Forum Dragon Ball Nao

» Polityka

Strony:   1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Dni na forum: 6.748
Plusy: 10
Przecież to nie turyści spowodowali taką sytuację. Co oni, nagle przestali tam przyjeżdżac, i babka nie miała komu sprzedac kebaba? A ile takich kebabów zjedzą sami Grecy? I tak podtrzymuje zdanie, że w hotelach, restauracjach, barach zdecydowanie więcej miejsc zajmują Grecy niż zagraniczni. Poza tym, turystyka nie jest tam tak znacząca żeby stanowiła główne źródło dochodów ludności. Sam wiem, bo w pracy kontaktowałem się z Grekami, że mają tam przemysł, spedycję, logistykę, handlują wódką z Europą, mają żeglugę, transport krajowy, międzynarodowy.

Chodzi o to, że to jest państwo budowane na długu. Zaciąga się rok w rok dług, a nigdy się go nie niweluje. Jakby tego było mało, państwa, w walce o uczciwe warunki kredytu dla uboższych występują z inicjatywami, która mają zobowiązac banki do lżejszych zasad udzielania kredytów. I więcej biednych Greków może sobie zaciągac długi, nie spłacając ich, spłacając cześc, czy też ogłaszając upadłośc. Bo w dzisiejszych czasach nawet osoba fizyczna może ogłosic upadłośc i z tego tytułu względnie bezkarnie łamac zasady umów. Tak było na Islandii, tak jest w Grecji, teraz coś może wyniknie w Portugalii. Takie rozdawnictwo kredytów było też szeroko praktykowane w USA(z tym że USA ma FED, więc zadłuża się dodatkowo w nieco inny sposób) i UK.
W dodatku jeszcze Merkel zapowiedziała walkę o euro, przyszłośc Europy. Ileś tam państw, różnie rozwiniętych, z różnymi interesami i własnymi podwórkowymi sprawami, które często widac, śmie twierdzic, że będzie prowadzic wspólną politykę monetarną. Żałosne.

[ Dodano: 06.05.2010, 22:34 (po 54 minutach) ]
http://wiadomosci.onet.pl/2166265,11,sejm_uchwalil_kontrowersyjna_ustawe,item.html

Nigdy nie będę w 100 % szczęśliwy, bo spirytus ma 96 %.- mój kolega Marcin.
-Nadia, gdzie moje gacie?
-Nie wiem, pewnie do muzeum wzięli.
Panie Bolesławie, witamy w domu. Witamy całą ekipę czarnuchów z łańcuchami.
Nie oznacza to jednak, że byłem świniakiem pokroju Kwaśniewskiego, czy innego Komorowskiego, aż tak nisko nie upadłem. Chłopu trzeba dawać albo się nie dziwić. Chłopak wyczaił ją na skupie żywca. W sezonie tzw "świńskiej górki". Na imie jej było Teresa, Teresa z domu Bąk. Gonar wziął 2k kredytu na suple. xD
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Czemu nic nie mówicie? Boicie się, że zostaniecie oskarżeni o wychowywanie dzieci batem?

Nie oznacza to jednak, że byłem świniakiem pokroju Kwaśniewskiego, czy innego Komorowskiego, aż tak nisko nie upadłem. Chłopu trzeba dawać albo się nie dziwić. Chłopak wyczaił ją na skupie żywca. W sezonie tzw "świńskiej górki". Na imie jej było Teresa, Teresa z domu Bąk. Gonar wziął 2k kredytu na suple. xD
Endzik Mężczyzna
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Kutang ]
Endzik
Dni na forum: 6.480
Plusy: 25
Mi się nie chce
Tak naprawdę to nie widziałem. Z powodu takich ustaw, będę mieszkał gdzieś w lesie, 3 km od najbliższego sąsiada i jak dzieciak będzie zbierał zasłużony *, to nikt nie będzie wścibiał nosa. A jak młode ucieknie z domu, to je wilki w lesie zjedzą
franqey Mężczyzna
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Asakura ]
franqey
Dni na forum: 7.191
Plusy: 3
Ostrzeżenia: 3
Krótka analiza obecnej sytuacji Europy i świata.
Kultura zachodnia odrzuciła Chrześcijaństwo, nie tylko jako religię, lecz również jako system moralny. Wyrzekła się tym samym swego własnego dziedzictwa, i najwyższego ideału kulturalno-etycznego jaki kiedykolwiek powstał. Wyrzekła się tego, bo było to niewygodne. Dużo łatwiej było ustawić na piedestale własny rozum, rzekomą wielkość człowieka jako takiego, lecz również własne lenistwo, i schlebianie swoim rządzą. Równocześnie w warstwie antropologicznej zaczęto głosić że człowiek jest z natury dobry ( mimo wcześniejszego wyrzeczenia się dążności do dobra jako takiego). Skutkiem braku wyższych ideałów, które się z tym wiążą jest stopniowa degeneracja, porzucenie myśli o nadchodzących pokoleniach ( mowa tu min. o naszym pokoleniu, któremu przyjdzie żyć w dość parszywych czasach. Wcześniejsze pokolenia zaciągnęły na nas dług, którego w żadnej mierze nie jesteśmy w stanie spłacić, gdyż nasi ojcowie spłodzili nas zbyt mało w imię egoizmu. Nie było to jednak bodźcem dla porzucenia skrajnego egocentryzmu, lecz do poszukiwania kolejnej warstwy niewolniczej. Poza stałym napływem muzułmanów, o których już sporo pisałem, największe źródło niewolników znalazło się w Chinach. Jako że egocentryczni rodzice przekazali swoje ideały dzieciom, w naszej kulturze nie ma szacunku dla ciężkiej pracy fizycznej, i wszyscy starają się jej za wszelką cenę unikać ( jako godnej pogardy), całą produkcję trzeba było upchnąć gdzie indziej. A wraz z produkcją poszła również technologia. Technologia, w połączeniu ze skrajnym brakiem szacunku dla człowieka. Zamiast w porę nałożyć wszelkiego rodzaju ograniczenia, oddaliśmy Chińczykom wszystko co mieliśmy. Teraz, żeby być z nimi konkurencyjni, musimy *zasuwać* jak oni ( co jest niemożliwe, przy tak egoistycznym podejściu do życia), bądź dać się zepchnąć na margines.

Rozwinięcie, i dalsze myśli później, bo muszę lecieć do roboty.

"I wówczas, jakby dla ostatecznego i nieodwołalnego pchnięcia mnie do upadku, zjawił się duch Przekory. Filozofia nie zdaje sobie żadnej z tego ducha sprawy. A jednak wieżę w to święcie, jak w istnienie własnej duszy, że przekora jest jednym z pierwotnych popędów ludzkiego serca - jedną z niepodzielnych, pierwiastkowych władz lub uczuć, które nadają kierunek charakterowi danego człowieka. Któż, popełniając czyn niedorzeczny lub nikczemny, nie dziwił się po stokroć tej prostej oczywistości, iż wiedział, że winien go był nie popełniać? Czyż pomimo doskonałości naszego rozsądku nie mamy nieustannych zakusów do naruszania tego, co jest Prawem, dla tej po prostu przyczyny, iż wiemy właśnie,że jest to - Prawo?"
Edgar Allan Poe "Czarny Kot"
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Ja zauważam, że w Polsce panuje kultura typu "zrób studia będziesz lepszy niż x", wskutek czego upycha się ludzi na studiach, najczęściej idiotów. A że coś z nimi trzeba zrobic, to ich się tam przepuszcza, przez co szkoły wyższe dużo straciły na swojej elitarności. Mamy przez to masę pseudonaukowców i pseudoautorytetów jak np. dzieci prof. Szyszkowskiej czy inne zielono-czerwone cyborgi.
Nawet ja muszę stykac się z ludźmi, którzy nie potrafią stworzyc bibliografii, a kolumnę w słowniku uważają za lirykę. [sic!]

Laru Kobieta
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Takeda ]
Laru
Dni na forum: 7.322
Plusy: 6
Al Ed Upek napisał(a):
Ja zauważam, że w Polsce panuje kultura typu "zrób studia będziesz lepszy niż x", wskutek czego upycha się ludzi na studiach, najczęściej idiotów. A że coś z nimi trzeba zrobic, to ich się tam przepuszcza, przez co szkoły wyższe dużo straciły na swojej elitarności.
Zgadzam się. Jak patrzę na ludzi z mojego roku, to zastanawiam się, jakim cudem ich przyjęli. Niepoważni, niedojrzali i niewykazujący zainteresowania niczym poza własną dupą, komórką i imprezami.

Przewlecze się taki na trójach, napisze pierwszą lepszą pracę inżynierską i robi potem za inteligenta i elitę naukową kraju.

Nie dziwne potem, że ze studiów idzie się prosto do... pośredniaka...

"Jego drogę spowija jedwab, odciski jego palców na rosie,
Mieszkańcy krain mroku pokornie się przed nim płożą.
Bękart Matki Natury odrzucony przez liście i potok
Obcy w obcym kraju, szuka pociechy w swych marzeniach."
Marillion "Grendel".

Denerwować się, to mścić się na swoim organizmie za głupotę innych.
franqey Mężczyzna
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Asakura ]
franqey
Dni na forum: 7.191
Plusy: 3
Ostrzeżenia: 3
O tym min. miałam pisać dalej. Skoro ludzie się brzydzą pracy fizycznej, bycia robotnikiem, to obniża to zarówno poziom ludzi wykształconych, jak i robotników. Absurdalna jest sytuacja, gdy społecznie pogardzany jest uczciwie pracujący robotnik, utrzymujący rodzinę, dzieci i mający szacunek dla swojej pracy, a tłumaczony studenciak, nic nie wnoszący dla uczelni, kupujący pracę, ciągle pijany, i tak tępy że nie jest w stanie nic wymyślić, a jedynie powtarza cudze opinie. A promowanie takiego wzorca sprawia że coraz większe barany idą na studia, a profesorowie którzy sami wykreowali takie patrzenie na świat się dziwią że co roku się pojawiają coraz większe matoły. W dodatku robotników fizycznych spycha się na coraz większy margines. Idealnym przykładem może być Stocznia Gdańska. Ludzie potraktowani z należytym szacunkiem, i odpowiednio pokierowani olbrzymie przyczynili się do upadku Komuny w Polsce. Obecnie są traktowani jako coś obrzydliwego, od czego najlepiej się odgrodzić. Praca, mająca olbrzymią wartość zarówno społecznie, jak i dla osoby która ją wykonywała, uszlachetniająca etc. jest obecnie czymś obrzydliwym, czego powinien unikać człowiek inteligentny, a ludzie ją wykonujący stali się społecznym marginesem, i antyprzykładem dla ludzi. Jak o tym myślę, to wolę już wypiekać te bułki w Te3sco, co obecnie robię, niż siedzieć na studiach wśród ludzi którzy stworzyli taki trend.

"I wówczas, jakby dla ostatecznego i nieodwołalnego pchnięcia mnie do upadku, zjawił się duch Przekory. Filozofia nie zdaje sobie żadnej z tego ducha sprawy. A jednak wieżę w to święcie, jak w istnienie własnej duszy, że przekora jest jednym z pierwotnych popędów ludzkiego serca - jedną z niepodzielnych, pierwiastkowych władz lub uczuć, które nadają kierunek charakterowi danego człowieka. Któż, popełniając czyn niedorzeczny lub nikczemny, nie dziwił się po stokroć tej prostej oczywistości, iż wiedział, że winien go był nie popełniać? Czyż pomimo doskonałości naszego rozsądku nie mamy nieustannych zakusów do naruszania tego, co jest Prawem, dla tej po prostu przyczyny, iż wiemy właśnie,że jest to - Prawo?"
Edgar Allan Poe "Czarny Kot"
Mateusz Mężczyzna
^Recenzent
Recenzent
[ Klan Tokugawa ]
Mateusz
Dni na forum: 6.457

Obraz
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
W Holandii powinni powbijac ich na widły, za takie trwonienie kasy. Mam nadzieję, że w końcu tak się stanie. A Chile powinno powiedziec Holandii, żeby się nie *mieszali* w ich sprawy. Ale Pinochet nie żyje, a nie wiem, czy ktoś tam ma jaja.

Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Co sądzicie o mesjaniźmie i całej romantycznej spuściźnie, jaka ciąży na naszym narodzie?

Endzik Mężczyzna
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Kutang ]
Endzik
Tak się zastanawiam teraz, przyglądając się "kampaniji" jakie są szanse, niezależnie od wyniku wyborów prezydenckich, że PO zrobi wybory do Sejmu. Wydaje mi się, że tak w przypadku dla nich optymistycznym, jak i pesymistycznym, gra byłaby warta świeczki.
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.644
Plusy: 73
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
O ile Komorowski wygra w pierwszej turze, to od razu do tego przystąpią. Zwłaszcza, że PSL zrobiła się niewygodna. Jest teraz bardziej liberalna niż ta wielbiona PO. Przynajmniej w osobie Pawlaka i jego emerytalnego pomysłu.

Endzik Mężczyzna
Super Saiyanin 4
Super Saiyanin 4
[ Klan Kutang ]
Endzik
Gotenks napisał(a):
Jaki mieliby w tym cel?
Proste. Wygrywa Komorov - PSL zacznie im bruździć, tak jak nabruździli SLD. Mimo prezydenta gówno uchwalą.
Wygrywa Kaczor - ustawy dziwne i niebezpieczne nie będą przechodzić, więc będą cisnąć ku 2/3.
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Odbiłoby to się przeciwko nim. Jak się ma władzę, to się tego nie zmienia (chyba że ją stracą, w co wątpię, to co innego). Przecież tyle się mówi, że wybory to marnowanie pieniędzy. Poza tym nie ma szans, żeby uzyskali aż tak dobry wynik, by ryzykować. Chociaż to po prezydenckich się okaże.

Poza tym co tu uchwalać, teraz UE tworzy prawo ;p

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
2/3 dają im wszystko, włącznie z możliwością zmiany ustroju na kanclerski. Choć nie wiem, czy ten pomysł nadal jest tam realny. Był swojego czasu, moim zdaniem, zabezpieczeniem na ewentualne utrzymanie przez Lecha prezydentury. 2/3+1 daje możliwość zmiany Konstytucji. Przy takim natłoku ich propagandy, jej skuteczności (dotąd każda partia leciała w dół, po PO jakoś tego nie widać), wręcz nastaniu ochlokracji nie jest to dla nich trudnym zadaniem. A ludzie powoli zaczynają się już zadowalać tym co mają.

[ Dodano: 04.06.2010, 22:57 (po 1 minucie) ]
Gotenks napisał(a):
Poza tym co tu uchwalać, teraz UE tworzy prawo ;p
Już oszczędzę sobie przypominania, który "konserwatysta" do tego dopuścił.

Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Na czym polega ta jakaś przemiana Palikota?
Że Lech -> Jarosław?

lol.

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Ostatnio nie śledzę jego poczynań, choć obijały mi się o uszy jakieś komentarze na temat Jarosława. Myślę, że gorączka kampanii go przerasta.

Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek

Mateusz Mężczyzna
^Recenzent
Recenzent
[ Klan Tokugawa ]
Mateusz
Dni na forum: 6.457
Strony:   1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  

Forum DB Nao » » » » Polityka
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump