A więc tak, znalazłem na necie dosyć fajny przepis na ramen, tyle że ciężko taki ramen zrobić ze względu na składniki, ale jak ktoś ma chęci....
Ramen
Japońska zupa z dodatkami
Trudność: Średni
Składniki
• 2 litry klarownego odtłuszczonego rosołu z kury
• makaron (z chińskich zupek!)
• kilka grzybów shiitake namoczonych na 15 min w gorącej wodzi
• kilka liści szpinaku lub małych liści kapusty pekińskiej
• kilkanaście plasterków ugotowanej marchewki
• kilka ugotowanych krewetek średniej wielkości
• 25 dag pasków lub plastrów ugotowanego mięsa z kurczaka
• 8 połówek jajek ugotowanych na twardo
• szczypior dymki
• pokrojone na małe kawałki paluszki krabowe
• glony wakame lub kombu
• pędy bambusa z puszki
• gotowany zielony groszek
• kilka cienkich plasterków piersi upieczonej kaczki
• 25 dag gotowanej szynki lub karkówki pociętej w paski
Etapy przygotowania
1. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (nie powinien być zbyt miękki). Gorący makaron i kilkanaście spośród wymienionych produktów rozłożyć do dużych miseczek, zalać bardzo gorącym rosołem.
2. Makaron i dodatki je się pałeczkami, a rosół wypija bezpośrednio z miseczki. Jest to ulubiona zupa pol-skich stypendystów przebywających w Japonii.
A jeśli chodzi o jakąś uproszczoną wersję, jakby ktoś nie miał krewetek to taka, jaką sam napisałem:
• 2 litry rosołu z kostek
• makaron (z chińskich zupek!)
• kilka pieczarek namoczonych na 15 min w gorącej wodzi
• kilka małych liści kapusty pekińskiej
• kilkanaście plasterków ugotowanej marchewki
• 25 dag pasków lub plastrów ugotowanego mięsa z kurczaka
• 8 połówek jajek ugotowanych na twardo
• szczypior
• pokrojone na małe kawałki paluszki krabowe (powiem że to jest łatwo dostępne a tak btw to troszkę nieładnie śmierdzi a smakuje jak przeżuwane nic ale w sałątkach to nawet nieźle smakuje)
• trochę zielonego (sałata czy cuś)
• zielony groszek z puszki, chociaż myślę że można tu użyć takiej mieszanki warzywnej co zawsze w marketach w zamrażarkach są tam jest marchew groszek, kukurydza i kilka innych śmieci xD)
• kilka cienkich plasterków jakiejś wędzonki
• 25 dag gotowanej szynki pociętej w paski