Forum Dragon Ball Nao

» Hej! Piszę artykuł i szukam bohaterów...

Nichi
Ziemianin
Ziemianin

Dni na forum: 4.463
Nazywam się Karolina "Nichi" Zwierzyńska i jestem "początkującą dziennikarką" - przygotowuję swój pierwszy poważny tekst. Jak wiele osób w Polsce, interesuję się tzw. "Dalekim Wschodem". Nieraz zdarzało mi się być świadkiem dyskryminowania różnych osób ze wzgl. na ich zainteresowania, często przez brak zrozumienia czym tak naprawdę te są.
Czy nie zdarzyło się Wam być nazwanym lub słyszeć, jak nazywają kogoś "świrem", "mangozjebem", "pieprzonym otaku" etc., nawet jeśli obrażany nie interesuje się mangą ani anime? Słyszeć, że "dzieciuch znów ogląda bajeczki" gdy rzeczony człowiek ogląda "Boso przez Hiroszimę"? Być wyśmianym za dziecinne zabawy podczas gry w Shogi przez szachistę? Takie sytuacje zdarzają się zbyt często.
Dlatego jeśli jesteś lub znasz ofiary takiego traktowania, skontaktuj się, bardzo proszę, ze mną. Myślę, że warto spróbować choć trochę zmienić obraz fascynatów tego niezwykłego kręgu kulturowego. Jeśli takie będzie Twoje życzenie, zmienię imię, nazwisko i wszystkie dane, które mogły by połączyć Cię ze sprawą. Każda opowieść będzie bezcenna, bo jest prawdziwą historią osoby, świadectwem mniejszej lub większej przykrości, może nawet tragedii. Niezależnie, czy zdarzyło się to 10 lat, czy 10 minut temu.

Byłabym niezmiernie wdzięczna za przesłanie tej prośby dalej.

Możliwości kontaktu ze mną:
e-mail: [email protected]
Gadu: 41720822
Tel: 530 - 760 - 590
Fb: * zaloguj się, aby zobaczyć link *

Z góry dzięki!
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Dni na forum: 5.305
Plusy: 2
Ostrzeżenia: 7
Poważna sprawa. Co ma na celu ten artykuł, przekonanie ludzi ? Czy jakieś usprawiedliwienie albo coś podobnego Popieram incjatywe, jest słuszna i godna zainteresowania. Chcesz to rozpowszechnić na skale internetu tylko ? Czy może stacji tv (mass media) np. TVN, Tvn Style albo Tvn24 ?!

Dodano po 18 minutach
Osobiście wole się wypowiadać, nad zawartością anime/mang mi znanych ich przesłaniem, metafory i inne takie takie XD Ale też o ustrojach ideologicznych.
Przykładem jest znany nam DBZ, który prezentuje głęboko ukryty faszyzm i nazizm, mowa tu o sjanach (przykład). Dalej idąc tym rozumowaniem, można zauważyć, że SSJ jest oczywistym przykładem Aryjczyka (rasy). Oczywiście można podzielić społeczeństwo, na demokratów, republikanów i socjalistów. Ale to dłuższy temat do rozmowy Ostatnio zająłem się sprawą FT anime, i mogę powiedzieć, że widzę tam idea anarchistyczne i socjalistyczne.
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Dni na forum: 6.711
Plusy: 10
To jest tak pretensjonalne i ckliwe, że aż się popłakałem. Nie uważam, by nazwanie kogoś mangozjebem było tragedią. Osobiście uważam, że dzieje się wiele gorszych tragedii i nie są one nawet w najmniejszej cześci powiązane z Japonią ani mangą.
Ale plusik za inicjatywę.

Nigdy nie będę w 100 % szczęśliwy, bo spirytus ma 96 %.- mój kolega Marcin.
-Nadia, gdzie moje gacie?
-Nie wiem, pewnie do muzeum wzięli.
Panie Bolesławie, witamy w domu. Witamy całą ekipę czarnuchów z łańcuchami.
Nie oznacza to jednak, że byłem świniakiem pokroju Kwaśniewskiego, czy innego Komorowskiego, aż tak nisko nie upadłem. Chłopu trzeba dawać albo się nie dziwić. Chłopak wyczaił ją na skupie żywca. W sezonie tzw "świńskiej górki". Na imie jej było Teresa, Teresa z domu Bąk. Gonar wziął 2k kredytu na suple. xD
Nichi
Ziemianin
Ziemianin

@Grenardo

Ma na celu przede wszystkim pokazanie, że Daleki Wschód to nie tylko głupie kreskówki a i w samych M&A jest wiele ciekawych i pouczających rzeczy - co prawda nie wiem, co znaczą te skróty, ale m.in. o to mi chodzi. Wiele ludzi uważa, że szczytem wzniosłości anime jest Księżniczka Mononoka... i to wśród tych, którzy wiedzą czym anime jest. Byłabym szczęśliwa mogąc pokazać cały ten "fandom" z nieco innej strony.

Artykuł, wedle zamierzeń zostanie opublikowany na serwisie internetowym wp.pl. Niestety, nie mam aż takiej siły przebicia, by zmienić obraz jaki pokazała m. in. p. Drzyzga w swoim "bardzo profesjonalnym" przedstawieniu tematu cosplayerów...

@Al Ed Upek

Jest wiele istotnych problemów na świecie, ale nie ze wszystkimi można coś zrobić. Z tym tak. Poza tym pojedyncza obelga bardzo nie boli - ale to nie zawsze są tylko pojedyncze obelgi. Naprawdę, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach... Cóż, znam różne historie i uwierz, że czasami naprawdę "przykrość" to zbyt małe słowo.
Za plusik dziękuję
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.607
Plusy: 73
"Mononoka" to jest szczyt, co nie znaczy, że nie istnieją też inne. Ten i inne filmy Miyazakiego przyjęły się bardzo dobrze na świecie, w tym w Polsce, nie wiem więc, czy to dobry kierunek je krytykować, no chyba że źle zrozumiałem intencje. Generalnie fan fanowi nierówny, a anime anime i trudno z tym faktem dyskutować.

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Dni na forum: 5.305
Plusy: 2
Ostrzeżenia: 7
To co ostatnio pokazała pani Drzyzga w swoim programie nie można nazwać profesjonalizmem. Co więcej, cały ten program to coś w stylu gówna i propagandy. Profesjonalizm by był jakby przyjęli do programu normalnych ludzi, a nie dość, że nie biorą normalnych, tylko pajace, ale i własnych (podstawionych). Zresztą ten program ma swoją reżyserię. Jest do niczego, ale co z tego XD Mam do ciebie pytanie, czy potrafisz sprzedać kulturę japońską ? Zbierasz materiały itp., ale sama odpowiedz, tak by innych ludzi zainteresować. Co jest zbyteczne, tak uważam, ale działaj jak chcesz. Zacznijmy od podsumowania, czym jest anime i manga. Anime jest filmem rysunkowym, malowanym, no takim nie realnym tworem przedstawienia obrazu, dalej fabuły i historii. No wymyślone, fikcja. Manga, niepohamowane obrazy, czyli to coś co czyni Japończyków wyjątkowymi, ale to nie wszystko. Duże oczy (ponoć wzorem była myszka Miki), ludzie o proporcjach prawie typowego człowieka. Ciekawe historie/fabuła. Różne gatunki, od komedii, romanse,obyczajowe,przygodowe,okruchy życia, szkolne życie, tylko dla chłopców, tylko dla dziewczyn, dziewczęca miłość, chłopięca miłość, dla 18 latków wzwyż 20 i 30 latków (sennin). No dużo tego jest (wszystkiego pewnie nie wymieniłem). Najbardziej charakterystyczną cechą anime, są właśnie duże oczy, o czym wspomniałem. Kolorowe włosy i te fryzury, kształt oczu.

Dodano po 13 minutach
A Hetalia ? To co pies ?! Jak Japończyki przedstawiają kraje świata, na podstawie wydarzeń historycznych i nie tylko. Z typowych wzorów dla kraju, tworzą ciekawą postać mangową/animowaną. W ogóle w niektórych seriach anime, można oglądać i nawet obcować emocjonalnie (przeżywać przygody itd.) bohaterów serii, jak choćby Goku czy Vegeta albo Luffy, Natsu, Graya, Erzy, Kenichiego,Ekichiego, Shinjiego, Naruta, Ichigo,L, Raita..... Jest dużo ciekawych postaci i charakterów. Polecam obejrzeć Ore tachi tsubasa wa nai, motyw rozdwojenia jaźni i Mirai Nikk (motyw światów równoległych jak i czasu, wiesz zmieniona przeszłość i jej wpływy) albo baka to test to shoujanjuu.

Dodano po 21 minutach
Też polecam School Days. Daramat, romans, szkolny życie, okruchy życia i chyba komedia (jakieś elementy są)
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Grenardo napisał(a):
Profesjonalizm by był jakby przyjęli do programu normalnych ludzi, a nie dość, że nie biorą normalnych, tylko pajace, ale i własnych (podstawionych).
Chyba zapominasz, jaki był tytuł tamtego odcinka - w skrócie "przebierające się pajace".

Nichi
Ziemianin
Ziemianin

@ Shounen

Właśnie, jednym z wielu. A słyszałam opinie, jakoby był to szczyt japońskich możliwości, zwłaszcza jeśli chodzi o animacje.
Nie mam zamiaru jej krytykować - raczej zależałoby mi na pokazaniu alternatywy.
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Jak na 97 rok, to pewnie to był szczyt, zwłaszcza w kwestiach technicznych. Wiadomo, że technika się rozwija i choć na serie anime nie przeznacza się wysokich kwot, to jednak wysokobudżetowe produkcje mają coraz to lepszą animację (chyba każdy jest tego świadom), pomijając słabe CGI. Nie zmienia to faktu, że Księżniczka Mononoke zasługuje na najwyższą notę.

Forum DB Nao » » » Hej! Piszę artykuł i szukam bohaterów...
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump