a) Zwykła katana, czyli stadium codzienne.
(zaczyna się ^^)
b) Shi kai, czyli połowiczne uwolnienie. Tu następuje zmiana kształtu, umiejętności i oczywiście mocy Zabójcy. I tak np. porucznik Abarai Renji, po wymówieniu formuły: Zawyj, Zabimaru, walczy takim oto mieczem:
Zabimaru, który rozdziela się, tworząc coś na kształt bicza.
c) Ban Kai. To ostatnie i najpotężniejsze stadium Zabójcy. Jest to zazwyczaj coś dużego, np. Enmakoorogi Kapitana Tousena Kaname. Jednak Tensa Zangetsu, Ban Kai Kurosaki Ichigo, zwiększa prędkość i siłę chłopaka, pomimo małego rozmiaru. Hyourinmaru, Ban Kai Kapitana Hitsugai Toushiro, tworzy wokół niego zbroję..
Warto dodać, że każdy Zabójca ma imię. Gdy jest uwalniany, do imienia podaje się przyrostek lub przedrostek, np Zangetsu- Tensa Zangetsu(Kurosaki Ichigo), Senbonzakura- Senbonzakura Kageyoshi(Kapitan Kuchiki Byakuya).\
Krótko mówiąc, każdy Ban Kai i Shi Kai jest inny i zależy od Zabójcy i od jego imienia. Teraz pytanie do Was: jakie jest Wasze ulubione Shi Kai i Ban Kai??
Moje zdanie na ten temat jest następujące:
Shi Kai:
Całkowita hipnoza Aizena Sousuke. Świetna. Manipuluje wszystkimi zmysłami, nawet węchem. SPOJLER => W ten sposób Aizen upozorował swoją śmierć.
Ban Kai
Hyourinmaru Kapitana Hitsugai Toushiro. Tak, ta zbroja

A może wolicie czystą siłę, taką, jaką reprezentuje Kapitan Zaraki Kenpachi? Nie uwalnia on swojego Zabójcy, nie zna nawet jego imienia. Magiczny miecz jest dla, nota bene, najlepszego(czyt. najsilniejszego) Kapitana w Soul Society.
Uff, mam nadzieję, że odpowiecie na moje pytanie, a także, że mój wywód przybliży Wam trochę zarówno fabułę świetnego anime, jakim jest "Bleach", a także zachęci niektórych do jego obejrzenia( Bartek, do Ciebie mówię

Pozdrawiam