Rok 2011 :: Wprowadzenie na forum aktualnej szaty graficznej (14 lat temu)

» [Film] Dragon Ball Z Movie 12: Fukkatsu no Fusion!! Gokū to Vegeta / Fuzja

Strony: 1, 2  
konto usunięte
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2

Na prośbę Bartka, kolejna recenzja.
Tytuł: Dragon Ball Z: Odrodzenie fuzji!! Gokū i Vegeta
Film był kręcony, kiedy w serialu i mandze Goku wrócił w Zaświaty po walce z Buu, a Vegeta zginął, wszyscy domyślali się, że w końcu buu zostanie zniszczony, ale nie wiedzieli jak to się skończy , stąd Goku i Vegeta w Zaświatach.
Film zaczyna się do wypadku, kiedy poprzez nieuwagę operatora zło wydostaje się z kadzi, pałac Enmy zostaje zamknięty za niezniszczalna barierą, a rezydenci piekieł przedostają się na Ziemię. Zakumulowane w ciele operatora zło tworzy potwora Janembę, do walki, z którym stają Goku z Paikuhanem, jednak nie daja mu rady. Paikuhan zajmuje się uwolnieniem Enmy, nie daje rady siłowo, dopiero obelga uszkadza barierę, a Goku walczy z Janembą, dołącza do niego Vegeta. Nie dając rady pojedynczo decydują się na fuzję. Vegecie to się nie podoba, gdyż uważa Taniec Fuzyjny za żenujący, dopiero atak potwora go przekonuje, jednak nie udaje im się zsynchronizować ruchów i wychodzi tłusty, niezdolny do walki fuzjoner, który może tylko uciekać i odczekać do ponownej fuzji. Dopiero za drugim razem udaje im się stworzyć Gogetę, pokonać potwora i uwolnić operatora.
Tymczasem na Ziemi pojawili się rezydenci piekła. Kiedy Shenlong stwierdza, że nie może nic poradzić do walki z nimi stają Gohan, Gotenks, Videl, mr. Satan. O ile Goku ma kłopoty, o tyle bohaterowie na Ziemi radzą sobie całkiem dobrze. Goten i Trunks pokonują faszystów, Gohan Freezera. Gogeta pokonuje Janembę, jego bliscy przybyszy z piekła, którzy po uwolnieniu Króla Enmy wracają do piekła, wszystko dobrze się kończy.
W filmie podobał mi się ukłon w stronę kultury Zachodu (Romeo i Julia), jednak postać Hitlera i nazistów nie jest smaczna. Gdyby to był ktokolwiek inny, a nie największy zbrodniarz przeciw ludzkości byłoby w porządku. Nie jest to temat do żartów ani na motyw filmu dla dzieci, który nie ma fabuły historycznej. Film pokazuje postęp Gohana, który od razu zabija Freezera, z którym w sadze Nameck miał kłopoty oraz jego towarzyszy, którzy dają radę innym dawnym przeciwnikom. Nawet mr Satan radzi sobie ze słabszymi przeciwnikami. Film jest ciekawy, chwilami śmieszny (walki na Ziemi, nieudany Gogeta), dobrze się kończy, każdy z bohaterów ma swój udział, dzieci Goku, Videl i Trunks dają radę obronić Ziemię. Charaktery bohaterów są dobrze zrobione, Goten płaczący, że nie ma siły, dzielny Trunks, Vegeta mający opory przed tańcem fuzyjnym, beztroski Goku, żenada Paikuhana wyzywaniem bariery. Film miał ciekawy, lekki klimat.

Ten post był edytowany 2 razy, ostatnio zmieniony przez konto usunięte: 15.01.2016, 11:35
Łukasz Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
Łukasz
Dni na forum: 6.196
Plusy: 2
Nie żebym się czepiał znowu - ale zjadasz końcówki wyrazów, lub przestawiasz literki w wyrazach. Niektóre zdania są wręcz niezrozumiałe dla kogoś kto nie oglądał wcześniej filmu.

Na przykład: "żenada Paikuhana wyzywaniem bariery" - ja wiem o co chodzi, większość pewnie też, ale ktoś kto nie oglądał filmu, po przeczytaniu takiej recenzji raczej filmem się nie zainteresuje. A już z pewnością nie zrozumie o co chodzi w tym zdaniu.

Można było napisać: "Sposobem na zniszczenie bariery miało być obrażanie jej przez bohaterów. To była dość żenująca scena. Paikuhan dwoił się i troił używając niecenzuralnych słów. Autorzy mogli wymyślić lepszy sposób na zniszczenie bariery".
konto usunięte
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2

Błagam, to tylko moje odczucia na temat filmu, opisuję to co widziałam. W ogóle nie powinno się zdradzać fabuły, wiem o tym. Piszę tak dlatego, że tu większość wie o co chodzi Błędy to palcówki, jak się pisze dużo informacji na raz to tak się dzieje.
Łukasz Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
Łukasz
Ale pisząc z błędami "palcówkami" pokazujesz tylko brak szacunku do odbiorcy. Skoro ktokolwiek ma czytać recenzję i się o niej pochlebnie wypowiedzieć musisz też uszanować czytelnika.

Napisać tak by zrozumiał tekst, napisać go w miarę starannie by czytelnik nie rzucił tekstu po przeczytaniu dwóch zdań.

Citrel napisał(a):
Błagam, to tylko moje odczucia na temat filmu, opisuję to co widziałam.
Ja się nie czepiam odczuć odnośnie filmu. Każdy ma inne, każdy ma prawo do swoich. Ale zachowanie zasad poprawnej polszczyzny to nie odczucia tylko jakiś wymóg, którego uczą już w podstawówce.

W innej recenzji napisałaś, że skończyłaś jakiś czas temu studia. Skoro skończyłaś studia, znaczy, że masz i maturę. A takie pisanie na maturze by nie przeszło. Nie uwierzę, też w tłumaczenie: "na maturze to co innego, tam pisała dobrze, ale to tylko forum więc tu nie musze".

Skoro potrafi się pisać dobrze na maturze to i na forum tak też można.
konto usunięte
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2

Myślę, że forum jest od rozmów o filmie nie osobistych wycieczek do czyjegoś wykształcenia. Na studia przyrodnicze wystarczyła matura z polskiego zdana na minimum, nadrobiłam biologią, chemią i matematyką Czyli tym z czego jestem dobra. A prace dyplomowe przepuściło się przez pr. poprawiający błędy i było
Nie musi Ci się ten tekst podobać, to nie jest konkurs polonistyczny, tylko forum o filmach
Bartek
Gekokujō
Gekokujō
Bartek
Dni na forum: 3.560
Plusy: 1
Ostrzeżenia: 5
Głupie w tym filmie to że japończe (sorry za rasizm, ale Japończycy byli przeciwko nam podczas 2 wojny światowej) nabijają sie z hitlera, dając że pokonuje go dwóch smarków, no ale DB to bajka dla dzieci, brak fizyki musi być

Ten post był edytowany 1 raz, ostatnio zmieniony przez Bartek: 11.01.2016, 18:23
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.602
Plusy: 73
To takie dziwne, że pokonują Hitlera? Mieli zrobić z niego jakiegoś bossa?

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Bartek
Gekokujō
Gekokujō
Bartek
Shounen napisał(a):
To takie dziwne, że pokonują Hitlera? Mieli zrobić z niego jakiegoś bossa?
Taaaaaaaaaaa, no bo co byśmy powiedzieli na lekcji historii? Że hitlera pokonało dwóch bachorów?!
konto usunięte
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2

To jest film dla dzieci, tu ma być śmiesznie, a Hitler i reszta powrócili z Zaświatów, nie tylko on został pokonany, ale wszyscy inni, dużo silniejsi, z nadludzkimi mocami też
Łukasz Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
Łukasz
Myślę, że forum jest od rozmów o filmie nie osobistych wycieczek do czyjegoś wykształcenia.
No to napisałem, że "recenzja" mi się nie podoba pod względem stylistycznym i gramatycznym. Wyraziłem swoje zdanie na temat Twojej pracy. Po to tez jest forum. Po to tu chyba to wstawiłaś - żeby ludzie odnosili się do tej recenzji - czy się z nią zgadzają czy nie, czy im się podoba czy nie.

Kończę ten temat. Akurat uważam, ze na forum też obowiązuje jakaś kultura słowa i należało by jej przestrzegać.
konto usunięte
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2

Bartek napisał(a):
Japończycy byli przeciwko nam podczas 2 wojny światowej>_>
Ameryka im odpłaciła 2 razy.

Dodano po 2 minutach
Łukasz napisał(a):
napisałem, że "recenzja" mi się nie podoba pod względem stylistycznym i gramatycznym
Napisz własną
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.602
Plusy: 73
Proszę w tym temacie nie dyskutować o II wojnie światowej. Na zakończenie tylko podam link, który polecam przeczytać, jeśli porusza się temat stosunków japońsko-polskich: http://historykon.pl/11-grudnia-1941-roku-polska-wypowiedziala-wojne-cesarstwu-japonii/.

W regulaminie jest zapis o tym, że "należy starać się pisać zgodnie z zasadami polskiej ortografii", więc jak ktoś kulturalnie zwraca uwagę, to prosiłbym jednak wziąć je sobie do serca, a już na pewno nie robić wymówki.

Z odzywkami typu "Napisz własną" to też proszę nie tutaj.

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
konto usunięte
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2

Shounen napisał(a):
Z odzywkami typu "Napisz własną" to też proszę nie tutaj.
Dlaczego? Przecież jeśli z kimś się nie zgadzamy piszemy artykuły polemiczne, w których wyrażamy swoje zdanie. Np. ktoś uważa, że np. lek daje groźniejsze skutki uboczne niż możliwe korzyści i pisze na ten temat artykuł, ktoś inny uważa inaczej i pisze swój, gdzie udowadnia, że on ma rację. Na pewno nie powinno się komuś wypominać osobistych rzeczy jak wykształcenie, rodzina, religia, zawód (tak na przyszłość, gdyby komuś przyszło do głowy w innej sytuacji).

Gdzie błędy wyłapuję to poprawiam, możecie podać konkretne błędy ortograficzne. Najnowsza recenzja jest w krótkich, żołnierskich słowach.
Łukasz Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
Łukasz
Citrel napisał(a):
Napisz własną

Nie żebym się chciał tłumaczyć - czy potrafię lepiej czy nie. Recenzja napisana "na kolanie". Zawiera praktycznie tyle samo informacji co Twoja. Starałem się jednak nie wstawiać jakichś stwierdzeń wyrwanych z kontekstu.

Nie nie jestem polonistą. W szkole miałem słabe oceny z j. polskiego. Na studiach nie miałem nic związanego z j. polskim. Po prostu w pewnym wieku nie wypada mieć ubogiego zasobu słownictwa i należałoby pisać "porządnie". Nie twierdzę, że mój tekst jest porządny. Można to napisać, równie szybko i lepiej.

Szybka recenzja Łukasza:

Akcja dwunastego filmu kinowego rozgrywa się podczas sagi Buu, w momencie gdy zarówno Goku jak i Vegeta byli w zaświatach. Goku wrócił tam po walce z Buu, natomiast Vegeta poświęcił życie w walce z grubym potworem. Jak wiemy - na darmo.

Zaczątkiem filmu jest katastrofa w zaświatach. Kadzia, w której składowane są "złe myśli" istot, które tu trafiają eksploduje. Młody demon, który miał jej dopilnować doprowadził do wielkiej katastrofy. Jego ciało zmienia się i przybiera on postać wielkiego potwora - Janemby. Jak by tego było mało - pałac Endmy zostaje odseparowany od reszty zaświatów i znika za niezniszczalną barierą. Na Ziemii natomiast również zaczynają dziać się dziwne rzeczy - umarli powracają. Świat ogarnia chaos.

Vegeta i Paulkuhan, którzy walczyli na arenie w zaświatach przerywają pojedynek i udają się do pałacu Enmy, by sprawdzić co złego się stało. Ku ich zaskoczneniu potwór przypomina wielkiego, nabrzmiałego bobasa który chce się bawić. Pozory jednak mylą. Potwór jest niezwykle silny. Paulkuhan bierze się za niszczenie bariery nad pałacem, a Goku próbuje pokonać stwora. Oboje swoją się i troją by odnieść sukces. Niestety siła Janemby jest zbyt duża. Paulkuhanowi udaje się jedynie lekko uszkodzić barierę (jako ciekawostka - barierę uszkadzają obelgi skierowane w jej stronę). Goku nawet w stadium trzeciej formy Super Saiyanina nie udaje się pokonać Janemby. Po transformacji Goku - potwór odpowiada tym samym. Z tłustego dzieciaka zmienia się w budzącego grozę demona.

Do walki wkracza Vegeta. Zdając sobie sprawę, że w pojedynkę nie dadzą rady pokonać stwora, wojownicy decydują się na fuzję (w polskiej wersji językowej filmu technikę nazwano "zespoleniem"). Vegeta źle układa palce do tańca fuzyjnego i niestety Gogeta - w którego się przemieniają jest opasłym tworem, który nie potrafi walczyć. jego jedyną bronią przeciwko Janembie są problemy żołądkowe i gazy wypuszczane wprost na twarz przeciwnika.

Po skończeniu scalenia, wojownicy chcą jeszcze raz się połączyć. Potwór nie chce im na to jednak pozwolić. Paulkuhan odwraca jego uwagę, a Goku i vegeta znowu przeprowadzają fuzję. Tym razem jak najbardziej udaną. Rodzi się nowy potężny wojownik.

Energia Gogety jest wyczuwana aż na Ziemi. Goten i Trunks, którzy walczą z hordami nieumarłych również scalają się w Gotrunksa. Polscy widzowie w kinach nie uraczyli tego widoku, ale przeciwnikiem dwójki młodych bohaterów był Hitler i jego armia nazistów. Gohan pokonuje Freezera, który wraz z armią również pojawił się na Ziemi. Ginie do jednego ciosu. To pokazuje jak długą drogę przebył Gohan i jak silnym wojownikiem się stał.

Gogeta walczy z Janembąi w dość krótkim czasie pokonuje potwora. Ciało Janemby znika, a na jego miejsce z powrotem pojawia się postać młodego chłopca - demona, który miał pilnować kadzi z brudnymi myślami grzeszników. Bariera znika, a dusze umarłych znowu trafiają tam gdzie ich miejsce.

Film jest dość lekkim, przyjemnym urozmaiceniem świata Smoczych Kul. Można narzekać na zbyt szybką akcję i pewne nieścisłości względem anime. Skoro akcja dzieje się podczas sagi Buu - top gdzie on był podczas całego zamieszania? Walka Goku z Paulkuhanem - a raczej całe mistrzostwa, nie bardzo da się umiejscowić w czasie sagi Buu - pomiędzy powrotem Goku do zaświatów, a walką z Janembą. Od strony wizualnej film prezentuje się nieźle. Niejeden fan anime chciałby, żeby seria DBZ była tak "ładna". Muzycznie - przełomu nie ma. Mamy standardową ścieżkę dźwiękową towarzyszącą sadze Buu plus kilka nowych kawałków.

Z Twojej recenzji chciałbym wyciągnąć kilka "smaczków":

Film był kręcony, kiedy w serialu i mandze Goku wrócił
Nie używamy takiego zwrotu. Poprawna forma to: "Akcja filmu rozgrywa się w czasie gdy ...". Jeśli już chciałaś użyć stwierdzenia "film był kręcony/powstał" to tutaj pasuje: "Film powstał w 1995 r.".

żenada Paikuhana wyzywaniem bariery
Cudo. Nie lepiej było napisać: żenująca sytuacja kiedy Paulkuhan niszczył barierę obelgami? Brzmiałoby chociaż trochę po polsku

Mógłbym wymieniać i wymieniać ....
konto usunięte
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2

Nie każdy potrafi ładnie pisać, tak jak nie każdy potrafi grać na jakimś instrumencie, malować, śpiewać itd. Wiele osób woli prosty język. Jeśli Cię uraziłam przepraszam.

Ps. skąd mam wiedzieć, że nie mówi się film był kręcony, skoro wszyscy tak mówią, jak książka była napisana w 1990 r, obraz był namalowany w epoce romantyzmu, film był kręcony jeszcze przed wojną itd. Sytuacja Paikuhana nie była dla mnie żenująca, tylko on był zażenowany, opisałam żenadę jako uczucie bohatera, jak np. miłość matki kazała zrobić wszystko by ocalić dziecko, strach Vegety nie pozwolił mu się ruszyć, złość sprawiła, że zaklął itd. Tu jest napisane, że żenada Paikuhana była śmieszna
Łukasz Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
Łukasz
Citrel napisał(a):
Ps. skąd mam wiedzieć, że nie mówi się film był kręcony, skoro wszyscy tak mówią
No błagam. Takiego słownictwa może nie znać 10 latek, ale nie osoba która rzekomo skończyła studia. Nie trzeba "umieć ładnie pisać" żeby znać jakieś podstawowe słownictwo.

Poprawne pisanie i wysławianie się to nie to samo co granie na instrumencie.
Bartek
Gekokujō
Gekokujō
Bartek
Najlepsze w filmie 12 PL są:

-Głos Chi-Chi
-Głos Romea
-Goten mówiacy że wojna dawno sie skończyła

Wszystko inne ssie

A co do normalnego filmu to moze być, Saikyou no fusion rządzi ale nadal nie wiem za #$% jakie życzenie dali Z wojownicy

Jest debata na temat ostatnich słów Vegety, fansub i pl dubbing mówią że Vegeta przeprasza za fuzje, ale malezyjski dubbing, napisy od Daimao i niemiecki dubbing, mówią że Vegeta nie chce fuzji z Goku. Który jest poprawny? Nigdy sie tego nie dowiemy

Muzycznie - przełomu nie ma. Mamy standardową ścieżkę dźwiękową towarzyszącą sadze Buu plus kilka nowych kawałków.
https://www.youtube.com/watch?v=KyVZgKBF0mk

00:52

https://www.youtube.com/watch?v=8lnyLyWuUoU

Co ty, nasłuchałeś sie muzyk Bruce Failcouner'a za dużo?
konto usunięte
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2

Łukasz napisał(a):
Citrel napisał(a):
Ps. skąd mam wiedzieć, że nie mówi się film był kręcony, skoro wszyscy tak mówią
No błagam. Takiego słownictwa może nie znać 10 latek, ale nie osoba która rzekomo skończyła studia. Nie trzeba "umieć ładnie pisać" żeby znać jakieś podstawowe słownictwo.

Poprawne pisanie i wysławianie się to nie to samo co granie na instrumencie.
Pisanie było poprawne, a Ty dalej robisz aluzje do mojego wykształcenia, takie zachowanie świadczy najlepiej o Tobie. A pisałam o takim zachowaniu w poście wcześniej, widzę, że Cię to jednak bawi, więc pisz dalej na zdrowie. Ja przestaję na te zaczepki reagować. Żegnam.
konto usunięte
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2

Po zastanowieniu doszłam do wniosku, że Bartek jednak ma rację, Hitler to nie temat do żartów. Motyw jednego z największych jeśli nie największego zbrodniarza w historii z wesołą melodyjką w tle przekracza granice dobrego smaku. To nie jest śmieszne.
Bartek
Gekokujō
Gekokujō
Bartek
Strony: 1, 2  

Forum DB Nao » » » [Film] Dragon Ball Z Movie 12: Fukkatsu no Fusion!! Gokū to Vegeta / Fuzja
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump