Forum Dragon Ball Nao

» Janusz Palikot

Strony:   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Dni na forum: 6.747
Plusy: 10
No uśmiech jego naturalny nie był, wzrokiem uciekał, a końcowy pocałunek w dłoń pozostawiał nieco do zyczenia. No ten taniec nie był dla niego jakąś przyjemnością.

Nigdy nie będę w 100 % szczęśliwy, bo spirytus ma 96 %.- mój kolega Marcin.
-Nadia, gdzie moje gacie?
-Nie wiem, pewnie do muzeum wzięli.
Panie Bolesławie, witamy w domu. Witamy całą ekipę czarnuchów z łańcuchami.
Nie oznacza to jednak, że byłem świniakiem pokroju Kwaśniewskiego, czy innego Komorowskiego, aż tak nisko nie upadłem. Chłopu trzeba dawać albo się nie dziwić. Chłopak wyczaił ją na skupie żywca. W sezonie tzw "świńskiej górki". Na imie jej było Teresa, Teresa z domu Bąk. Gonar wziął 2k kredytu na suple. xD
Jonga Kobieta
Saiyanin
Saiyanin
Jonga
Dni na forum: 4.923
Aha, myślałam, że coś zrobił i tego nie zauważyłam. Pewnie nie był, ale poudawać musi, jak na polityka przystało.

Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Dni na forum: 5.342
Plusy: 2
Ostrzeżenia: 7
Kaio
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]
Kaio
Dni na forum: 5.155
Plusy: 5
Ostrzeżenia: 1
A co tu komentować? Strzela na lewo i prawo populistycznymi frazesami, bez żadnych konkretów.
Jak będzie film z tego całego kongresu i usłyszymy jego wizję ideologii społecznej, to wtedy będzie o czym dyskutować.

Istnieją grzechy, których urok tkwi raczej w myśli o nich niż w samym czynie, triumfy dziwne, zadowalające raczej dumę niż namiętność, wzmagające tętno intelektualnej radości - radości znacznie intensywniejszej niż ta, jaką obdarzają czy mają możliwość obdarzyć zmysły.
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
East_Kaioshin napisał(a):
Jak będzie film z tego całego kongresu i usłyszymy jego wizję ideologii społecznej, to wtedy będzie o czym dyskutować.
Też tak myśl i dlatego założyłem ten temat jak dodam film z tego wydarzenia. To raz, a dwa. To słowo "korekta" w temacie kapitalizmu/socjalizmu, czym ona może być według was, pomijając to co powie Janusz Palikot, można tu zacząć dyskusje czy warto "coś korektować" czy zmieniać nie patrząc na pół-środki (kompromis).
Kaio
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]
Kaio
Pewnie stworzy mix obu koncepcji, co nie jest żadną nowością, bo nigdy nie utworzysz czysto kapitalistycznego bądź czysto socjalistycznego ustroju.

Istnieją grzechy, których urok tkwi raczej w myśli o nich niż w samym czynie, triumfy dziwne, zadowalające raczej dumę niż namiętność, wzmagające tętno intelektualnej radości - radości znacznie intensywniejszej niż ta, jaką obdarzają czy mają możliwość obdarzyć zmysły.
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Jak to nie stworzy się czysto takiego albo czysto takiego? W XIX wieku co było w Stanach? Albo po rewolucji Kemala w Turcji? Da się da się.
To że kapitalizm zawiódł oczekiwania i po 20 latach gówno mamy, to woda na młyn dla takich uwrażliwionych społecznie, bądź grających takowych, typków. Kapitalizm jako taki w Polsce nigdy nie istniał. Najpierw był PRL, a potem III RP, której konstytucja stanowi, że mamy tu "społeczną gospodarkę rynkową". A społeczna gospodarka rynkowa to nie jest gospodarka rynkowa.
Aczkolwiek tak de facto, przez pewien czas mieliśmy kapitalizm. 2 sycznia 1989 roku, a więc jeszcze w PRL, weszła w życie ustawa o działalności gospodarczej, która była stopniowo ograniczana przez kolejne poprawki, tak że po niedługim czasie sama stała się fikcją. Została uchylona 2 stycznia 2001 roku.
Kapitalizm to coś więcej niż mozliwość posiadania 2 mieszkań jeśli człowieka stać, nowe komputery, kolorowe światła i założenie firmy. Prywatne firmy to były już w PRLu.

Nie oznacza to jednak, że byłem świniakiem pokroju Kwaśniewskiego, czy innego Komorowskiego, aż tak nisko nie upadłem. Chłopu trzeba dawać albo się nie dziwić. Chłopak wyczaił ją na skupie żywca. W sezonie tzw "świńskiej górki". Na imie jej było Teresa, Teresa z domu Bąk. Gonar wziął 2k kredytu na suple. xD
Kaio
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]
Kaio
Nie da się. Organa państwowe zawsze w jakimś stopniu będą podważały założenia ustrojowe.
Rewolucja Kemala w Turcji ma niby być tego przykładem? Przecież jednym z filarów, na którym opiera się ideologia kemalistyczna jest etatyzm.
Czy wytłumaczysz mi jak się ma gospodarka mieszana do podstawowego założenia kapitalistycznego, jakim ma być całkowicie wolny rynek?

Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Al Ed Upek napisał(a):
To że kapitalizm zawiódł oczekiwania i po 20 latach gówno mamy, to woda na młyn dla takich uwrażliwionych społecznie, bądź grających takowych, typków. Kapitalizm jako taki w Polsce nigdy nie istniał. Najpierw był PRL, a potem III RP, której konstytucja stanowi, że mamy tu "społeczną gospodarkę rynkową". A społeczna gospodarka rynkowa to nie jest gospodarka rynkowa.
Aczkolwiek tak de facto, przez pewien czas mieliśmy kapitalizm. 2 sycznia 1989 roku, a więc jeszcze w PRL, weszła w życie ustawa o działalności gospodarczej, która była stopniowo ograniczana przez kolejne poprawki, tak że po niedługim czasie sama stała się fikcją. Została uchylona 2 stycznia 2001 roku.
Mów do rzeczy XD o co ci chodzi Al na przykładach. W każdym bądź razie nigdzie na świecie nie ma całkowitego kapitalizmu tfu. Uważam jednak, że rząd utrudnia życie przdsiębiorczym swoimi ustawami, ale płacę minialną jednak ktoś powinienen ustalać. Bo nie może być tak, że pracodawca będzie dawał wynagrodzenie jakie będzie chiał, a sam do siebie będzie wszystko zgarniał.
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Mówiąc o kemalskiej Turcji miałem na myśli realizację lewicowego modelu. Co z tego, że mieszana, skoro konstytucyjnie i ustawowo motyw zysku został wyeliminowany i narzucona została prospołeczna wizja prowadzenia swojej działalności. A jakby tego było mało, to wszystkie "prywatne" przedsiębiorstwa trafiły pod nadzór specjalnie stworzonej do tego instytucji. Można sobie wpisać 100 razy do konstytucji czy ustaw, że panuje gospodarcza wolność, ale jeżeli motyw zysku jest napiętnowany i wyeliminowany, a wszystko i tak znajduje się pod nadzorem to nie ma o niej mowy. To zwykła fikcja.
A jeżeli ten przykład jest słaby, to podam przykład III Rzeszy. Tam już nawet nikt nie próbował wmówić, że jest kapitalizm. Partia sama siebie określiła jako socjalistyczną. I mimo że były prywatne firmy, to i tak ich właściciele mieli w nich gówno do gadania. Jedyną prawdziwie prywatną i mogącą czerpać dla siebie zyski fabryką w Rzeszy była fabryka Forda. I to pewnie tylko dlatego że Ford był autorem broszurki o międzynarodowym Żydzie.

Nie wiem Gonarze, co masz za prawdziwy kapitalizm, ale powiedziałbym, że taki gospodarczy porządek panuje w kilku państwach w Azji: Hongkongu, Tajwanie, Singapurze (tutaj taki z domieszką ultrasurowego prawa i zaangażowania państwa np. w dziedzinie mieszkań) i Chinach (choć tu trochę nadmuchany, koncesjonowany i odgólnie układany; ostatnio trochę głupieją, bo chcą wprowadzać przymusowe ubezpieczenia - od przybytku we łbach się przewraca). Do tego tak jakby Australia, Nowa Zelandia. W Europie chyba najlepiej pod tym względem Szwajcarii. To już nie są jakieś wielkie mega kapitalizmy, ale ta nasza "kapitalistyczna" Polska się by przy nich zesrała z wrażenia.

Kaio
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]
Kaio
Ale zaraz zaraz, odeszliśmy od meritum. Rozmawialiśmy o utopijnych, ściśle trzymających się założeń ideologiach.
A Ty piszesz, że jeśli chodzi o Turcję, to miałeś na myśli kapitalizm lewicowy, ufoludkowy czy *człon* wie co.
Dalej, piszesz o III Rzeszy. Że tam socjalizm, no z małym wyjątkiem może w postaci fabryki Forda...
Hongkong, Tajwan, Singapur niby kapitalistyczne, no ale z domieszką. Chiny też, ale wprowadzają przymusowe ubezpieczenia, do tego TAK JAKBY Australia, Nowa Zelandia.

Nie twierdzę, że na świecie są, czy były państwa, w których ideologie te miały rację bytu w dość dużym stopniu i że Polska by się na ich widok, jak to ładnie ująłeś, zesrała.
Jednak tak jak pisałam, czystego utroju stworzyć się nie da, zwłaszcza kapitalistycznego. I sam to pięknie udowodniłeś.

Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.644
Plusy: 73
Przegięłaś z tym "kapitalizmem lewicowym"

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Kaio
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Asakura ]
Kaio
Sam widzisz, że to się wyklucza.
O kapitalizmie mowy być nie może, o socjalizmie tym bardziej, bo nawet jeśli struktury państwowe mają kontrolę nad sektorem prywatnym, to on wciąż istnieje, nie mamy do czynienia z monopolem państwa w gospodarce.

Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Nie wiem Gonarze, co masz za prawdziwy kapitalizm, ale powiedziałbym, że taki gospodarczy porządek panuje w kilku państwach w Azji: Hongkongu, Tajwanie, Singapurze (tutaj taki z domieszką ultrasurowego prawa i zaangażowania państwa np. w dziedzinie mieszkań) i Chinach (choć tu trochę nadmuchany, koncesjonowany i odgólnie układany; ostatnio trochę głupieją, bo chcą wprowadzać przymusowe ubezpieczenia - od przybytku we łbach się przewraca). Do tego tak jakby Australia, Nowa Zelandia. W Europie chyba najlepiej pod tym względem Szwajcarii. To już nie są jakieś wielkie mega kapitalizmy, ale ta nasza "kapitalistyczna" Polska się by przy nich zesrała z wrażenia.
Za kapitalizm w moim wyobrażeniu mam "wyzysk" człowieka nad kapitałem. Chodzi o to, że prywaciarze albo i nie no bo przecież to konsumenci e... ym.. no będzie jeszcze większa niż jest niesprawieliwość (niesprawiedliwy podział wszystkiego). Pamiętj, że Azjaci pracują za przysłowiową miskę ryżu, ale nie wiemm jak jest w Australii, a jeśli chodzi o Szwajcarię mam kuzyna co tam był (zbierał tytoń) i całkiem dobrze zarobił
Może i kapitalizm sam w sobie nie jest zły, ale w Polsce no nie wiem czy nie było tak jak w krajach Azjatyckich albo i gorzej
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
O kapitaliźmie lewicowym nic nie powiedziałem i nie wiem, szczerze mówiąc, skąd ci to przyszło na myśl.
W III Rzeszy owszem socjalizm. I ten wyjątek w postaci fabryki Forda to nie żadna luka w systemie, bariera legislacyjna nie do przeskoczenia, czy dowód na niekompletność ichniejszego socjalizmu. Fabryka Forda była prywatna i wolna, nie dlatego że system w Niemczech jej nie ogarnął, tylko dlatego że Hitler postanowił dać mu granta za to, że się Ford z nim zakumplował.

Niby z domieszką to napisałem o Singapurze i Chinach. Honkong i Tajwan to zwykłe kapitalistyczne kraje. Reszta "tak jakby". Nawet kraje z Europy zachodniej literalnie pozostały kapitalistyczne i takie w istocie były, lecz zaczęły bawić się w sprawiedliwość społeczną, ujednolicenie, zabijanie przedsiębiorczości przepisami dzięki którym ma być lepiej i zadłużenie, które w zasadzie jest wymagane, żeby taki współczesny systemik mógł się trzymać. Kapitalizm to nie jest coś, co ludzie by wybrali demokratycznie - ludzie wybierają progresję podatkową, zasiłki, dopłaty, subwencje, nowe fontanny, baseny, stadiony, darmowe przejazdy komunikacją miejską. To wszystko kosztuje, więc konsekwencją musi być zadłużenie. Państwa się zadłużają, aż się w końcu wykoleją z wrażenia. Mogą też robić to co Stany Zjednoczone, które zawsze, kiedy zadłużenie zbliża się do górnego limitu, podnoszą dopuszczalny pułap, a żeby wzmóc konsumpcję i wywołać jakieś poruszenie zaczynają produkować na skalę przemysłową i rozdawać w postaci tanich kredytów, których potem i tak ludzie nie spłacają, bo ich nie będzie na to stać kiedy zadłużenie znowu podskoczy, a wraz z nim inflacja. Mogą też używać ich, żeby Murzynom w Afryce je dać w zamian za surowce, które się ściągnie do kraju. Te z racji niskiej ceny zabiją część konkurencji. Władza amerykańska poruszona na kwestie społeczne postanowi pomóc, więc dodrukuje jeszcze więcej zielonych i da przedsiębiorcom tanie kredyty. To droga do nikąd i stopniowy zanik kapitalizmu i tego, co on Ameryce przyniósł. Mniejsza o tę dygresję. Kapitalizm w wielu państwach był, i to taki jak sam skurczybyk. I nie zakończył się, bo państwo coś tam, bo to było niemozliwe. Zakończył się, bo po wojnie powstało dziwne przeświadczenie, że tylko demokracja uchroni przed totalitaryzmem, względnie autorytaryzmem, a potem pojawiła się młodzieńcza rewolucja roku 68 i było pozamiatane. Stany były kapitalistyczne, Wielka Brytania była, w dużym stopniu Niemcy przed I wojną (i to nie w całości dlatego że to fizycznie niemożliwe tylko dlatego że nie chcieli), Francja, Kanada, Australia itd.

Co zaś się tyczy tego że ludzie robią za miskę ryżu. Kto za ile robi, za tyle robi i to jego sprawa. Wcześniej robił za pół albo i ćwierć miski. Poza tym Azja to w ogóle inna mentalność. Dla tych ludzi honor to zaharowanie się w pracy. Oni odczuwają orgazm, kiedy dostają tę miskę ryżu. Im to pasuje - taki rygor i takie tempo.
Poza tym Gonarze Krótki deklarujesz się jako socjalista, do tego często narzekasz na swój niedostatek. Wyobraź sobie, że w Chinach pomyśleli, że trzeba być postępowym jak w Europie i dają codziennie nie miskę, a wór ryżu. Ceny idą tak w górę, że dochodzą do cen towarów rodzimych. Teraz będziesz kupował jeszcze drożej, i jeszcze mniej co zostanie, i jeszcze bardziej byś narzekał. Doceń to, że te Chiny i Tajwan sprawiają, że masz taniej.

Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Al skąd ty te informacje czerpiesz i takie coś mi tu opisujesz?! Wydaje mi się, źe gdyby był kapitalizm 100 % na początku XX w. dziś by wyglądało lepiej niż jest teraz (taki rozwuj). A kapitalizm może doprowadzić do toltarnych rządów ?! dlatego nie ma w 100% kapitalizmów. Czy kapitalizm powoduje tzw. planowane postarzanie produktów ? chodzi o to czy przedsiębiorcy w kapitaliźmie produkują na skale masową by była praca czy produkują ekonomicznie czyli dobrze niezawodnie z długą datą przydatności. Dam ci link byś wiedział o co chodzi http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU&f ... NF3c7LWs1w . Gdyby tak robiono nie było by bezmyślnej konsumencji i bezmyślnego marnotrawienia cennych surowców nie odnawialnych.Nie trzeba było drukować pieniędzy w postaci tanich kredytów dla przedsiębiorców.

[ Dodano: 27.04.2012, 10:04 (po 8 minutach) ]
Jeśli kapitalizm polega tylko na produkcji masowej i o krótkiej dacie przydatności to się nie dziwię, że na świacie jest źle. Trzeba tak robić by raz wyprodukować by wszyscy mieli, skończyć ale dalej rozwijać technikę, wyprodukować nowe i tak w kółko. Po co mam kupować ten sam produkt wiele razy gdy się psuje ?! Ja chcę trwałe i niezawodne produkty Al. A nie kupować kupować i kupować. Może i kapitalizm rozwija ale powoduje... o takie np. zadłużenie i trzeba dodrukować kasy bo gospodarka inaczej padnie. Jak to tak może być to ja się nie dziwię czemu inflacja rośnie i denominacja następuję.
GypsyCatcher
Super Saiyanin 3
Super Saiyanin 3
[ Klan Kutang ]
GypsyCatcher
Dni na forum: 5.402
Ostrzeżenia: 5
Nie ma trwałych i niezawodnych produktów, wszystko się zużywa i niszczeje, ale pomódl się do boga, to może da tobie coś wiecznego do tej nieskończonej głupoty.

Link, który może wprowadzi coś do twojego łba zakotwiczonego w brodziku intelektualnym: http://www.youtube.com/watch?v=ZS68yc5q4_w

"...nie pasuję do tej pedalskiej sztafety... “
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Cyc nie pitl mi tu nie na temat. Nie wyprowadzaj mnie z mojej równowagi bo naprawdę jesteś ...m szczurzym pomiotem, co się prosi o wier...l. No i nie mów, że nie ma takich rzeczy bo to nic nie wnosi konkretlnego do tematu no i nie jest na temat i kurka nie jest odpowiedzią na post. Debilu jak ty mnie wku...sz poje..e.
GypsyCatcher
Super Saiyanin 3
Super Saiyanin 3
[ Klan Kutang ]
GypsyCatcher
Dni na forum: 5.402
Ostrzeżenia: 5
Godan napisał(a):
Jeśli kapitalizm polega tylko na produkcji masowej i o krótkiej dacie przydatności to się nie dziwię, że na świacie jest źle.
Nie, bo na samoistnym dopasowywaniu rynku do potrzeb konsumentów. Na świecie panuje socjalizm.

"...nie pasuję do tej pedalskiej sztafety... “
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Nie no. * taki system tzw. jednorazówek lub sprzętu o ograniczonej przydatności ;/ Znam rzeczy produkowane z lat 60 czy 80 ubiegłego wieku, niektóre do dziś działają. Np. pralka. Rozwaliła się nam i matka nie miała jak prać to znalazła się Frania (ta beczka) i tzw. odwirówka. Stare sprzęciory, a działają bardzo dobrze. A teraz to co jajco wszystko jest ograniczone bo jak by było odwrotnie to by nie było pracy na zlecenie, ale co z tego jak ludzie i tak mało kupują bo kasy niema. Jak tu zrozumieć działanie gospodarki kapitalizmu może jakiegoś innego XD I jedno jest pewne za komuny (socjalizm) produkowało się bdb sprzęty.

[ Dodano: 29.04.2012, 17:21 (po 7 minutach) ]
Cyceron napisał(a):
Nie, bo na samoistnym dopasowywaniu rynku do potrzeb konsumentów. Na świecie panuje socjalizm.
Jaki socjalizm ?!? Za komuny to ludzie wyrabiali dobrą produkcje. Żyjesz w tych czasach i mówsz socjalizm, a ja widzę gówno na tym świecie (Polska). Ani kasy czy tam pracy by żyć godnie, tylko kombinowanie. Al mówi o kapitaliźmie tylko z teorii a nie praktyki... no chyba, że gdzieś tam był.
Ps. Amcia a ty masz rację w czym ?! Bo ja myślę, że jedyna twoja racja to ta żywnościowa itp. Lepiej kup se farbę do włosów XD i kurka wodna napisz coś mądrego zamiast pisać nic wnoszącego w temat.
Strony:   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  

Forum DB Nao » » » » Janusz Palikot
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump