuya na tle większości bohaterek anime wybija się zdecydowanie na plus: jest kobieca, zdecydowana, inteligentna i rzadko zdarza jej się zachwiać w swojej wierze. Benitora, mistrz włóczni, szybko okazuje się kimś więcej niż tylko wesołkiem, który szuka dobrej zabawy. Migeira, jakoś mocno kojarzący mi się ze Scarem z FMA, podobnie jak on odpycha, ale i fascynuje. Jednak największe wrażenie robi bez wątpienia Sanada Yukimura (i jego wierny oddział shinobi z osławionym Sarutobi Sasuke na czele), który przez cały serial wyślizguje się jednoznacznej ocenie. Wiecznie uśmiechnięty i na luzie, bardziej przyglądający się z boku niż angażujący się w wydarzenia, do końca nie zna się jego prawdziwych motywów. Inteligentny, przebiegły i bezwzględny. Od siebie dodam, że Yukimurę mówi moja absolutnie ukochana seiyuu, Megumi Ogata, i chyba mogę powiedzieć, że jest to jej najlepsza rola. To, co wyprawia jako głos Yukimury, doskonale podkreślając i uwydatniając osobowość tej postaci, przechodzi wszelkie wyobrażenie i dostarcza wielkiej rozkoszy dla uszu.

Na postaciach "ciemnej strony" trochę się zawiodłam. Zdarzały się pośród nich ciekawe jednostki, jednak większość pojawiła się na jeden bądź dwa odcinki i pełniła rolę li tylko chłopców (i dziewcząt) do bicia. Myślę, że można było ograniczyć ich ilość z kilkunastu do kilku i bardziej skupić się na rozwoju ich charakterów i historii. No ale na to wrażenie moje ma pewnie wpływ niedawno obejrzany Rurouni Kenshin, gdzie grupa głównego złego, Juuppongatana, jest jednym z najlepiej przedstawionych bohaterów zbiorowych, z jakimi się w m&a spotkałam. Nie mogę wymagać podobnego poziomu od wszystkich tytułów.

Generalnie - absolutnie nie uważam czasu poświęconego na oglądanie Samurai Deeper Kyo za stracony. Mogę tę serię polecić z czystym sumieniem ludziom, którzy chcą sobie popatrzeć na katany i obejrzeć kolejny wyrywek z historii Japonii, ponownie w ujęciu cokolwiek fantastycznym.

Ach, zapomniałam wspomnieć o openingu, "Ao no Requeim", który podoba mi się tak muzycznie jak i wizualnie. Gdyby ktoś chciał popatrzeć: http://www.youtube.com/watch?v=7eaOgKkedmY

"Dom jest tam, gdzie ktoś o Tobie myśli"
"Ore to koi, onna"
"Even though I'm worthless... thank you... for loving me...!"

Obraz
kirin.pl

Byczusia Kobieta
Kami
Kami
[ Klan Takeda ]
Byczusia
Dni na forum: 6.275
Plusy: 6
Anime fajne ,bez zarzutu. Spodobały mi się tu postacie żeńskie, jednak broń Boże nie twierdzę, że męskie były do dupy, bo nie były- zwłaszcza Demon Eyes Kyo i jego ,,rozdwojenie". Chyba mi się najbardziej tu spodobało połączenie fantastyki z historią. Dobra kombinacja i dość oryginalna.

[img][/img]
,,Nie możesz poświęcić życia za ukochaną osobę, musisz żyć ,by jej chronić"
,,W świecie ninja ci, co łamią zasady są śmieciami. Ale ci, co porzucają swoich przyjaciół są gorsi niż śmiecie"
[http://yog-sothoth.tanuki.pl/main/licznik/byczusia/250x50.png]
,,Bo jeśli głupotą jest obrona życia
Będę głupcem do ostatniego dnia"

Forum DB Nao » » » Samurai Deeper Kyo
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump