Forum Dragon Ball Nao

» Seiyu - osoby podkładające głos

Legolas Mężczyzna
Super Saiyanin
Super Saiyanin
[ Klan Takeda ]

Dni na forum: 7.010
Ostrzeżenia: 1
Witam serdecznie, dawno nie założyłem żadnego tematu, więc teraz przyszła na to pora. Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie na temat Dubbingu japońskiego (dla mało zorientowanych, jest to podkładanie głosów). Jako iż w większości jest to forum poświęcone Dragon Ball, więc wypowiedzcie się również na temat tego dubbingu. Możecie również pisać anime z najlepszymi japońskimi głosami.

Przejdę teraz do szczegółów dla mnie japoński dubbing jest świetny. Dlaczego? Bardzo podobają mi się głosy mówione przez postaci i te klasyczne zakończenia niektórych słów przez duże podkreślenie niektórych liter np: spółgłoski K . Tym właśnie cechuje się japoński język. Dobranie głosów do postaci jest bardzo dobro, mogę stwierdzić że wręcz świetne w większości anime...

O Dragon Ball'u też się wypowiem. Jako jedno z nielicznych anime zostało "zpierdzielone" przez japońskie głosy. Goku mówi słowami młodego dziecka, Bulma i ChiChi narkotyczek;p;p;p;p. Dla mnie japoński Dubbing Dragon Ball'a jest niedopracowany i zrobiony na kolanie!.

Co do najleszego Dubbingowanego anime, stawiam na Aoki Densetsu Shoot. Głosy są dobrane znakomicie, bardzo podobają mi się głosy podkładane Kamiy'i Toshiemu, Kobo, Kenji'emu. Kazuhiro ma jak dla mnie głos zbyt twardy, pasujący do dorosłej osoby!

Czekam na wasze opinie

Pozdrawiam serdecznie
S.

P.S Post może być niedopracowany, mało stylistycznie ułożony, gdyż był pisany w szkole , zmienię go jak będe miał troche czasu
VegatZ Mężczyzna
Saiyanin
Saiyanin
VegatZ
Dni na forum: 7.071
Przyznam sie ciekawy temat, gratz Niestety jest w nim jeden bardzo wyraźny błąd. Otóż dubbing to podkładanie scieżki dzwiekowej pod oryginał, czyli nie moze byc mowy o japonskim dubbingu japonskiego anime . Ale co ja sie bede czepial to bylo tylko w kwestii sprostowania

Ale przejdzmy do meritum sprawy Otoz, zgodzie sie z Toba szanowny Panie Elfie [] ze glosy podlozone w anime so rewelacyjne, nie jestem w stanie i nigdy nie bede, ogladac anime z dubbingiem angielskim lub np. francuskim . Oryginalu w tym wypadku nie da sie zastapic, glosy w wiekszosci sa swietnie dobrane, nadaja niesamowity klimat i charakter poszczegolnym postacia. Mnie bardzo przypadl go gustu glos Alucarda z Hellsing'a.

Co do samego DB... to chyba kwestia przyzwyczajenia ale nie mam nic do zarzucenia glos Goku bardzo mi sie podoba, w zupelnosci oddaje jego infantylne zachowania

pozdrawiam

You seek a God to stand above you,
wrapping healing arms around you.
You'll find another God of pain,
a God of suffering and tears.
Szarak Mężczyzna
"Nadworny Irytujący Słownik Ortograficzny
Nadworny Irytujący Słownik Ortograficzny
[ Klan Takeda ]
Szarak
Dni na forum: 7.098
Skąd: 4chan.org, Ostrzeżeń: Więcej niż Ty, kochany użytkowniku.
Taa, głos Goku jest świetny.
Dalej, wrażenie zrobiły na mnie podkłady głosów w anime takich jak Black Lagoon, Hellsing, Naruto czy Neon Genesis Evangelion. Ale jednak nie dam rady wybrać spomiędzy tych pozycji najlepszego dubbingu. Może za mało widziałem? Ale, tak jak VegetZ, nie potrafię oglądać anime z innym dubbingiem.1 odcinek NGE to dla mnie górna granica.

Cthulhu fhtagn!
la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi
That is not dead which can eternal lie.
Nie jest umarłym ten który spoczywa wiekami,
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
And with strange aeons even death may die
nawet śmierć może umrzeć wraz z dziwnymi eonami.

I kto powiedział, że jesteśmy poważni?
Draqun Mężczyzna
Saiyanin
Saiyanin
Draqun
Dni na forum: 7.340
Nie oglądałem DB z oryginalnym dubbingiem, więc nic nie powiem. Jednak moim zdaniem najlepszy dubbing my "Night Head Genesis". Drugie miejsce zajmie "Hikaru no Go", natomiast trzecie ma "Naruto" .

Takich 3-ech jak nas 2-óch nie znajdziecie ani 1-ego
Prawo Omha "Ciało rzucone w łoże traci na oporze"
http://animefunny.vgh.pl
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.606
Plusy: 73

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
clio Kobieta
niestowarzyszona
Admin no onēsan

niestowarzyszona<br />Admin no onēsan
clio
Dni na forum: 6.269
Plusy: 3
Nie raz i nie dwa, przy okazji opisywania jakiegoś anime, zachwycałam się tym albo innym seiyuu. Żaden kraj na świecie w dziedzinie podkładania głosów do filmu nawet nie zbliżył się do Japonii. Japończycy tworzą swoje filmy kompletnie, a więc wagę przykładają nie tylko do obrazu, ale też do głosu. Zyskują tym piorunujący efekt, bo to właśnie głosem jest się w stanie przedstawić emocje czy podkreślić napięcie. Oglądam anime przez większość życia, przez mój ekran przewinęło się wiele tytułów, więc siłą rzeczy znalazłam sobie ulubieńców także pośród seiyuu. W sumie nie bez znaczenia jest fakt, czy daną postać darzy się sympatią, a czasem decyduje po prostu barwa głosu... Aczkolwiek jak tak sobie myślę o postaciach, które mnie zachwyciły, to często mają one właśnie bardzo fajne głosy, które robią na mnie wrażenie...

Gdyby ktoś miał ochotę popatrzeć na tych moich NAJ NAJ NAJ, zapraszam tutaj:
http://www.silvermoon.szm.com/seiyuu.jpg
(Dzisiaj od rana robiłam

PS. Zastanawiam się, czy nie powinnam tam dodać Shou Hayami... Głos ma interesujący, fajny, nie do pomylenia z żadnym innym... No ale gada typami, których nie jestem w stanie znieść

PS2. Uwielbiam, mimo wszystko, francuski dubbing Dragon Balla. Vegeta jest tam po prostu bezbłędny

"Dom jest tam, gdzie ktoś o Tobie myśli"
"Ore to koi, onna"
"Even though I'm worthless... thank you... for loving me...!"

Obraz
kirin.pl

Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Norio Wakamoto ma niepowtarzalny głos. Wcześniej go z nazwiska nie kojarzyłem. Zwykle gra bogów albo władców innego rodzaju, np. Oda Nobunaga i imperatora z Code Geass. A przypomniał mi się, bo ma rolę boga w nowym anime Mirai Nikki. To taki seiyu, którego się nie zapomina.

[ Dodano: 22.10.2011, 15:33 (po 2 godzinach 35 minutach) ]
Zapomniałem o jeszcze jednej seiyu, która mnie niedawno urzekła - Chiaki Omigawa za rolę P-ko z Arakawy, co mnie bezpośrednio skłoniło do obejrzenia w końcu Soul Eatera, gdzie mówi główną bohaterkę.

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Byczusia Kobieta
Kami
Kami
[ Klan Takeda ]
Byczusia
Dni na forum: 6.274
Plusy: 6
Moim zdaniem najlepszy dubbing mają Slayersi. Tak dobrze dopasowanych głosów jeszcze w żadnym anime nie słyszałam. Co do dubu w DB mam takie mieszane uczucia(aczkolwiek w GT mi się japońskie głosy postaci absolutnie nie podobały). W Naruto seiyu też są niczego sobie. Nie podobał mi dubbing w K-on!- beznadziejny i słuchać się nie dało. Tak jak i w Bleachu. Bardzo dobrym dubbingiem może się pochwalić dub Soul Eatera- nic dodać nic ująć.

[img][/img]
,,Nie możesz poświęcić życia za ukochaną osobę, musisz żyć ,by jej chronić"
,,W świecie ninja ci, co łamią zasady są śmieciami. Ale ci, co porzucają swoich przyjaciół są gorsi niż śmiecie"
[http://yog-sothoth.tanuki.pl/main/licznik/byczusia/250x50.png]
,,Bo jeśli głupotą jest obrona życia
Będę głupcem do ostatniego dnia"
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen

Forum DB Nao » » » Seiyu - osoby podkładające głos
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump