Fabuła w zasadzie polega się do tego, co było w "odyseji"- jest sobie Odyseusz, tu zwany Ulissesem, który jest kapitanem kosmicznego (!!!) okrętu o nazwie "Odyseja" (
. W pewnych okolicznościach, których nie będę podawał, bo może ktoś też by chciał oglądnąć to Anime, oślepia on olbrzyma Polifema, czym ściąga na siebie gniew bogów kosmosu. Bogowie skazują Ulissesa na wieczną tułaczkę po wszechświecie, a członków załogi "Odyseji" wprowadzają w coś w rodzaju śpiączki. Oprócz kapitana przy zmysłach zostaje jego syn (jak widać małe odstępstwo od książkowego pierwowzoru...) i dziewczynka- kosmitka, która miała być.... to się wyjaśnia w fabule Serial jest bardzo stary- oglądałem go w zerówce
  ale bardzo mi się podobało przerobienie mitu na sci-fi i starożytny satelita bojowy "Cerber", strzegący... nieważne. W każdym razie klimaty są niezłe  
 Coś jak "Homeworld"...
Jeśli ktoś pamięta tytuł tej produkcji, albo zna bezpośrednie linki, to bardzo proszę o informacje!
EDIT
Właśnie mi się jeszcze jeden szczegół przypomniał- jedną z postaci był również robot, jedzący śrubki, ale nie pamiętam jego imienia i to, że Ulisses miał broń podobną do miecza świetlnego, skrzyżowanego z laserowym blasterem i tarczę energetyczną.
Ponadto dziewczynka miała na imię Jumi, a syn Ulissesa- Telemach.
ps.: Ile się może człowiekowi przypomnieć po 14 latach.... Po prostu świetny serial był!
EDIT
ZNALAZŁEM!!!
Anime nazywa się "Uchu densetsu Ulysses 31" i pochodzi z 1988 roku. Znalazłem wszystkie odcinki, których jest 31 w jednej ścieżce torrenta. Sam torrentów nie trawię, ale jak na razie popiernicza sobie w najlepsze prędkością 133KB/s !!!!
http://www.torrentreactor.net/torrents/13349 ... eted.Serie
A! Byłbym zapomniał- każdy z 31 odcinków jest zakodowany dość nietypowym kodekiem o nazwie ".mkv". Potrafi on pomieścić naprawdę fajne bajery (np. kilka ścieżek dźwiękowych do wyboru i kilka wersji napisów. Niestety wersja, którą udało mi się znaleźć posiada tylko wersję ang dubb+ angielskie napisy. Więcej napiszę jak będę miał czas...