Forum Dragon Ball Nao

» Z datą na karku . . .

.Black Mężczyzna
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2
.Black
Dni na forum: 7.207
Ostrzeżenia: 3
Mam pewien pomysł, dzieki któremu (być może) co niektórym zachce się postować (czyt. nie spamowac ) Otóż, z każdym kolejnym cudownym dniem na forum rejestrują się coraz to nowsze osoby, i choć regularnie pisze tylko około 1%, czasami około 5%, sporadycznie może około 10%, zaś cała reszta w liczbie 90% dochodzi do czwartego postu i ginie, to myślę iż jest to świetna okazja by wykazać sie wiedzą historyczną. Ot co . . .

PRZYKŁAD : dzisiaj jest np. 1187 zarejestrowanych . . . i dopasowujemy do tej daty jakieś historyczne wydarzenie, a potem, o ile będzie ono ciekawe bądź podlegające pewnym sporom, możemy o tym podyskutować, czując się mocnymi z tej dziedziny nauki. Proste?*

Idąc za przykładem, w internecie znalazłem coś, co było dla mnie zwyczajnie . . . zadziwiające. Otóż tego pamiętnego roku Saladyn powrócił do Jerozolimy. Klania się Twierdza Krzyżowiec w którą grałem nałogowo jeszcze jakiś miesiąc temu. Któż to Saladyn, to już z własnych niepodwarzalnych źródłach informacji, rzec mogę, iż to jeden z najwybitniejszych Panów wschodu tamtych czasów. Jeszcze tylko Lwie Serce i miód malina.

-------------

*A od kiedy tematy które zakładam są proste

-------------

ZAWSZE PODAJECIE WYDARZENIE ZWIĄZANE Z AKTUALNĄ LICZBĄ ZAREJESTROWANYCH UŻYTKONIKÓW!!! NA TYM MA POLEGAĆ ZABAWA, NIE NA ENCYKLOPEDYCZNYCH WYPISACH Z WIKIPEDII NA TEMAT DOBROWOLNIE WYBRANYCH DAT!!!

POZDRAWIAM!

Ten post był edytowany 3 razy, ostatnio zmieniony przez .Black: 10.04.2007, 22:59
Focus Mężczyzna
"GMF
GMF
[ Klan Asakura ]
Focus
Dni na forum: 7.305
Plusy: 41
Ten temat mi się bardzo podoba. 1280 rok, jest datą wynalezienia i używania broni palnej w Chinach. Co sądzicie o tym wynalazku ? Zbyteczny? Potrzebny ludzkości?.

Avensus: "Mamy 1187 zarejestrowanych użytkowników."

Regulamin Forum | Cytaty z mang i anime

Obraz
Shiro Mężczyzna
"The Human Typhoon
The Human Typhoon
[ Klan Asakura ]
Shiro
Dni na forum: 7.508
Plusy: 4
1225 r. - Konrad Mazowiecki rozpoczyna negocjować z Krzyżakami w celu sprowadzenia ich na ziemie polskie

W sumie co sądzicie o posunięciu Mazowieckiego? Dobrze zrobił sprowadzając Krzyżaków?
Ja sam uważam, że to był taki mało dobry pomysł, w końcu wiadomo ile problemów przysporzyli nam Krzyżacy. Nie zmienia faktu, że ostatecznie zwyciężyliśmy Krzyżaków, szkoda, że Jagiełło nie zdobył Malborka, wtedy mógłby położyć ich na 4 łopatki i zagarnąć ich włości. Co do samych terenów, które podlegały Krzyżakom, a potem zamienione w Prusy Książęce, zastanawiam się czym kierowało króla Zygmunta Starego ustanawiając je w 1525r. i ten hołd pruski. Na mój gust powinien po prostu zagarnąć te tereny i wcielić do Korony, a nie bawić się w lenno. Jego błąd przysporzył nam potem wiele problemów(zaczynając od uniezależnienia się Prus Królewskich od Polski pod koniec potopu szwedzkiego aż do ostatniego rozbioru Polski w udziale Prus)...
Cóż, ta historia jednak lubi płatać figle. >

Dante mam nadzieję, że zrozumiałem twoje zamiary ;p

shiro: Kurna źle spojrzałem i dałem liczbę tematów na forum...

Sometimes baby
We make mistakes
Dark and hazy
Prices we pay

Ten post był edytowany 2 razy, ostatnio zmieniony przez Shiro: 10.04.2007, 22:58
.Black Mężczyzna
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2
.Black
Ten temat mi się bardzo podoba.
Wiesz, aż mi się łezka w oku zakręciła.

Ale z innej beczki. Broń palna to trudny temat. Nie jestem w stanie opisać tego problemu szerzej, gdyż zwyczajnie zbrakło by mi ram'u na EDIT , ale po krótce mówiąc, jest to problem na tzw. "dystans". O ile broń palna konieczna była do odpierania ataków nowocześniejszych armii (w skali całego globu), to była to katastrofalna w skutkach dla świata BROŃ, czyt. BROŃ, NIE narzędzie do obrony, która przyczyniła się do dalszej ewolucji gatunku. Broń palna sama w sobie, bez względu na wielkość, kształt czy siłę rażenia, oparta jest na jednej i tej samej idei. Idei strzelca i celu. I, o ile strzelec ma wybór, pociągnąć za spust czy nie, cel nie ma tej możliwości . . .

Ostateczny głos wbrew wszystkiemu i wszystkim, jestem na NIE. Nie twierdze przy tym, by był to zbyteczny wynalazek, ale bardziej preferuję bron białą.

Pozdro szczególnie dla Focus'a.
Shiro Mężczyzna
"The Human Typhoon
The Human Typhoon
[ Klan Asakura ]
Shiro
Co do broni palnej uważam, że pojawienie się jej było złym osiągnięciem ludzkości. Przyczyniło się to do ruchów ku nowoczesności, dążeniu do posiadania coraz to lepszej broni tzw. konkurencja i rywalizacja.
I co najważniejsze nastał proces zbrojeń i tworzenia coraz to większej zawodowej armii. W XVII wieku artyleria i piechota była podstawą u silnego państwa, armia ostoją władzy. Patrzcie takie Prusy, Austria czy Rosja, każda z nich miała armię liczącą ponad 100tys. żołnierzy, a okres Napoleoński tzw. "Wielka Armia" licząca 600tys. żołnierzy. Broń to niszczycielskie urządzenie, które nie potrafi budować, a tylko niszczy.
Przez broń zamarł średniowieczny sposób walki, co mnie smuci, bo na prawdę podobały mi się te walki na miecze.

Sometimes baby
We make mistakes
Dark and hazy
Prices we pay
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.623
Plusy: 73
Kurcze

Nie wiem czy wiecie, ale jeszcze pare dni temu liczba uzytkownikow wynosila ponad 1500 ^^
Pokasowalem nieaktywnych, a jak bede chcial znowu, to co?
Bedziecie sie tak cofac za kazdym razem?

PS. Mam w koncu te 400 postow

Avensus: no co za nabijacz jeden

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
.Black Mężczyzna
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2
.Black
Bedziecie sie tak cofac za kazdym razem?
No . . . tego Enistain nie przewidział że w swej teorii względności . . . jedni się spierają że trza pokonać szybkość światła, inni myślą o tunelach czasoprzestrzennych, ale nikt nie wpadł na to że klucze do skoku jest DBNAO (joke)

Ale tak ogólnie todobrze czasami jeśli się cofniemy, gdyż jesli liczba przekroczy 2007, zbawa sie skończy . . .

Pozdro
Focus Mężczyzna
"GMF
GMF
[ Klan Asakura ]
Focus
Dni na forum: 7.305
Plusy: 41
1189 - rozpoczyna się bodajże III lub II wyprawa krzyżowa. Co sądzicie o wyprawach krzyżowych ?. Myśle, iż są one zupełnie sprzeczne z założeniami chrześcijaństwa. Nie można nawracać człowieka, poprzez użycie broni, poprzez siłę ... Jest to krwawy ślad, na historii naszej wiary ... całkowicie przeze mnie potępiany.

Regulamin Forum | Cytaty z mang i anime

Obraz

Ten post był edytowany 1 raz, ostatnio zmieniony przez Focus: 11.04.2007, 18:03
Kyasarin Kobieta
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]

Dni na forum: 6.692
kiedyś w "rodzinie zastępczej" był odcinek, że ta jedna bliźniaczka była bodajże buddystką. I powiedziała takie mądre słowa: "Gdybyś Ty była w kraju, w którym są sami buddyści, a Ty byłabyś jedyną chrześcijanką, zmieniłabyś wiarę??" W pełni się zgadzam z Zuzią, bo uważam, że wiara to osobisty wybór człowieka i nie uznaję nawracania na siłę.. Oczywiście, do plemion Aryki powinni iść misjonarze i to im się chwali.
--------------------------------------------------
Podsumowując, nie uznaję ani wypraw krzyżowych, aninawracania osób, które wiedzą o chrześcijaństwie i są innego wyznania z własnego wyboru.
Old Shatterhand Mężczyzna
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
Old Shatterhand
Dni na forum: 6.861
Plusy: 1
Ostrzeżenia: 2
kasia_kame napisał(a):
kiedyś w "rodzinie zastępczej" był odcinek, że ta jedna bliźniaczka była bodajże buddystką. I powiedziała takie mądre słowa: "Gdybyś Ty była w kraju, w którym są sami buddyści, a Ty byłabyś jedyną chrześcijanką, zmieniłabyś wiarę??" W pełni się zgadzam z Zuzią, bo uważam, że wiara to osobisty wybór człowieka i nie uznaję nawracania na siłę.. Oczywiście, do plemion Aryki powinni iść misjonarze i to im się chwali.
--------------------------------------------------
Podsumowując, nie uznaję ani wypraw krzyżowych, aninawracania osób, które wiedzą o chrześcijaństwie i są innego wyznania z własnego wyboru.
Co to ma do tematu ?
(powiem trochę jaśniej)
Focus nie pyta, czy je uznajesz czy nie, one i tak istniały i miały ogromny wpływ na historię. Pytanie dotyczy pobudek, wydarzeń i celów wypraw krzyżowych (tak mi się bynajmniej wydaje )
III wyprawa krzyżowa Focusie .
Osobiście trochę rozumiem pobudki dawnych Chrześcijan, w końcu to tam stało się najważniejsze, dla Chrześcijan. A zresztą Chrześcijanie sami utracili to miejsce, które należało do Cesarstwa Bizantyjskiego.
A pamiętacie może kodeks rycerski :
"- Walczyć w obronie swojej wiary"
Walka z Saracenami to była chwała dla rycerza, nic dziwnego, że wyprawy krzyżowe cieszyły się dość dużą popularnością.

A ja mam bardzo ważne pytanie do Dante Navaro, czy w temacie mamy pisać daty zgodne z liczbą zarejestrowanych ?
To by wynikało z pierwszego postu, a jednak wielu piszę tu daty różne.

1228- Konrad Mazowiecki nadał Krzyżakom Ziemię Chełmińską.
Dość Ciekawe wydarzenie nie uważacie, przecież to były początki Państwa Zakonnego, tak uciążliwego dla Polski.

Ps.
1228 tematach
Kyasarin Kobieta
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]

Dni na forum: 6.692
Chodziło mi głównie o wątek tego, że nawraca się ludzi na siłę... O nic więcej.. Ale dzięki za komentarz
bad orydżinal nick
Orydżinal person
Orydżinal person

Dni na forum: 7.026
1190- Podczas trzeciej krucjaty i oblężenia Akkonu w Palestynie powstał zakon krzyżacki. Jego właściwa nazwa brzmiała: Zakon Braci Szpitala Niemieckiego Najświętszej Marii Panny w Jerozolimie. Założyli go mieszczanie z Bremy i Lubeki dla pielęgnowania rannych i chorych.
oraz zmarł 10 czerwca - Fryderyk I Barbarossa, cesarz niemiecki

miłość to uczucie głupie, zaczyna się na ustach, a kończy na dupie...
.Black Mężczyzna
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2
.Black
A ja mam bardzo ważne pytanie do Dante Navaro, czy w temacie mamy pisać daty zgodne z liczbą zarejestrowanych ?
Oczywiście, drogi Shatter. Wchodzisz na forum, widzisz np. 1285 zarajestrowany, więc jeśli masz chętkę wchodzisz tu i nawiązując do roku 1285 cos skrobiesz

Wracając do tematu, Zakon Braci Szpitala Niemieckiego Najświętszej Marii Panny w Jerozolimie; i tutaj wszystko się zaczyna, wszystkie intencje i represje Narodu Niemieckiego które znajda w przyszłości ujście, narodziły się tam, u korzeni nowej wiary. Ogólnie cięzko mi sie wypowiedziec na ten temat, ponieważ nie wiem zbyt wiele o tym okresie czasu, szerzej znane mi są czasy od 1400 roku wzwyż . . . ale to jeszcze potrwa nim tylu się zarejestruje

Pozdrawiam
Shiro Mężczyzna
"The Human Typhoon
The Human Typhoon
[ Klan Asakura ]
Shiro
W skrócie Krzyżacy, którzy zostali sprowadzeni na tereny Polski w 1226r. Nie wątpię, że założyciele mieli szczere intencje zakładając ten Zakon, w końcu Zakony miały strzec wiary i potrzebujących. Nie mniej jednak powstanie tego Zakonu, a późniejsze sprowadzenie ich przez Konrada Mazowieckiego przysporzyło nam nie lada problemów. Najstraszliwszą cechą tego Zakonu była dążenie do stworzenia państwa zakonnego, wszak idea Zakonu nie sięgała stwarzania państwa, aczkolwiek ulokowania się w jakimś miejscu i czekania w gotowości. Krzyżacy złamali wiele reguł, nie mniej jednak mieli poparcie papieża, w końcu był Zakonem chrześcijańskim i jedną z podpór papieża.

Co do wypraw krzyżowych ja również uważam, że było to złym pomysłem. Owszem "odzyskanie" Ziemi Świętej, rozumiem w końcu jest to jednym z ważniejszych ośrodków chrześcijańskich, jak nie najważniejszym(chociaż z tym nie rozpędzam się za natto).
Co do sprawy utraty Jerozolimy, to sprawa jest trochę zawiła, w końcu upada Zachodnie Cesarstwo Rzymskie(w 476r.) i nie ma dość silnych państw(prócz Franków) by mogli stawić czoło muzułmanom, zważywszy na to, że jest to oddalone trochę od Europy Zach. Jerozolima zostaje zdobyta przez Arabów w 637r, a potem odbita z rąk Arabów w 1072 na rzecz Turków Seldżuckich.Nie zmienia to faktu, że "kościół" nie podjął prób odzyskania Ziemi Świętej, udzielenia pomocy Bizancjum w roku utraty miasta na rzecz muzułmanów. Wracając do samych krucjat. Wiadome jest, że była to walka w obronie wiary. Uważana za czyn chwalebny, w końcu walczyli w imię religii. Rozumiem, taka mentalność, ale czasami trzeba ruszyć także kopułą, a nie samym ostrzem i tarczą.
Dobrze, że okres krucjat zamknął swój rozdział na wieki, ostatecznie wszyscy dogadali się i było lepiej, aż do roku 1453, gdy upadło Bizancjum >
Nie można oczywiście do końca potępiać tego okresu, w końcu dzięki niemu rozwiną się znacznie handel z lewantem, wymieszała się kultura, nastąpił rozwój nauki i żeglugi itp.
Historia uczy nas, że każdy czyn ma dwie strony medalu, pozytywne i negatywne.

Pozdrawiam

Sometimes baby
We make mistakes
Dark and hazy
Prices we pay
Old Shatterhand Mężczyzna
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
Old Shatterhand
Dni na forum: 6.861
Plusy: 1
Ostrzeżenia: 2
No Shiro, czy się dogadali to nie jestem pewien , sądzę raczej, że krucjaty pogłębiły nienawiść między tymi dwoma wyznaniami (A szczególnie Muzułman do Chrześcijan )

Dante Navaro napisał(a):
Oczywiście, drogi Shatter. Wchodzisz na forum, widzisz np. 1285 zarajestrowany, więc jeśli masz chętkę wchodzisz tu i nawiązując do roku 1285 cos skrobiesz
Old będzie prościej napisać .
Co do odpowiedzi, to już raczej zrozumiałem (Właściwie chodziło o potwierdzenie moich domniemań ).
Nasi użytkownicy napisali 25311 wiadomości w 1231 tematach, średnio 26.98 postów/dzień.
Ale czy możemy również korzystać z "Dat", a raczej liczb zawartych także w ilości tematów ?
Jeżeli tak to akurat trafił się bardzo ciekawy temat, ponownie dotyczący wiary:
Papież Grzegorz IX w 1231 roku rozszerzył działalność inkwizycji na wszystkie kraje katolickie i wprowadził oficjalnie urząd inkwizytorów.
Inaczej:
W 1231 roku papież Grzegorz IX ogłosił konstytucję Excomunicamus et anathematisamus.
Co sądzicie o inkwizycji ?
Pozwolicie, że wpierw wysłucham waszego zdania .

Edit: , czy to źle, że będzie więcej do rozmowy ?

Ten post był edytowany 1 raz, ostatnio zmieniony przez Old Shatterhand: 12.04.2007, 16:08
.Black Mężczyzna
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2
.Black
Ale czy możemy również korzystać z "Dat", a raczej liczb zawartych także w ilości tematów ?
Niech Ci będzie
Laru Kobieta
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Takeda ]
Laru
Dni na forum: 7.301
Plusy: 6
1195 użytkowników. Rok 1195 - Bitwa nad Mozgawą - nierozstrzygnięta rozegrana 13 września 1195 roku pomiędzy oddziałami Mieszka III Starego, Mieszka IV Plątonogiego i Jarosława Opolskiego z jednej strony i Leszka Białego, oraz Romana Halickiego z drugiej. Bitwa Mozgawska z 13 września 1195 roku jest według zgodnego uznania historyków jedną z najkrwawszych i największych bitew w Polsce w okresie rozbicia dzielnicowego.

"Jego drogę spowija jedwab, odciski jego palców na rosie,
Mieszkańcy krain mroku pokornie się przed nim płożą.
Bękart Matki Natury odrzucony przez liście i potok
Obcy w obcym kraju, szuka pociechy w swych marzeniach."
Marillion "Grendel".

Denerwować się, to mścić się na swoim organizmie za głupotę innych.

Forum DB Nao » » » » Z datą na karku . . .
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump