Forum Dragon Ball Nao

» Baccano!

Thorik Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Kaeshi ]
Thorik
Dni na forum: 6.183
Plusy: 1
Właśnie skończyłem tę 13 odcinkową seryjkę (jeszcze 3 OVA są, ale to już na inną nockę) i jestem pełen pozytywnych emocji. Kryminał, science fiction, komedia, tragedia, retrospekcja, multum postaci, wątków i krwi. To tak w skrócie. Większość akcji rozgrywa się w pociągu, w którym rywalizują ze sobą dwie grupy: białe garnitury vs czarne. Do tego dochodzi Rail Tracer czyli rzekomy potwór, który prześladuje pociągi. Autorzy pokusili się o ciągłe skoki czasowe, dlatego raz widzimy zdarzenia z 1930, raz z 1931 lub jeszcze rok później. Grupa ludzi, którzy kiedyś podróżowali statkiem postanowiła wywołać demona. Genialny pomysł poskutkował eliksirem na nieśmiertelność, lecz tylko jedna osoba wiedziała jak można go zrobić. Jak łatwo się domyślić znalazł się taki, co owy sekret chciał poznać. 200 lat później (1930) niektórzy z nieśmiertelnych wstąpili do mafii i tam korzystali ze swych talentów. Przyszedł jednak czas na rozwiązanie i o tym jest własnie Baccano.
Zdaje sobie sprawę, chaos. Ale jaki przyjemny.
Muzyka świetna, grafika dobra, fabuła też fajna. Jest to chyba jedyne jak do tej pory anime, które poszło o krok dalej w eksponowaniu krwi niż inne. Cenzury jest tu mało, a chlapiąca posoka ma swoje uzasadnienie i nie razi jak w innych produkcjach. Poza tym kamera nie odjeżdża jak rozwalają komuś głowę z gnata. Tak, to cieszy.
Trzeba przyznać, że jest to seria groteskowa w pełnym tego słowa znaczeniu. Trup ściele się gęsto, a w tle leci muzyka jak z openingu. Zapomniałbym jeszcze wspomnieć o Isaacu i Mirii. Para iście wybuchowa, a szczególnie pod względem humoru. Wielki szacunek dla tych co podkładali głosy i dla tych, którzy wybrali taką a nie inną animację dla tych postaci. Pozostaje się tylko śmiać i śmiać i śmiać.
Zachęcam do obejrzenia.

Obraz
„(..) czytanie książek i oprawianie ich to całe dwa, i to ogromne, okresy rozwoju. Z początku pomalutku uczy się człowiek czytać. Oczywiście nauka ta trwa wieki. Książkę rwie, szapie, brudzi, nie traktuje jej poważnie. Oprawa zaś świadczy o szacunku do książki, świadczy o tym, że człowiek nie tylko lubi ją czytać, lecz że traktuje ją poważnie.” Dostojewski Fiodor
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.607
Plusy: 73
Obejrzałem niedawno wszystkie 16 (bo te OVA to zwykłe odcinki kończące), bardzo dobra seria.

Krwi i brutalnych scen jest nad wyraz dużo, ale mimo tego tę serię ogląda się wyjątkowo przyjemnie i pozostawia przyjemne odczucia, głównie za sprawą Isaaca i Mirii, o których wspomniałeś. Oni i Rail Tracer to chyba najciekawsze postacie, a bohaterów w tej serii jest od cholery. Anime śmiało mogłoby mieć 2 razy więcej odcinków.
Polecam tę serię każdemu, bo jest pełna wszystkiego.

Jedyny minus dla mnie to te przeskoki czasowe, przez co na początku ciężko ogarnąć, o co chodzi. I nie wiem po co na początku są sceny z końca. A poza tym przeskokom towarzyszą powtórki tych samych scen, też nieciekawa rzecz.

Może opening, bo jest bardzo fajny:
-> http://www.youtube.com/watch?v=C4PxlxE9Fo8

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Lees Mężczyzna
Saiyanin
Saiyanin
Lees
Dni na forum: 6.241
Plusy: 1
Podchodziłem do tego anime trzykrotnie. Dwie pierwsze próby kończyły się szybkim porzuceniem tego tytułu. Głównym atutem tej serii są bohaterowie, a pełną radość z ich oglądania można osiągnąć dopiero gdzieś w momencie gdy pojawia się Claire. I on według mnie jest najciekawszą postacią. Razem z Chane stworzyli bardzo fajną parę. A i reszta nieźle wypada - Firo, Ennis czy bracia Gandorowie. No i oczywiście Issac i Miria - w momencie gdy rabowali dom jakiejś tam bogatej dziewczynki myślałem że padnę ze śmiechu. Troszkę krótkie, 24 odcinki myślę byłyby w sam raz. Ooo jak dobrze pamiętam nie było epizodu na plaży, a to ostatnio nieodzowny element anime. Do polecenia ale trzeba przetrwać pierwsze odcinki, potem idzie już z górki.

http://www.anime-planet.com/users/Lees
clio Kobieta
niestowarzyszona
Admin no onēsan

niestowarzyszona<br />Admin no onēsan
clio
Dni na forum: 6.269
Plusy: 3
Zgodzę się z przedmówcami: Isaac i Miria absolutnie rządzą - i znów zachwyca mnie Masaya Onosaka w roli tego pierwszego Ale jeszcze bardziej lubię pana konduktora, Vino - spośród tych wszystkich świrów on jest najlepszy Oświadczyny na dachu pędzącego pociągu już mają swoje miejsce w moim rankingu najbardziej zajefajnych scen anime No ale ja jestem fanką pociągów na śmierć i życie ^^ Dużą sympatią obdarzyłam też Jacuzziego, Lucka i Fiiro - ale tak naprawdę większość bohaterów mnie urzekła Jedyne, do czego się przyczepię, to krew - zdecydowanie za dużo i w większości bez sensu.

Obejrzałam też odcinki specjalne. Wszystkie pary są świetne, ale jednak Vino i Chane lubię najbardziej

"Dom jest tam, gdzie ktoś o Tobie myśli"
"Ore to koi, onna"
"Even though I'm worthless... thank you... for loving me...!"

Obraz
kirin.pl

Forum DB Nao » » » Baccano!
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump