Forum Dragon Ball Nao

» Wegeterianizm

Strony:   1, 2

no właśnie. Czy wegetarianie mogą jeść smalec

no właśnie. Czy wegetarianie mogą jeść smalec
tak 41,67% 10 41,67%
nie 58,33% 14 58,33%
Wszystkich głosów: 24
Hayato Mężczyzna
Kami
Kami
[ Klan Takeda ]
Hayato
Dni na forum: 6.369
Plusy: 15
Nie potrafie i nie chce zrezygnowac ze spozywania miesa. Jakos malo mnie interesuje co czul schabowy za zycia. Wazne, ze jest smaczny.

Jezeli wiara w drugiego czlowieka, ktorego ma sie przed oczami jest naiwnoscia, to jak nazwac wiare w Boga, ktorego nikt nigdy nie widzial...???
Mateusz Mężczyzna
^Recenzent
Recenzent
[ Klan Tokugawa ]
Mateusz
Dni na forum: 6.621
Plusy: 10
Widziałeś w jaki sposób zabijane i traktowane są te zwierzęta? Ja po tych filmikach czasami poważnie myślę nad rezygnacją z jedzenia mięsa lub kupowania u kogoś kto zabija w miarę bezbólowo i nie znęca się

Obraz
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Dni na forum: 6.912
Nie że wegetarianizm, ale zacząłem przestrzegać postów. Nie tylko z przyczyn religijnych, ale też dietetycznych i zdrowotnych. Muszę przyznać, że jestem z tego ruchu zadowolony.

Nigdy nie będę w 100 % szczęśliwy, bo spirytus ma 96 %.- mój kolega Marcin.
-Nadia, gdzie moje gacie?
-Nie wiem, pewnie do muzeum wzięli.
Panie Bolesławie, witamy w domu. Witamy całą ekipę czarnuchów z łańcuchami.
Nie oznacza to jednak, że byłem świniakiem pokroju Kwaśniewskiego, czy innego Komorowskiego, aż tak nisko nie upadłem. Chłopu trzeba dawać albo się nie dziwić. Chłopak wyczaił ją na skupie żywca. W sezonie tzw "świńskiej górki". Na imie jej było Teresa, Teresa z domu Bąk. Gonar wziął 2k kredytu na suple. xD
GypsyCatcher
Super Saiyanin 3
Super Saiyanin 3
[ Klan Kutang ]
GypsyCatcher
Dni na forum: 5.567
Plusy: 2
Ostrzeżenia: 5
Każdy może jeść mięso.
Powinienem wejść na ketozę.

"...nie pasuję do tej pedalskiej sztafety... “
Hayato Mężczyzna
Kami
Kami
[ Klan Takeda ]
Hayato
Dni na forum: 6.369
Plusy: 15
Mateusz napisał(a):
Widziałeś w jaki sposób zabijane i traktowane są te zwierzęta?
Widzialem, ale nie ma to wplywu na wartosci odzywcze i smak ich miesa. Problemem sa jedynie malo humanitarne standardy hodowli i uboju tych zwierzat.

Jezeli wiara w drugiego czlowieka, ktorego ma sie przed oczami jest naiwnoscia, to jak nazwac wiare w Boga, ktorego nikt nigdy nie widzial...???
Mateusz Mężczyzna
^Recenzent
Recenzent
[ Klan Tokugawa ]
Mateusz
Dni na forum: 6.621
Od jakichś 2 lat można powiedzieć, że jestem fleksiwegetarianinem. Mięso jem jedynie jak ktoś mnie poczęstuje, mniej więcej raz w miesiącu kupię też parówki lub pasztet albo na mieście kebaba (jeśli nie ma opcji wege).

Wegetariańskie jedzenie jest bardzo dobre, jednak brakuje mi w szczególności pasztetów oraz dań mięsnych z grilla.

Obraz
Kameoka
Super Nameczanin
Super Nameczanin

Dni na forum: 10
Wegetarianizm oznacza niejedzenie mięsa, a także smalcu, żelatyny itd. Ogólnie, tkanek zwierzęcych. Wydawałoby się to dość jasne. Dziwne, że ktokolwiek uważa smalec za wegetariański.
Drakan napisał(a):
Wiadomo, że w przyrodzie występują relacje drapieżca-ofiara i jest to całkowicie zgodne z naturą. Skoro tak wszystko zostało stworzone (może nie wszystko, mowa o roślinach, padlinożercach i innych rozkładających martwą materię organiczną) i to całkiem zwyczajne już widać jak głupie są podobne twierdzenia. Tak samo polowanie to jeden z elementów regulacji liczby organizmów.
A co jest naturalnego w przemysłowej hodowli zwierząt oraz w kupowaniu w sklepach mięsa z takich hodowli? I co to ma wspólnego z polowaniem?
To nie natura stworzyła kury, krowy i świnie, tylko ludzie.
To ludzie wyrwali ich przodków ze środowiska naturalnego i przez odpowiednią hodowlę i selekcję zrobili: z kur bankiwa kury domowe, a bawołów krowy, a z dzików - świnie. Sprawiając, że kury zaczęły składać o wiele więcej jajek niż potrzeba do rozmnażania się, krowy zaczęły dawać o wiele więcej mleka niż potrzeba do wykarmienia cieląt, a świnie-tuczniki zaczęły ważyć tyle, że też trudno to porównać do sylwetek dzików.

Sztuczne unasiennianie również nie ma nic wspólnego z naturą - a jest to praktykowane w hodowlach.
W klatkowej hodowli kur, kurczętom ludzie obcinają dzioby. I trzymają ich w tak ciasnych przestrzeniach, że one nie są w stanie nawet rozłożyć skrzydeł. Te kurczaki przez całe swoje życie nigdy nawet nie widzą światła słonecznego, bo są zamknięte w hangarach.

Przytłaczającą większość biomasy na świecie stanowią ludzie oraz zwierzęta hodowlane. Dzikie kręgowce stanowią zdecydowaną mniejszość. Tak silnie ludzie przekształcili środowisko naturalne.
Poza tym, to właśnie przemysłowa hodowla zwierząt jest główną przyczyną wylesiania i utraty bioróżnorodności. Mnóstwo lasów zostało zniszczonych i przekształconych w pastwiska oraz przeznaczonych na uprawę paszy dla zwierząt. Szczególnie drastyczną skalę przybrało to w Ameryce Południowej. A także w Indonezji.
Gdyby ludzie chcieli jeść tyle mięsa co teraz, opierając się wyłącznie na jedzeniu dzikich zwierząt, to wszelkie dzikie zwierzęta błyskawicznie zniknęłyby z powierzchni ziemi. Tak mało ich zostało, w porównaniu do hodowlanych. Żeby to zmienić, trzeba by olbrzymie połacie ziemi przywrócić naturze, zlikwidować wielkie hodowle i ponownie zalesić te obszary, które kiedyś zmieniono w pastwiska.
Strony:   1, 2

Forum DB Nao » » » Wegeterianizm
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump