tronk21 napisał(a):Krótsza kaseta z filmem 1 również posiada muzę w stereo, bo "Stereo" jest napisane na okładce tej książeczki.
Na chwilę obecną, nie istnieje nawet ślad poszlaki, który wskazywałby na to, że muzyka do pierwszego filmu DBZ (czyli seria M800) została zmiksowana w stereo. Napis „stereo” zapewne odnosi się do utworów wokalnych, lub ich instrumentalnych wersji, jeśli takowe są na kasecie.
tronk21 napisał(a):Natomiast pełna wersja taśmy z filmem 6 zawiera muzykę nie tylko w stereo, ale i 2 alternatywne utwory muzyczne, inne niż były użyte w filmie.
Wiemy na pewno, że na wydaniach OST pojawiły się alternatywne wersje pewnych utworów, ale czy zostały one użyte w stereofonicznym miksie, który wyszedł jedynie na kasecie? Nic o tym nie słyszałem, do tego nie mam ripa tej kasety, więc nie mogę potwierdzić, aczkolwiek chętnie bym te informacje zweryfikował.
Wszystkie opisane tu różnice wskazują na to, że Columbia sama sobie podkładała muzykę z własnego źródła. Szczerze mówiąc, to nie wiem, czy to dobra wiadomość, ponieważ częściowo obala ona moją optymistyczną teorię na temat produkcji muzyki, według której Columbia miała posiadać wszystkie taśmy pierwszej generacji w stereo.
ドラゴンボールの秘密~神龍~ /
Doragon Bōru no Himitsu ~Shénlóng~ = Tajemnica Smoczych Kul ~Dongfeng Peugeot Citroen~