Rok 2013 :: Start mangi "Jaco the Galactic Patrolman" (12 lat temu)

» [Horror] Mangi Junjiego Itō

Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.605
Plusy: 73
Uzumaki - Spirala
Obraz

Manga z gatunku horror autorstwa Junjiego Itō, wydana u nas przez JPF w jednym tomie na 600 stron.

Sprężyny. Ślimaki. Spływająca woda. Dym z krematorium. Gałęzie drzew. Naczynia. Włosy. Linie papilarne. Całe ludzkie ciało... W ilu jeszcze miejscach znajdziesz spiralę, zanim popadniesz w śmiertelny obłęd? Mieszkańcy miasta Kurouzu już wiedzą - dla nich spirala jest wszystkim. Czy raczej - wszystko jest spiralą. Spiralą śmierci.

Główna bohaterka przybywa do miasteczka, które opanowuje klątwa spirali. Zaczyna się od wirów powietrznych i wodnych. Oczywiście historia się rozwija i w pełni wyjaśnia. Jest trochę specyficznej obrzydliwości, bo to taki autor - jak ktoś Gyo oglądał (horror o rybach), to wie.

Jest jeden minus - rozdziały, które bardziej nadawałaby się na one-shoty. Opowiada taki jakąś historię, a w następnym już jakby nie ma jej efektów, w sensie bohaterowie nic sobie z tego nie robią. W miasteczku trafiają się trupy, które giną w dziwnych okolicznościach, a mieszkańcy na to nie reagują choćby jakimś większym zdziwieniem.

Ale jakoś specjalnie to nie razi i poza tym mankamentem to ciekawa pozycja. Mogę polecić.

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT

Ten post był edytowany 2 razy, ostatnio zmieniony przez Shounen: 03.11.2019, 21:51
Miyu Kobieta
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2
[ Klan Kaeshi ]
Miyu
Dni na forum: 4.941
Plusy: 11
Coś genialnego, że też autor zdołał umieścić tyle ciekawych i obrzydliwych pomysłów w jednej historii. Lubię kreskę Ito, nie jest doskonała i piękna, ale za to świetnie oddaje emocje targające bohaterów.

Np. w Tomie rozdziały też nie były powiązane w taki sposób, jak można by się spodziewać po jakiejś całości pod jednym tytułem, ale myślę, że Ito na tyle dopracował temat przewodni, że i tak łączą się one w całość, dla mnie takie rozwiązanie jest ciekawsze.

Forum DB Nao » » » [Horror] Mangi Junjiego Itō
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump