Główny bohater to 14 letni Daisuke Niwa. Jest on potomkiem rodu złodziei dzieł sztuki, w której z pokolenia na pokolenie przechodzi tajemnicze alter ego Dark Mousy. Jest to doświadczony złodziej, który kradnie aby niszczyć ukryte w obrazach, rzeźbach itd. demony. Posiada w swoim wyposażeniu demona, With, który podczas wypraw zamienia się w czarne skrzydła.
Zasadniczo występują dwa wątki. Wątek złodziejski, gdzie mamy do czynienia z przeróżnymi demonami oraz tajemniczym bohaterem o imieniu Krad. Oraz wątek szkolny, a zarazem romantyczny. Przedstawia on życie uczuciowe głównego bohatera i jego życie szkolne, oba w dość brutalny sposób zakłócone pojawieniem się Darka i przyprawiające głównemu bohaterowi sporo problemów.
Kolejnym minusem był początek. Pomysł z tymi powrotami Daisuke był nawet ciekawy i ten pomysł z tym Darkiem- złodziejaszkiem(ten pomysł mi się podobał). Przynajmniej do pewnego momentu. Odcinki mnie nużyły(do 13 czy 14), powiewało nudą, takie wszystko było przewidywalne i niektóre tak zrobione na siłę(aha, za chwilę on powie to i się zdarzy to i tamto). Zakończenie też do przewidzenia.
Następny minus: miejscami anime było sztuczne
Ale cóż, byłam wytrwała i obejrzałam do końca. I nie żałuję.
Jak wysiliłam się na 15 odcinek, to już byłam zaskoczona.... pozytywnie.
Jeszcze do minusów dodałabym to zrobienie Daisuke i Risy na mega dziecinnych.
Za plus należy się muzyka- oo tak, a w szczególności opening. Piękny wokal, podkład aż pieścił me uszy. Ending (1) był po prostu świetny.Drugi ujdzie w tłoku.
I humor. Było masę zabawnych sytuacji(np. oddychanie usta-usta).
Kolejny plus daję za bohaterów. Choćby bliźniaczki- przeciwieństwa Riku i Risę Harada. Riku, która ma dużo rozsądku, stąpającą twardo po ziemi i Risę, taką dziecinną i bujającą w obłokach. I bardzo lubię With'a (słodki jest)
Wątek miłosny- tu się zastanawiałam czy dać + czy - ale w rezultacie dałam minus. Za dużo romantyzmu( w tym anime(takie jest moje zdanie). Trochę takie pomieszanie z poplątaniem.
Bardzo lubiłam Satoshiego- tego bohatera. Takie przeciwieństwo Daisuke. Chłodny i opanowany,inteligentny.... jeszcze chciał złapać Dark'a. I jego Alter ego był jasny Krad- anioł o jasnych skrzydłach, a Dark miał ciemne. No i śmiertelny wróg Dark'a, rzecz jasna.
Wątek szkolny, zaliczę do +. I te wystawienie sztuki lód i śnieg, i jak Daisuke przenosi się do swego obrazu(te odcinki mnie bardzo zaciekawiły). Freedert i Eliot(zaciekawił mnie ten paring).
Jeszcze plus za te końcowe odcinki- nic dodać nic ująć.
Jeszcze pod koniec bohaterowie- Daisuke i Risa dojrzali stanowczo.
A jakie są wasze odczucia na temat tego anime? Podobało się wam czy nie?