Shounen *SōheiMenos 「僧兵メノス」 Wiek: 36 Dni na forum: 7.606 Plusy: 73 Posty: 15.640 Skąd: ふざけた時代
12 odcinków, seria z tego roku. Chłopak poznaje w szkole ducha dziewczyny, która nie pamięta swojej przeszłości. Zakładają nieoficjalny klub do zjawisk paranormalnych, by odkryć okoliczności jej śmierci. Do klubu dołączają jeszcze dwie dziewczyny. Serię ciekawie się ogląda, nie nudzi, fabuła oryginalna. Główna bohaterka podobna z wyglądu, zachowania i charakteru do Senjogahary z Bakemonogatari. Zakończenie wzruszające, bo anime podchodzi pod romans.
Focus "GMF [ Klan Asakura ] Wiek: 37 Dni na forum: 7.288 Plusy: 41 Posty: 2.966 Skąd: Szczecin
Miałem okazję obejrzeć te anime wczoraj. Mogę jedynie powiedzieć, że dawno czegoś tak dobrego nie oglądałem. Nie jestem wielkim zwolennikiem romansów, ale tutaj było to tak dobrze wyważone, że nawet tego nie odczułem. Fabuła anime jest na naprawdę wysokim poziomie. Stopniowo budowane są emocje, odkrywane są tajemnice co sprawia, że chcemy więcej. Emocje - anime te umie je wzbudzić do tego stopnia, że zaczynamy stopniowo odczuwać to co główni bohaterowie.
Wątek psychologiczny również bardzo ciekawy. Mówi niejako o dwojakiej naturze ludzkiego umysłu. Dla mnie osobiście jest to zawsze ciekawy temat. Bohaterowie są dobrze wykreowani, zwłaszcza postać Yukko. Muzyka z tego anime należy do jednych z najlepiej dopasowanych jakie miałem okazję usłyszeć - a słyszałem sporo. Oddaje nastrój tego co obecnie dzieje się na ekranie i pobudza wyobraźnie.
Perełką jest zdecydowanie grafika. Żadne (zaznaczam żadne) anime nie miało dla mnie lepszej animacji niż Tasogare Otome x Amnesia. Piękne są zwłaszcza krajobrazy i wnętrza budynków.
Podsumowując - genialne anime z bardzo ciekawą fabułą, muzyką i kreską. Czego chcieć więcej? Może jedynie odcinków, bo 12 to zdecydowanie za mało. Choć z drugiej strony wszystko jest zgrabnie poukładane w całość, więc nie warto więcej dodawać. Co do końcówki, to tak jak Gotenks wspomniał - wzruszające, działające na serce i umysł. Z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tej serii.