Forum Dragon Ball Nao

» Porównanie (Hitlerowcy - Freezer, Saiyanie)

Strony:   1, 2, 3
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.582
Plusy: 73
Nomi napisał(a):
Hitler zabijał nawet swoich, i to bez wachania!
Freezer tez bez wachania wyeksterminowal rase Saiyan i to dodatkowo niszczac ich planete :p

Dai Kaiosama napisał(a):
Co masz na myśli mówiąć hitlerowcy?
Czy chodzi Ci o SS, Wermaht, NSDAP, zwykli niemieccy obywatele-wyborcy czy samo najblizsze otoczenia Hitlera?
Hitlerowcami nazywa sie zwykle walczacych i tych, ktorzy nad nimi stoja, zwykli obywatele sa wporzo.

Porownanie nawet dobre, ale troche nie tego porownywac Hitlera (ktory zostal wybrany przez narod) z Freezerem (ktory sam sie wybral).

Akira raczej nie mial tego na celu ;p

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT
Ania Kobieta
Saiyanin
Saiyanin

Dni na forum: 7.033
Ciekawy i trochę kontrowersyjny temat, ale spróbuje wypowiedzieć się na ten temat, po głębokim zastanowieniu doszłam do wniosku, że Frezer był zbrodniarzem i można by go porównać do zbrodniarzy z naszego świata. Tylko Frezer działał na trochę większym obszarze i miał większe ambicje (zdobyć cały wszechświat, a nie tylko Ziemie). Wykazywał się przy podbojach wyjątkowym okrucieństwem, nieraz werbował do swojej armii używając "siły" (przykład werbunku kilkuletniego Vegety, gdy przy okazji zabił jego ojca i wysadził w powietrze jego planetę). Zabijał bez litości nawet "swoich" jeśli mu "podpadli" nawet z powodu jakiegoś "głupstwa". Z jego rozkazu zginęło mnóstwo istot (można te istoty porównać do ludzi). Sam też zabijał, ale nie za bardzo lubił "brudzić" sobie ręce krwią "słabeuszy", od "brudnej roboty" miał pachołków.
Kubuś_ssj5 Mężczyzna
Wojownik
Wojownik
Kubuś_ssj5
Dni na forum: 6.604
Ostrzeżenia: 1
Nom Hitler mial elitarne jednostki Frezer też 5 tych poajaców co im Songo ankopal

Obraz
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Dni na forum: 5.280
Plusy: 2
Ostrzeżenia: 7
Megane napisał(a):
Nie uwazacie ze Sajaninowie i Hitlerowcy maja wiele cech wspolnych?
*Był to narod władany przez maniaka zwanego Freezerem, tak samo jak niemcy byli przez Hitlera.
*Dążyli do calkowitego zawladniecia innymi narodami.
*Te inne narody na innych planetach uwazali za smieci nie godne zycia, tak samo jak uwazali hitlerowcy Polakow, Żydow, Rumunów.
*Uwazali swoja rase za nieskazitelna i najlepsza

Czekam na wasze opinie

Sayanie to Faszyści. A Frezer z elitą to Naziści. Sayanie mają poparcie w Ki duchu (szukają ją, Bóg) stąd mamy super sayan (odpowiednik aryjczyka na ziemi).
Cały ziemiemski świat w sadze DB. To neokomuna. Goku się zmienia (upadek z wysoka) i staje się faszysto-liberałem (alternatywnym demokratą). Natomiast Vegeta
też jest faszysto-liberałem (wpływ zdarzeń i goku) ale demokratą nie. Ja bym powiedział, że... no boje się tego użyć. Miał coś z kapitalizmu.

[ Dodano: 06.01.2011, 19:05 (po 17 minutach) ]
Frezer to Hitler. A komórczak to Stalin. Hitler chciał czystki swojej rasy. Tj. (w DBZ) rasa Frezra. Miała być najlepsze. Wykorzystywała sayan (Faszystów) by to udowodnić. Tak samo Hitler wykorzystał Włochów. Jednak zauważył wyższość Faszystów (sayan). Naziźci nie pokładali wiary w Boga (Ki) tyle co sayanie. Nirvana u sayan to (SSJ i dalsze). Przenieśli się na ziemię (Goku by ją podbić)
jednak doznaje przemiany (upadek z wysoka) i zaczyna być demokratą. Nie zapominajmy, że świat ziemski to tak naprawdę neokomuna (do której zmierzamy). Vegeta na ziemi jest faszystą ale już liberalnym. Podchodzi mi tu o kapitalizm ale nie jestem pewien. SSJ na ziemi to rasa Aryjczyków. Aryjczycy są tu przedstawieni w dobrym świetle. Mr. Satan to Żyd. A Polski (Najman czy ktoś tam inny). I cała sławę zbiera dla siebie. Komórczak to Stalin albo Lenin. Który ma zamiar wprowadzić na ziemie, jakiś rodzaj (zły) dyktatury komunistycznej.
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Gonardino napisał(a):
Komórczak to Stalin albo Lenin. Który ma zamiar wprowadzić na ziemie, jakiś rodzaj (zły) dyktatury komunistycznej.
A ja myślałem, że celem Cella było pokazanie swojej "perfekcji" poprzez pokonanie i zniszczenie wszystkich, a nie wprowadzenie dyktatury na Ziemi.

Jak swoje wywody odniesiesz do tego, że Cell (Stalin) to połączenie komórek m.in. Goku (faszysto-liberał), Vegety (faszysto-liberał) i Freezy (Hitler)? I co wspólnego ma z tym wszystkim ten cwaniak Dr. Gero?

I dręczy mnie pytanie, kim jest w Twojej wizji Piccolo?
Pozostaje też nierozwiązana kwestia Buu.

GypsyCatcher
Super Saiyanin 3
Super Saiyanin 3
[ Klan Kutang ]
GypsyCatcher
Dni na forum: 5.341
Ostrzeżenia: 5
Hipisem.

"...nie pasuję do tej pedalskiej sztafety... “
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Shounen napisał(a):
Gonardino napisał(a):
Komórczak to Stalin albo Lenin. Który ma zamiar wprowadzić na ziemie, jakiś rodzaj (zły) dyktatury komunistycznej.
A ja myślałem, że celem Cella było pokazanie swojej "perfekcji" poprzez pokonanie i zniszczenie wszystkich, a nie wprowadzenie dyktatury na Ziemi.

Jak swoje wywody odniesiesz do tego, że Cell (Stalin) to połączenie komórek m.in. Goku (faszysto-liberał), Vegety (faszysto-liberał) i Freezy (Hitler)? I co wspólnego ma z tym wszystkim ten cwaniak Dr. Gero?

Pozostaje też nierozwiązana kwestia Buu.
Już ci wszystko tłumaczę. A zaczną od Komurczaka.

Wiadomo nam, że Komórczaka stworzył Dr. gero (odpowiednik Jacque Fresco albo Stepen Howking). Jak już wcześniej wspominałem Goku trafił na ziemię, I tam doznał przemiany moralnej (upadek) stał się niczym Bóg dla ludzi (Picolo Daihimo), ale poklasków nie chciał. Poza tym ówczesny Kami miał dwie dusze złą i dobrą (Zła to nasz Picoloo. Nameczanie to rasa demonów (złych i dobrych) . Na ogół są dobre. Picoloo też jest dobry. Ale nie rozumie świata dlatego miał mieszane uczucia (dlatego między innymi stał się wojownikiem). Wracając do Komurczaka. Wiesz, że na ziemi są tajne służby i stowarzyszenia (odpowiednik armii czerwonej wstęgi). Stąd te komórki. Cechy komurczaka mają wiele wspólnego z Stalinem i Leninem. Jednak, że posiadat też cechy naszych wojowników. Komórczak jest/byłby na tyle rozsądny. Żeby nie niszczy c ziemi. Widzisz czasami nie jest się wstanie zrozumieć człowieka jeśli posiada w sobie kilka cech osobowości. Osobowość wojownicza nakazuje walczyć ( Zło picoloo i faszysty Vegety to spodowały) Ale ma i goku. Więc daje naszym szanse i organizuje turniej sztuk walki. Co do Bubu nie mam dużych teorii. Uważam że jednak Badibi posiada (arcykapłan iluminatów) cechy antychrysta.

Wiem, że to wszystko brzmi niedorzecznie. Ale to już filozofia. Jak każda religia która ją ma.
Al Ed Upek Kobieta
"Deus Volt
Deus Volt
[ Klan Kutang ]
Al Ed Upek
Dni na forum: 6.686
Plusy: 10
Jasne, Akira bawił się w tworzenie Antychrysta, choć o chrześcijaństwie pewnie wie tyle co ty o trzymaniu się tematu, vide: 88 spostrzeżeń.

Nigdy nie będę w 100 % szczęśliwy, bo spirytus ma 96 %.- mój kolega Marcin.
-Nadia, gdzie moje gacie?
-Nie wiem, pewnie do muzeum wzięli.
Panie Bolesławie, witamy w domu. Witamy całą ekipę czarnuchów z łańcuchami.
Nie oznacza to jednak, że byłem świniakiem pokroju Kwaśniewskiego, czy innego Komorowskiego, aż tak nisko nie upadłem. Chłopu trzeba dawać albo się nie dziwić. Chłopak wyczaił ją na skupie żywca. W sezonie tzw "świńskiej górki". Na imie jej było Teresa, Teresa z domu Bąk. Gonar wziął 2k kredytu na suple. xD
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Myślę, że Bubu to twór antychrysta. Antychryst to przeciwieństwo Chrystusa. Chrystusem w tym przypadku byłby Kami. Zauważ że Kami też stąpił na ziemię (brak ukrzyżowania)ale jest co innego. Nie myl tego z Picoloo bo Bubu to twór Badibiego. Kim był Bubu można się domyślać (że jak Janbea DMZ movie któryś tam był splotem złych uczynków, grzechem i złych dusz)
Powiesz że Bubu zaaobsorbował Bogów różnych galaktyk. Dlatego przybierał różne postacie i był Apokalipsą tego świata. Tu się kończy wizja Akiry Torimy. GT to kontynuacja fanów. Ja przedstawiłem wam filozofię jego serii.
Dziękuję i oozdrawiam

[ Dodano: 06.01.2011, 20:16 (po 4 minutach) ]
Al Ed Upek napisał(a):
Jasne, Akira bawił się w tworzenie Antychrysta, choć o chrześcijaństwie pewnie wie tyle co ty o trzymaniu się tematu, vide: 88 spostrzeżeń.
Rusz wyobraźnią. Akira to Japoniec. Więc chrześcijaństwo jest mu obce. Ale on zna koncepcje (ew. Hipoteze) tj religii. Shintoizm jest oparty na wierze w duchy (nie ma jednego Boga) i jest swego rodzają filozofią. Chrześcijaństwo też, ale do tego jeszcze nie doszło.

p.s. Wiem że czasami nie trzymam się tematu. Ale chcę wszystko wyjaśnić

[ Dodano: 06.01.2011, 20:33 (po 21 minutach) ]
I nie bądź taki okrutny . Poniosłm mnie na tych spostrzeżeniach.
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Gonardino, jak mam być szczery, to uważam, że każdej postaci, nawet kompletnie epizodycznej, mógłbyś przypisać jakąś ideologię z naszego życia. I to bynajmniej nie świadczy o jakichś ukrytych przesłankach ze strony autora mangi, tylko o jakimś Twoim problemie wewnętrznym (bez urazy).

Pewnie, że możesz mieć własne zdanie, ale to co wypisujesz w tym temacie zakrawa na paranoję, bo wydaje się, że kompletnie wierzysz w to wszystko co tu wypisujesz i przyjmujesz za pewnik, mimo że to wszystko jest wyssane z palca i niczym nie poparte. Naturalnie nie bronię Ci pisać dalej, tylko dla mnie i pewnie wszystkich innych te wywody są pozbawione sensu.

dzikiwiesiek
Ziemianin
Ziemianin

Dni na forum: 5.292
niby pisać każdy może, ale powinno to być z sensem.

Ten post był edytowany 2 razy, ostatnio zmieniony przez dzikiwiesiek: 07.05.2011, 14:03
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Shounen napisał(a):
Gonardino, jak mam być szczery, to uważam, że każdej postaci, nawet kompletnie epizodycznej, mógłbyś przypisać jakąś ideologię z naszego życia. I to bynajmniej nie świadczy o jakichś ukrytych przesłankach ze strony autora mangi, tylko o jakimś Twoim problemie wewnętrznym (bez urazy).

Pewnie, że możesz mieć własne zdanie, ale to co wypisujesz w tym temacie zakrawa na paranoję, bo wydaje się, że kompletnie wierzysz w to wszystko co tu wypisujesz i przyjmujesz za pewnik, mimo że to wszystko jest wyssane z palca i niczym nie poparte. Naturalnie nie bronię Ci pisać dalej, tylko dla mnie i pewnie wszystkich innych te wywody są pozbawione sensu.

A jakiż to problem mam. Powiedz mi. Uważam, że ty mnie rozumiesz. Przypisuje tym postacią te cechy, które w nich widzę. Wy widzicie tylko powierzchnię tego co jest w głębi. Ten kto wie czym jest i jakie są cech np. Faszyzmu lub Nazizmu potrafi zrozumieć poszczególne zachowania.
Tak ziomek ja mam problem. I ty ze zrozumieniem tego co chce powiedzieć.

[ Dodano: 07.01.2011, 16:44 (po 9 minutach) ]
dzikiwiesiek napisał(a):
niby pisać każdy może, ale powinno to być z sensem.
A jaki ty widzisz w tym sens. Przedstaw mi swoją wiedzę. Temat jest powiązany z Hitleryzmem więc.

[ Dodano: 07.01.2011, 16:50 (po 15 minutach) ]
A propo czy ja w to wierze. Oj wiara wiara..... A czy wiarę mam pokładać w wizjach tu przedstawionych mam. hahahaha. Oj nie. Ja wierzę siebie. A to co napisałem ukazuje tok myślenia o danym temacie który podejmujecie. Czyż nie każda idea ma swoją nazwę . Ja je znam z zebranych inf. i je dopasowuje.

[ Dodano: 07.01.2011, 16:55 (po 20 minutach) ]
Wcześniej powiedziałeś coś w stylu "Jak wygląda" to i to tamto w twoich wizjach. Więc je przedstawiłem. A w bierzecie to w jakieś (nie wiem) proroctwo XD. Oj wiara wiara. Wiara powinna mieć podłoże filozoficzne. To poza tematem.
Kreon Mężczyzna
Ziemianin
Ziemianin
Kreon
Dni na forum: 5.285
Gonardino napisał(a):
A komórczak to Stalin.
Zawsze wydawało mi się, że "Armia Czerwonej Wstęgi" ma jakiś związek z organizacją komunistyczną. Przecież tego typu ruchy występowały w całej Azji, również w Japonii i były zaprzeczeniem gospodarki kapitalistycznej, wolnorynkowej, której przedstawicielem w anime może być korporacja Capsule, chociaż z drugiej strony firma ojca Bulmy po zniszczeniu RR miała monopol .

Jeśli chodzi o interpretacje Gonardino, to naprawdę bardzo chciałbym, żeby Dragon Ball Z miał tak głęboki sens ocierający się o filozofie, religie, różne światopoglądy i wyższą sens odzwierciedlający nasz świat i mający nas nie tylko czegoś uczyć, ale zmuszać również do ogromnej refleksji nie tylko nad realnym światem, ale również tym co jest po drugiej stronie, zastanawiać się nad istnieniem wyższej logiki, odmieniać i kształtować sens naszego istnienia. Akira Toriyama stałby się drugim Platonem, Wolterem, Kantem, Nietzsche.

Gdyby to była prawda (nie mówię, że nie jest, coś w tym może jest, sam nie wiem) DB stałoby się czymś więcej niż zwykłą Mangą i Anime.
Może wtedy wszyscy nabrali by do niego szacunku i znów puszczany byłby w TV wychowując nowe pokolenia .
Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Wreszcie, znalazłem pokrewną duszę . Nie bez powodu to przedstawiłem. Widzisz. Zawsze zastanawiałem się skąd autorzy swoich dzieł literackich, filmowych, animowanych itp. biorą pomysły. Żyjemy w świecie, w którym informacja (wiedza) jest dostępna na wyciągnięcie ręki (internet).Oglądaliście może Inepcje albo Matrixa lub Avatara.
Czy wiecie, że Inepcja zrobiona została na motywie OOBE. A teraz pomyślcie o Matrixie, ciekawe co wam przyjdzie na myśl.
Pozdrawiam
Kreon Mężczyzna
Ziemianin
Ziemianin
Kreon
Dni na forum: 5.285
Incepcji nie oglądałem, choć bardzo chciałbym, tylko nigdy nie mam na to czasu (teraz jestem w matni oglądania kolejny raz Dragon Ball Z). Matrixa widziałem i nigdy nie mogłem zrozumieć moich znajomych mówiących zawsze, że to po prostu film o bijatyce, albo o tym, że Neo wziął tabletkę i miał narkotyczne wizje.
Nikt jakoś nie widział w tym nic głębszego, całkowicie odmiennego spojrzenia na naszą rzeczywistość. Niestety widać tak jest, że jedni widzą tylko opakowanie, a nieliczni to co jest w środku. Ja mam tak, że interpretuję prawie wszystko, nawet odcinek "Świata według kiepskich" i później domownicy dziwnie na mnie patrzą kiedy zaczynam mówić jaki wg mnie był jego ukryty sens, chociaż wszyscy myślą, że to po prostu głupkowata komedia, z której można się pośmiać.

Chyba właśnie to jest filozofia, że w małym kamieniu leżącym na ziemi odnajdujemy wyższy sens, a tam gdzie inni widzą esencje całego życia widzimy brak jakiegokolwiek sensu.

Przepraszam, że zbiegłem trochę z tematu, ale żeby nie robić większego offtopa napiszę parę słów o DBZ.

Jeśli chodzi o Komórczaka z jednej strony ma cechy podobne do nazistów, jego celem jest osiągniecie perfekcyjnej formy poprzez wchłonięcie cyborgów (podobnie naziści, szczególnie ss, chcieli uzyskać żołnierza doskonałego-ubersoldier), przyczyną tego może być natura Saiyan, która w nim drzemie z racji posiadania komórek Goku i Vegety. Oprócz tego w Cellu widzę również pasożyta żerującego na ludziach (wchłania ciała i ich moc), podobnie jak totalitarni komuniści, co możemy zaobserwować dziś w takich krajach jak Korea płn (a więc porównanie również do Stalina jest zgodne, bo to praktycznie to samo, choć uważam, że Akira Toriyama brał bardziej przykład z totalitarnych reżimów w Azji, ponieważ były mu bliższe), którzy poprzez wyzysk i zmuszanie do niewolniczej pracy wysysają z ludzi życie czerpiąc samemu z tego korzyści.
Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Kreon napisał(a):
Gdyby to była prawda (nie mówię, że nie jest, coś w tym może jest, sam nie wiem) DB stałoby się czymś więcej niż zwykłą Mangą i Anime.
Ale ja mówię, że nie jest i już chyba jasno napisałem, gdzie kolega robi błąd w swoim "doszukiwaniu się" "skąd autor brał pomysły". Poza tym ten Toriyama musiałby być niezłym świrem, żeby takie bzdury do mangi wrzucić.

Kreon napisał(a):
Chyba właśnie to jest filozofia, że w małym kamieniu leżącym na ziemi odnajdujemy wyższy sens
Widzisz, odnajdywanie sensu w tym kamieniu to jest jedno, ale wierzyć, że przechodzeń specjalnie kopnął ten kamień akurat tam to jest już co innego. A w przypadku teorii Gonardino trzeba by brać pod uwagę ze 100 takich kamieni (bo on każdej postaci przypisuje jakieś ideologie).

Te wszystkie wiersze przerabiane w szkole też różni ludzie interpretują, każdy po swojemu. I o czym to świadczy? Że ich autor był taki przegenialny i zawarł w nim 100 ukrytych sensów? Chyba nie.

Możecie sobie doszukiwać w tej serii wszystkiego, ale nie mieszajcie w to biednego Toriyamy.

Grenardo Mężczyzna
Gekokujō
Gekokujō
Grenardo
Dobry jesteś. Myślisz lepiej niż się spodziewałem. Oczywiście moja wizja DB. Ma luki. A sam w nią wpadłem. Gdy wspomniałem o Gohanie. Powoli traciło to sens. I było śmiesznie. Parados (niemożliwe, bez sensu). Stawiane było, że Goku wygra walke. Ale nastąpił zwrot akcji. Luka.
PS.
To są moje wizje. Moje domysły. Filozofia. Filozofia powstała na wskutek skojarzeń i zdobytych informacji. To samo tyczy się religii chrześcijańskiej. Wtedy ludzie nie wiele wiedzieli. Ale to już grubsza sprawa. Podaje link do ciekawego o tym filmiku.
Pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=RzEE3afyMeQ

[ Dodano: 13.01.2011, 14:24 (po 1 godzinie 15 minutach) ]
Komurczak miał tak naprawdę dużo fetyszy.
Strony:   1, 2, 3

Forum DB Nao » » » Porównanie (Hitlerowcy - Freezer, Saiyanie)
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump