V: KAMIJO
G: HIZAKI
G: TERU
B: MASASHI
D: YUKI
Byli członkowie:
B: Jasmine You (Yuu) [2007 - 2009 - Zmarł]
Oficjalna strona: http://www.versailles-wfc.com/
Albumy:
[2007.10.31] Lyrical Sympathy
[2008.07.16] Noble
[2010.01.20] JUBILEE
[2011.06.15] Holy Grail
Maxi-Single:
[23.06.2007] The Revenant Choir
[19.03.2008] A Noble was Born in Chaos
[2008.12.10] PRINCE & PRINCESS
[2009.06.24] ASCENDEAD MASTER
[2010.10.27] DESTINY -The Lovers-
[2011.03.16] Philia
Single:
[14.09.2008] PRINCE
[25.04.2012] Rhapsody of the Darkness
[20.06.2012] ROSE
Versailles zostało utworzone w 2007 roku przez KAMIJO (ex-LAREINE) oraz HIZAKI-ego (HIZAKI grace project, ex-SULFURIC ACID). Do zespołu dołączyli muzycy wspomagający HIZAKI-ego w HIZAKI grace project, czyli Jasmine You oraz Teru a skład uzupełnił perkusista YUKI. Już w 2009 roku zespół przeszedł na major i systematycznie powiększał liczbę swoich fanów. Niestety w tym samym roku pożegnaliśmy Jasmine You, a zespół wstrzymał na jakiś swoja aktywność. Jednakże już w 2010 wydał kolejny album 'JUBILEE', a bass objął MASASHI.
Muzykę jaką tworzy Versailles można określić jako symfoniczny metal (choć znajdziemy także elementy power czy heavy metalu). Na pewno charakterystyczne dla tego zespołu są solówki HIZAKI-ego oraz bardzo specyficzny głos KAMIJO. Ciekawa jest też stylistyka jaką obrał zespół. Odnajdziemy w niej odniesienia do baroku, Wersalu, wampirów, itp. Na pewno trudno nie zwrócić na nich uwagi.
Z mojej strony mogę polecić 'Aristocrat's Symphony', 'Judicial Noir', 'Thanatos', czy genialną solówkę HIZAKI-ego w 'Faith & Decision'. Cenię Versailles za niezwykle dopracowane brzmienie, które jest zgodne ze stylistyka, którą obrali - a jednocześnie muzycy zawsze prezentują coś świeżego i szybko wpadającego w ucho. Nie ukrywam, że zawsze lubiłam głos KAMIJO, a tutaj brzmi on jeszcze lepiej niż za czasów LAREINE. Także teksty prezentują się ciekawie, są różnorodne, od tych mrocznych po romantyczne.
Znacie ten zespół, lubicie, a może ktoś był na zeszłorocznym koncercie? Zapraszam do podzielenia się wrażeniami.