Forum Dragon Ball Nao

» [Horror] Shiki

Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.606
Plusy: 73
Anime aktualnie wychodzi, ale już się kończy.

Historia dzieje się podczas upalnego lata w małej i cichej wiosce o nazwie Sotoba. Kiedy dziwna rodzina wprowadza się do opuszczonej rezydencji Kanemasa, rozpoczyna się seria tajemniczych śmierci. Toshio Ozaki, dyrektor jedynego szpitala w wiosce, podejrzewa, że może to być epidemia. Dochodzenie trwa, a zgony zaczynają się piętrzyć. Młody chłopak, Yuuki Natsuno, który nienawidzi życia w Sotobie, zaczyna być ścigany i otaczany przez śmierć.

Opis z wiki taki niewiele mówiący, ale ogólnie jest to całkiem ciekawy horror z całkiem nietypowymi wampirami.
Do tego grafika dość odmienna od innych serii.

I jeszcze ładny opening:
-> http://www.youtube.com/watch?v=AS5YKmEu6CI

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Po pierwszym odcinku spodziewałem się czegoś wybitnego, ale gdy wampiry wkroczyły do akcji, to rozwiały się moje nadzieje. Ale anime złe nie jest, nawet porusza ciekawe tematy, jak to czy słuszne jest zabijanie wampirów, które gryzą ludzi by przeżyć.

Przez dłuższy czas odcinki są powtarzalne, tj. nie ma w nich nic nowego, pod koniec coś się dzieje, krwawa rzeźnia (jak to zawsze w przypadku wieśniaków), że tak to ujmę.

Thorik Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Kaeshi ]
Thorik
Dni na forum: 6.182
Plusy: 1
Obejrzałem 14 odcinków i spasowałem. Z początku nie było złe, ale na horror się nie nadaje (nie ma porównania z np. "Higurashi no Naku Koro ni"). Potem zbyt długo wszystko się ciągnie. Wampiry przychodzą, kąsają, a facet nadal siedzi przy łóżkach pacjentów i nie może rozkminić o co chodzi. Strasznie irytuje fakt, że dzieciaki wiedzą co się dzieje, a doktor i kapłan nie mogą ogarnąć. Chyba właśnie to jest jeden z większych mankamentów. Bo zamiast budować napięcie, ta sytuacja tylko denerwuje i rozczarowuje widza. Mocna średniawka.

Obraz
„(..) czytanie książek i oprawianie ich to całe dwa, i to ogromne, okresy rozwoju. Z początku pomalutku uczy się człowiek czytać. Oczywiście nauka ta trwa wieki. Książkę rwie, szapie, brudzi, nie traktuje jej poważnie. Oprawa zaś świadczy o szacunku do książki, świadczy o tym, że człowiek nie tylko lubi ją czytać, lecz że traktuje ją poważnie.” Dostojewski Fiodor
Thorik Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Kaeshi ]
Thorik

Obraz
„(..) czytanie książek i oprawianie ich to całe dwa, i to ogromne, okresy rozwoju. Z początku pomalutku uczy się człowiek czytać. Oczywiście nauka ta trwa wieki. Książkę rwie, szapie, brudzi, nie traktuje jej poważnie. Oprawa zaś świadczy o szacunku do książki, świadczy o tym, że człowiek nie tylko lubi ją czytać, lecz że traktuje ją poważnie.” Dostojewski Fiodor
Endzik Mężczyzna
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Kutang ]
Endzik
Dni na forum: 6.442
Plusy: 25
Tanuki to *, czasami nie odróżniają shounena od seinena.
Thorik Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Kaeshi ]
Thorik
Ok, ale jestem przerażony dużą liczbą pozytywnych komentarzy o_O Toż to, na 3/4 dla marnych śpiewaków raptem zasługuje, a nie na jakieś 9 i fanfary. Nie rozumiem tego fenomenu. Albo ludzie pierwszy raz się z anime w ogóle spotkali, albo przestali używać mózgów. Można oczywiście mieć różne poglądy, ale z faktami trudno dyskutować.

Obraz
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
E tam, ja za to uważam, że Twoja aż tak wielka niechęć do tej serii jest nieuzasadniona
Obejrzałeś do końca? Jeśli nie, to nie znasz nawet zakończenia.
Największy minus to ta monotonność w pierwszych odcinkach, ale to niejako ma później swoje ujście.

Thorik Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Kaeshi ]
Thorik
Ta jak ją nazywasz "tak wielka niechęć" wynika z poczucia straconego czasu przy oglądaniu tych 14 epków (tak wiem, moja wina, mogłem nie oglądać) ;p Chodzi mi jedynie o zgłębienie fenomenu tej serii. Co w niej takiego, że zbiera takie laury? Nie mówię, że to najgorsza seria jaką widziałem, ale bez przesady. Poziom jest mocno, mocno średni.
Masz rację nie obejrzałem do końca, aczkolwiek dobrnąłem powyżej połowy, więc jako takie rozeznanie mam. A jeśli anime po większości swoich odcinków zniechęca mnie do siebie to coś jest nie tak. Poza tym jak mam obejrzeć końcówkę skora już na wstępie, autorzy jasno i wyraźnie komunikują "nie oglądaj, daj spokój"?

Obraz
clio Kobieta
niestowarzyszona
Admin no onēsan

niestowarzyszona<br />Admin no onēsan
clio
Dni na forum: 6.269
Plusy: 3
Rzadko - nigdy? - oglądam horrory, więc nie wiem, jak to anime plasuje się w kategorii. Na pewno jest krwawe (scena "wiwisekcji potwora" robi wielkie wrażenie) - ale jakoś generalnie nie czuje się tej atmosfery strachu. Może też dlatego, że jednocześnie twórcy starają się zadawać filozoficzne pytania na temat, czy - jak zauważył otooto - zabijanie wampirów jest złe. I, koniec końców, jakoś się to wszystko rozmyło. Seria miała potencjał na coś więcej, a ostatecznie żadnych odpowiedzi widz się nie doczekał; ba, ciężko mu się było identyfikować z postaciami i w ogóle. Główny bohater też się jakoś rozszedł w praniu...

Podobała mi się grafika (sposób rysowania włosów - bardzo niecodzienny) oraz muzyka. Ale, bądźmy szczerzy, ja to anime obejrzałam tylko dlatego, że za ścieżkę dźwiękową odpowiada Yasuharu Takanashi. Muzyka jest zatem przepiękna, zaś utwór "Eau de vie", który pobrzmiewa w każdym odcinku, przeważnie przy okazji jakiejś dramatycznej akcji, jest jedną z najlepszych kompozycji tego pana.

"Dom jest tam, gdzie ktoś o Tobie myśli"
"Ore to koi, onna"
"Even though I'm worthless... thank you... for loving me...!"

Obraz
kirin.pl

Forum DB Nao » » » [Horror] Shiki
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump