Forum Dragon Ball Nao

» Ostatnio czytane

Strony:   1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  
Yasiek Mężczyzna
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2
Yasiek
Dni na forum: 5.899
Plusy: 7
Fajna lista, przyda się Rzeczywiście spora część to znane tytuły, niektóre wypadałoby sobie ponownie odświeżyć. Zanim umrę może zdążę przeczytać wszystkie

Shounen napisał(a):
East_Kaioshin napisał(a):
Tu jest jeden wielki misz-masz dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.
Ale ta lista ma chyba inne zadanie. Tak jak pisałaś, chcesz przeczytać wszystkie tamte książki, a nie tylko te "dla siebie". Wiadomo, że wiele z tam wymienionych się nadaje, ale inne nie i to one stanowią problem.
To, że ona wyznaczyła sobie taki cel, nie znaczy że inni także muszą wszystkie przeczytać

Grupa Mirai
Mart Kobieta
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Asakura ]
Mart
Dni na forum: 6.386
Plusy: 2
lektura miła lekka i przyjemna, raczej dla kobiet;-)
To przykre, że tak wiele osób nie rozumie faktycznego przesłania książki i traktuje ją jako lekkie, przyjemne romansidło.

Nawet siedząc na ławie oskarżonych lubimy słuchać o sobie.
Kaio
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]
Kaio
Dni na forum: 5.163
Plusy: 5
Ostrzeżenia: 1
Fakt, że lekturę uważam za lekką nie wyklucza istnienia głębszej treści.
Porównaj sobie styl i język tej książki z gombrowiczowskim. Jest różnica w poziomie przekazu?
Naprawdę bardzo mi przykro, że nie męczyłam nad nią i nie analizowałam jej tygodniami. Jakoś będę musiała z tym żyć.

Istnieją grzechy, których urok tkwi raczej w myśli o nich niż w samym czynie, triumfy dziwne, zadowalające raczej dumę niż namiętność, wzmagające tętno intelektualnej radości - radości znacznie intensywniejszej niż ta, jaką obdarzają czy mają możliwość obdarzyć zmysły.
Drakan
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Asakura ]
Drakan
Dni na forum: 6.730
Jestem właśnie po lekturze pierwszego tomu trylogii "Mroczne materie" Pullmana i już teraz mogę go z czystym sercem polecić fanom fantasy. Mam nadzieję, że część 2. i 3. zaskoczą mnie tak pozytywnie jak "Zorza północna"
Było mi dane czytać całość jakiś dobry już czas temu. Dosyć oryginalny pomysł, ale oprawa i niekiedy realizm działań bohaterów sugerują, że jest to raczej coś dla dzieci i młodzieży, aniżeli dla kogoś kto chce coś z lektury wynieść, dobre więc jako lekkie czytadło w przerwie od cięższych dzieł.

Wg mej subiektywnej nieskromnej opinii pierwsza część najlepsza, chociaż w trzeciej też się znajdzie parę rzeczy godnych uwagi.

I know I'm strange, but what are You?
Ech, gdzie te czasy Nao oświecone...
burger5 Mężczyzna
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2
[ Klan Tokugawa ]

Dni na forum: 6.198
ja jestem w trakcie czytania skrzydlatego posłańca, miał ktoś stycznosc z tą książeczką ?
Kaio
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]
Kaio
Drakan napisał(a):
Wg mej subiektywnej nieskromnej opinii pierwsza część najlepsza, chociaż w trzeciej też się znajdzie parę rzeczy godnych uwagi.

Część drugą i trzecią odłożyłam sobie na później, bo nie było ich aktualnie w bibliotece, a książki kupuję tylko wtedy, gdy je wcześniej przeczytam i uznam, że są warte zakupu. Co prawda mogłabym ściągnąć jakiegoś ebooka, ale robię to w ostateczności, gdyż jestem zwolenniczką czytania słowa drukowanego.
Mam nadzieję, że Twoje subiektywne odczucia nie pokryją się z moimi, ponieważ po piewszej części byłam dość entuzjastycznie do niej nastawiona i miałam nadzieję, że pozostałe tomy mnie nie rozczarują.
Drakan czy mogłabyś zdradzić mi swoją ulubioną książkę? Może zabrzmi to głupio, ale zawsze krępuje mnie pytanie o ulubioną lekturę, bo uważam to za bardzo intymną sprawę
Z tymi wyjątkowymi tytułami jestem bardzo silnie związane emocjonalnie, więc mam wrazenie, że kiedy ktoś się z nimi zapoznaje, ma wgląd również w uczucia i odziera mnie z części mnie samej. Jestem pewna, że wiesz co mam na myśli.
Z obawy, że ktoś może podzielać moje poglądy, pytam o to w ostateczności. Tyle tylko, że moja ciekawość zazwyczaj zwycięża i kiedy spotykam osoby, które w jakiś sposób mnie intrygują odkładam zakłopotanie na bok i natychmiast zapoznaję się z podaną przez nich ksiażką. Biedną Clio też wymaglowałam i zapisałam wszystko, co mi doradziła

Istnieją grzechy, których urok tkwi raczej w myśli o nich niż w samym czynie, triumfy dziwne, zadowalające raczej dumę niż namiętność, wzmagające tętno intelektualnej radości - radości znacznie intensywniejszej niż ta, jaką obdarzają czy mają możliwość obdarzyć zmysły.
Drakan
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Asakura ]
Drakan
Nie twierdzę, że są złe. Zwyczajnie nie mają tego klimatu co pierwsza, a tak się akurat składa, że tamten najlepiej mi przypadł do gustu. Trzecia z kolei porusza bardziej dorosłą tematykę. W ogóle to, czego chwycił się Pullman, jest oryginalne. Z reguły człowiek spotyka się z epoką magii i miecza w fantasy,a tu nagle zabawa z naturą ludzką i odbiciem osobowości w daimonach oraz jakiś tajemniczy pył i odmienna technologia. Materiał na naprawdę świetną powieść, ale trochę irytowało mnie (nawet więcej niż trochę), że jest trochę dziecinnie.

Co do ulubionej książki będzie problem. Pierwsza sprawa, że jak podchodzę do jakiegoś tworu ludzkiego umysłu preferuję profesjonalizm i techniczną warstwę, na drugim miejscu o czym to ma być, daleko zaś emocje, które wywołuje. Oczywiście potrafię rozpoznać co autor chce wydobyć w jaki sposób to osiąga, ale bardziej patrzę na dzieło jak recenzent, aniżeli ktoś do kogo ma trafić czyjś manifest.
Druga sprawa... bardziej trafiają do mnie gry komputerowe i muzyka. Być może coś ci pomoże, ale seria Silent Hill oraz Drakan: Order of the Flame na coś Cię naprowadzą. Jako, że temat o książkach jest nie będę się rozpisywać dlaczego właśnie te, ale jak dalej się przypatrzysz zauważysz pewne cechy wspólne między grami a książkami (czy właściwie gatunkami i preferencjami), które mam zamiar opisać poniżej.
Trzecia sprawa, to fakt, że doprawdy nawet po głębszym zastanowieniu nie mam ulubionej lektury. Jedynie istnieją gatunki, które stawiam wyżej nad innymi. Ideałem byłaby książka fantasy z nietypowymi elementami, z misternie utkaną warstwą psychologiczną, niejednoznacznymi i ciężkimi wyborami, niedopowiedzianą do końca przy czym zostawiającą dosyć nieprzyjemne uczucia po zakończeniu, mało też pozytywną, (heh, w sumie Silent Hill wszystko to zawiera, ale jest grą i to horrorem aniżeli fantasy...), mroczną ale nie mrokiem romantycznym trącającą (i znowu gry... Tension, The Path oraz American Mc'Gee's Alice mogą niejako ukazać o jaki rodzaj mroku mi chodzi; warto zauważyć, że każdy z nich jest inny; a dwóch pierwszych tytułach genialne soundtracki podkreślające klimat, w zasadzie do wszystkich wymienionych gier w poście posiadam OSTy, mogę przesłać, jeżeli chcesz się dokładniej zapoznać)Wszystkie te elementy chcę kiedyś ujrzeć, bo z technicznego punktu widzenia nie udało mi się znaleźć książęk tak nietypowo skonstruowanych. Z kolei Drakan reprezentuje wszystko to co mogłoby się znaleźć w nieco innej fantasy. Z reguły bywa tak, że fantastyczny kontekst ma w jakiś sposób uwydatnić bardziej człowieczeństwo bohatera, jakieś problemy świata czy to właśnie w takim innym otoczeniu wyrzucić na pierwszy plan standardowe zagadnienia w świecie rzeczywistym. W grze tej zamiast skupiać się na bohaterze, jego przeżyciach i przygodach patrzy się na elementy świata typowo fantastycznego - to one tutaj pierwsze przyciągają uwagę i to im podporządkowuje się i bohaterka gry i także gracz. Tego akurat nie mogę dobrze przekazać, ale z pewnością rozpoznam jeżeli kiedyś na coś podobnego trafię.
Pora przejść do przykładów, lecz nadal nie będzie to coś czego oczekujesz. Na pierwsze rzucę chyba Złote Popołudnie Sapkowskiego - krótkie opowiadanko o tym jak powstała Alicja w Krainie Czarów. Świetny główny bohater. Dalej popieprzony gość i motyw labiryntu czyli większość książek o Hannibalu Lecterze. A jak już przy dzikich rzeczach jesteśmy (a jesteśmy zaiste cały czas, no bo przecież czym jest Wonderland jak nie krainą, do której idą wszyscy, którzy chcieli sobie zbytnio rozweselić życie..?) to Neil Gaiman kłania się po pas mrugając okiem. Do labiryntu dorzucę jeszcze Imię róży. Na koniec może trochę od czapy, ale dużo literatury techniczno - informatycznej : )
Oraz biografie zespołów i inne muzyczne encyklopedie.

Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.652
Plusy: 73
Drakan napisał(a):
Na koniec może trochę od czapy, ale dużo literatury techniczno - informatycznej : )
Co na przykład? ;p

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Kaio
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]
Kaio
Aj Drakan, ale się rozpisałaś, dzięki wielkie za odpowiedź.
Wysłałam Ci wiadomość na PW, mam nadzieję że doszła, bo jest zapisana w folderze Do Wysłania a nie w Wysłanych

Mateusz Mężczyzna
^Recenzent
Recenzent
[ Klan Tokugawa ]
Mateusz
Dni na forum: 6.465
Plusy: 10
W wysłanych zapisują się te, które już ktoś odczytał.

Obraz
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Ja ostatno czytam Małpi bunt, czyli pierwszą część Wędrówki na Zachód Wu Cheng'ena wydanej po polsku. Ale cała nie jest przetłumaczona, tylko wybór. Ciekawa narracja, zdania w stylu "Jakże pomysłowy okazał się Wielki Mędrzec, popatrzcie tylko co on zrobił: [...]".

Mateusz Mężczyzna
^Recenzent
Recenzent
[ Klan Tokugawa ]
Mateusz
Dni na forum: 6.465
Plusy: 10
Gdzie nabyłeś?

Obraz
Mart Kobieta
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Asakura ]
Mart
Fakt, że lekturę uważam za lekką nie wyklucza istnienia głębszej treści.
Haha, bardzo zabawne. Naprawdę sądziłaś, że uważam cię za guru w tym temacie i twoje wiadomości cokolwiek wykluczają? Jest wręcz odwrotnie.
Porównaj sobie styl i język tej książki z gombrowiczowskim. Jest różnica w poziomie przekazu?
A ty porównaj sobie przede wszystkim lata, w których żył Gombrowicz, a w których żyła Bronte. Sądzisz, że przez sto lat styl i język się nie zmienił? Naiwne.
Naprawdę bardzo mi przykro, że nie męczyłam nad nią i nie analizowałam jej tygodniami. Jakoś będę musiała z tym żyć.
A szkoda, bo ta książka jest jednym z lepszych portretów procesu narodzin zła i nienawiści w człowieku.

Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Mateusz. napisał(a):
Gdzie nabyłeś?
Na allegro, w antykwariatach też są. Małpi bunt chodzi tanio i zawsze było dużo aukcji, gorzej z drugą (ważniejszą), rzadko, drogo i w złym stanie.

Kaio
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]
Kaio
Wszystko co miałam Ci do powiedzenia na temat książki zawarłam w poprzednim poście, więc wybacz, ale tym razem odpuszczę sobie daremną dyskusję.
Mart napisał(a):
A szkoda, bo ta książka jest jednym z lepszych portretów procesu narodzin zła i nienawiści w człowieku.
Wiesz czego jeszcze szkoda? Że nic z tej lekcji nie wyniosłaś. Proponuję Ci wrzucić trochę na luz, napić się meliski, może pomoże na Twoje skołatane nerwy.
A wiesz co mnie zdziwiło? Poziom Twojej wypowiedzi. Choćbym była na kogoś nie wiadomo jak zła, nie zgadzała się z nim, to zostałam tak wychowana, że zawsze piszę "Ty", "Cię" "Twój" itd. z dużej litery.
Wymaga tego minimum kultury osobistej, przykro mi bardzo że takowej nie posiadasz.
Pozdrawiam
PS. Jakby melisa nie pomogła, to ponoć dobra jest jeszcze teanina
PPS. Jakby co, to nie będzie mnie przez najbliższych parę dni, więc wstrzymaj się jeszcze z pluciem jadu aż wrócę, ok?

Mart Kobieta
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Asakura ]
Mart
A wiesz co mnie zdziwiło? Poziom Twojej wypowiedzi. Choćbym była na kogoś nie wiadomo jak zła, nie zgadzała się z nim, to zostałam tak wychowana, że zawsze piszę "Ty", "Cię" "Twój" itd. z dużej litery.
Tak się składa, że ja zawsze piszę "Ty", "Cię", "Twój" z małej litery. Choćbym nie wiadomo jak kogoś kochała, uwielbiała i podziwiała jego poglądy. Jakoś nie przykładam do tego specjalnej wagi na głupim forum internetowym, co innego kiedy piszę list. Nikt nigdy nie robił z tego powodu problemu, Ty (specjalnie dla ciebie z wielkiej litery ) najwyraźniej nie miałaś pomysłu na odpowiedź i przyczepić się do czegoś musiałaś ; >.
I zabawne jest to, kiedy próbujesz mi wmówić, jakobym była zdenerwowana. Ja się teraz świetnie bawię, sweety ; >.

Drakan
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Asakura ]
Drakan
Mogę wam torebki potrzymać jak będziecie się tłuc. Choć nie wiem czy pojedynek typu 'jak to ja nie pokażę jak się świetnie bawię z twej głupoty' ma sens.

clio Kobieta
niestowarzyszona
Admin no onēsan

niestowarzyszona<br />Admin no onēsan
clio
Dni na forum: 6.315
Plusy: 3
A to ciekawe... Czym się różni list od wypowiedzi internetowej?? Jeśli się uważa, że w liście papierowym wypada być grzecznym, a w internecie można być chamem, to rzeczywiście nie najlepiej świadczy o poziomie i kulturze człowieka... I tu, i tu odbiorcy należy się szacunek. Huh.

"Dom jest tam, gdzie ktoś o Tobie myśli"
"Ore to koi, onna"
"Even though I'm worthless... thank you... for loving me...!"

Obraz
kirin.pl

Yasiek Mężczyzna
Super Saiyanin 2
Super Saiyanin 2
Yasiek
Dni na forum: 5.899
Ale widzisz Mart właśnie przez takie podejście wielu osób, że to tylko "głupie forum" poziom w internecie jest jaki jest Dla mnie to tak jak pisać imiona z małej litery. Ludzie nie przywiązują do tego uwagi, bo niby w sumie po co, ale to tylko o nich świadczy

Grupa Mirai
Mart Kobieta
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Asakura ]
Mart
clio napisał(a):
Jeśli się uważa, że w liście papierowym wypada być grzecznym, a w internecie można być chamem, to rzeczywiście nie najlepiej świadczy o poziomie i kulturze człowieka...
Nie używanie wielkich liter robi z kogoś chama? Ok, w takim razie mogę być chamem, bo swoich przyzwyczajeń zmieniać nie zamierzam, nie zależy mi. Tym bardziej, że nigdy nikomu to nie przeszkadzało, aż do dziś.
Yasiek napisał(a):
Dla mnie to tak jak pisać imiona z małej litery.
To też mi się czasem zdarza, krzywda nikomu się przez to nie dzieje i nie umniejsza mojego szacunku, sympatii czy też jej braku.

Strony:   1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  

Forum DB Nao » » » » Ostatnio czytane
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump