Forum Dragon Ball Nao

» [Fantasy] Spice and Wolf

Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.606
Plusy: 73
Akcja dzieje się w świecie zbliżonym do średniowiecza, w czasach gdy kupcy jeździli powozami, a kościół miał władzę. Pewnego razu kupiec Lawrence Craft spotyka wilczą boginię Horo o wyglądzie młodej dziewczyny z ogonem i wilczymi uszami, która chce, by zabrał on ją w daleką północ. Ciekawe, ładne 12-odcinkowe anime, którego fabuła kręci się wokół tej dwójki i wątków handlowych.

Obraz

Drugiej serii jeszcze nie widziałem.

Co ciekawego właśnie znalazłem:
-> http://randomc.animeblogger.net/2008/02/19/s ... d-wolf-08/
Screeny w 6 wierszu xD

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT

Ten post był edytowany 1 raz, ostatnio zmieniony przez Shounen: 16.03.2010, 18:39
clio Kobieta
niestowarzyszona
Admin no onēsan

niestowarzyszona<br />Admin no onēsan
clio
Dni na forum: 6.269
Plusy: 3
ściągnięte i w kolejce do obejrzenia jako następne. Gdybym się wczoraj nie wzięła za 07-Ghost (poza raz trzeci...), to pewnie bym włączyła właśnie Spice and Wolf

"Dom jest tam, gdzie ktoś o Tobie myśli"
"Ore to koi, onna"
"Even though I'm worthless... thank you... for loving me...!"

Obraz
kirin.pl

clio Kobieta
niestowarzyszona
Admin no onēsan

niestowarzyszona<br />Admin no onēsan
clio
Dni na forum: 6.269
Plusy: 3
W sumie powinnam o tym anime coś napisać, ponieważ obejrzałam - i to już dość dawno temu, bo jakoś przed samurajami na wiosnę. Nie napisałam, ponieważ nie uważam tej serii za najfajniejsze anime, jakie widziałam - i jakoś tak przeszło bez echa.

Tak czy owak trzeba przyznać, że całkiem sympatyczna historyjka. Bohaterami serialu są Lawrence - podróżny kupiec, oraz Horo - wilcza bogini. Spotykają się w dziwnych okolicznościach... i kontynuują podróż razem. Lawrence jest spokojny i rzeczowy, jednak wciąż jeszcze zbiera doświadczenie w zawodzie; Horo zachowuje się jak nastoletnie kokietka, ale nie brak jej zmyślności i inteligencji. Tworzą duet, który - dzięki kombinacji ich cech - odnosi sukces przy kolejnych transakcjach.

Tym, co może utrudniać odbiór tego anime, są wszystkie wątki biznesowe. Jestem pewna, że osoba po ekonomii zrozumie z tego znacznie więcej niż laik w tej kwestii Jako jednak że to nie sprawy handlowe stanowią najważniejszy wątek tego anime, da się przez to wszystko przebrnąć i zaangażować w losy bohaterów.

Spice and Wolf to dwie serie po 12-13 odcinków. Muszę przyznać, że druga podobała mi się bardziej, ponieważ ma bardziej spójną akcję i rozwiniętą fabułę. I w sposób istotny skupia się na relacji między dwojgiem głównych bohaterów. Zakończenie - a konkretnie jego klimat - uważam za fantastyczne. I w sumie szkoda, że nie ma ciągu dalszego, ponieważ akcja jako taka wymaga.

Animacja serialu jest ładna, muzyka również, choć tak naprawdę jedna rzecz mnie w Spice and Wolf zachwyciła: ending pierwszej serii. Ma świetny tekst, jest zaśpiewana w fenomenalny sposób, a urocze obrazki endingowe dopełniają całości. Tutaj do podejrzenia: http://www.youtube.com/watch?v=0zmfrUrPTn0

Generalnie: sympatyczna seria, chociaż miałam okazję widzieć lepsze. Albo po prostu jestem za głupia, by pojąć ideę tej właśnie

"Dom jest tam, gdzie ktoś o Tobie myśli"
"Ore to koi, onna"
"Even though I'm worthless... thank you... for loving me...!"

Obraz
kirin.pl

Byczusia Kobieta
Kami
Kami
[ Klan Takeda ]
Byczusia
Dni na forum: 6.274
Plusy: 6
Seria przesympatyczna. Fajnie mi się ją oglądało- miło było obejrzeć anime, którego akcja mieściła się w średniowieczu.Dobra była kreska,soundtrack,fabuła. No i openingi i endingi. Bohaterowie- może nie jest ich za dużo(ważnych)- Horo,Lawrence, Nora, ta dziewczyna kupiec,ale są świetnie pokazani.

[img][/img]
,,Nie możesz poświęcić życia za ukochaną osobę, musisz żyć ,by jej chronić"
,,W świecie ninja ci, co łamią zasady są śmieciami. Ale ci, co porzucają swoich przyjaciół są gorsi niż śmiecie"
[http://yog-sothoth.tanuki.pl/main/licznik/byczusia/250x50.png]
,,Bo jeśli głupotą jest obrona życia
Będę głupcem do ostatniego dnia"

Forum DB Nao » » » [Fantasy] Spice and Wolf
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump