Forum Dragon Ball Nao

» Afro Samurai, Afro Samurai Resurrection

Shounen
*SōheiMenos 「僧兵メノス」
SōheiMenos 「僧兵メノス」
Shounen
Dni na forum: 7.605
Plusy: 73
5 odcinków po 20 minut, anime w języku angielskim, w rolach głównych nieprzypadkowo Samuel L. Jackson. Recenzje mamy na Nao. Pokrótce opowiada o czarnoskórym samuraju zamierzającym pomścić śmierć ojca. Grafika dosyć specyficzna, obraz ciągle ciemny.
Nawet niezłe, ale całe szczęście, że takie krótkie ;]

Regulamin Forum | AnimePhrases ~ cytaty z anime i mang | MAL | Twitter · YT

Ten post był edytowany 2 razy, ostatnio zmieniony przez Shounen: 14.02.2009, 18:05
Thorik Mężczyzna
Full Power SSJ
Full Power SSJ
[ Klan Kaeshi ]
Thorik
Dni na forum: 6.182
Plusy: 1
Ostatnie dwa dni zajęło mi oglądanie Afro Samuraia, a dokładniej wczoraj 5 odc, dziś "Afro Samurai Resurrection". Wcielenie duszy samuraia, zwyczajów i przyzwyczajeń do ciała czarnoskórego gościa z afro, stało się dobrym zabiegiem. Afro to wyciszony koleś, o sprawnej ręce, którą sieka niejednego wroga. Fabuła mimo, że nie powalająca, to ciekawa. Chęć oglądania potęgują dobre, aczkolwiek niedoskonałe walki. Niedoskonałe bowiem, patrząc przez pryzmat Samuraia Champlo, Afro powinien się jeszcze wiele nauczyć. To co razi, to brak dłuższej, przemyślanej i konkretniejszej potyczki. Występuje tu duża stronniczość. Albo Afro wygrywa, albo przegrywa(ma remisować? nie chodzi mi o zaciętość). Brakuje walki długo będącej remisową i dopiero pod koniec, zwieńczonej geniuszem, bądź też przypadkiem.
Pod tym względem "Afro Samurai Resurrection" jest już lepsze od swojej poprzedniczki. Choćby walka z posiadaczem II opaski. Zwycięstwo naznaczone jest podstępem, bowiem poziom przeciwnika przewyższa Afro. Dzięki temu (przynajmniej mi) lepiej się ogląda.
To co bije na głowę i miażdży wszystkie mankamenty, jakich możemy się doszukać w Afro Samuraiu, to oczywiście teksty niejakiego Ninja Ninja. Zdecydowanie jest to najmocniejszy i najlepiej wykonany punkt całego anime. Oprócz tego, końcówka filmu jest naprawdę solidna i ciekawa. Powroty do początku i zaczynanie wszystkiego od nowa, zawsze robiły na mnie wrażenie.
Ogółem jak na 5 epków i film, jest to pozycja godna uwagi. Nawet koneser i znawca się nie wynudzi, a większości sądzę, że może się spodobać.

Ps. Jeśli znalazłaby się osoba uprzejma, to z chęcią dowiem się co oznacza blond czarny oraz zabójca ojca Afro, których widzimy na końcu filmu "Afro Samurai Resurrection"?

Obraz
„(..) czytanie książek i oprawianie ich to całe dwa, i to ogromne, okresy rozwoju. Z początku pomalutku uczy się człowiek czytać. Oczywiście nauka ta trwa wieki. Książkę rwie, szapie, brudzi, nie traktuje jej poważnie. Oprawa zaś świadczy o szacunku do książki, świadczy o tym, że człowiek nie tylko lubi ją czytać, lecz że traktuje ją poważnie.” Dostojewski Fiodor
Katz Mężczyzna
^Hatamoto
Hatamoto
[ Klan Tokugawa ]
Katz
Dni na forum: 6.333
Plusy: 27
Krwawy i brutalny.Chaotyczny i prostolinijny...Oto amerykanska kreskowka spod piora japonskich animatorow.

Historia w rodzaju zabili glownemu bohaterowi kogos bliskiego i uruchamia rzadze krwi , chęć odwetu...Dopelnieniem obrazu fabularnego jest mit o przedmiocie czyniacym czlowieka bogiem...

Afro samurai to moim zdaniem produkcja inspirowana krotkometrazowym filmikiem z "kill billa" o Oreni Ishi(Lucy Liu) ... Niepotrafie tego rozsadnie uzasadnic po prostu [ ort! ] ogladajac ten serial samoistnie wkrada sie takie skojarzenie.Procz tego jest druga rzecz ktora jest z pewnoscia zaczerpnieta z japonskiej anime Samurai Champloo. Bardziej rozchodzi sie o sposob polaczenia samurajskiego kodeksu i mieczy z klimatem hip hopu i wspolczesnosci anizeli analogie fabularne.Niemniej jednak Afro Samurai ma swój krwawy klimat...za ktory niektorzy go polubia inni powiedza ze jest po prostu [ ort! ] glupi serial o mordowaniu...
Mnie nie powalil na kolana ale przypadl mi do gustu bo czlowiek napawa oko hektolitrami krwi i fruwajacymi czaszkami...
Z tego tez powodu uwazam Afro Samurai za pozycje tylko i wylacznie dla doroslych ...(jest naprawde bardzo krwawy i brutalny).

Reasumujac jedna wielka kserokopiia sprawdzonych dobrych pomyslow z krwawym klimatem...

Ideology evo:
Józef Stalin: "Cudów nie ma"
Donald Tusk: "Polska będzie gospodarczą potęgą"
Berlusconi: "Wygramy, bo nie jesteśmy fiutami".
Obraz
Byczusia Kobieta
Kami
Kami
[ Klan Takeda ]
Byczusia
Dni na forum: 6.273
Plusy: 6
Co do Afro samuraja... mi jest to anime obojętne. Czyli tzw. nie mam zdania. Nie jest to zła produkcja, ale żeby ją nazwać dobrą to o wiele za dużo.Filmu nie obejrzałam, nie chciało mi się i wątpię by 1 film zmienił me zdanie co do tego anime. A dlaczego nie mam zdania- tu się nasuwa pytanie. No więc właśnie:
-Liczba odcinków. Trochę ich za mało, 5 odcinków na tą akurat fabułę.
Bohaterowie- i tu akurat nbr. zapadła mi w pamięć postać Afro. Ciekawy, od początku trenowany by pomścić ojca. Chociaż ten jego stosunek do
Ale jego stosunek do Ninja Ninja był po prostu chory.
-Kreska- brzydka, nie na mój gust.
Co do walk- Krew tu akurat bardzo dobrze pasowała. Nadawała tu klimatu.
Muzyka- no dobra niech będzie. Pasowała jak ulał.
Pozdrawiam.

[img][/img]
,,Nie możesz poświęcić życia za ukochaną osobę, musisz żyć ,by jej chronić"
,,W świecie ninja ci, co łamią zasady są śmieciami. Ale ci, co porzucają swoich przyjaciół są gorsi niż śmiecie"
[http://yog-sothoth.tanuki.pl/main/licznik/byczusia/250x50.png]
,,Bo jeśli głupotą jest obrona życia
Będę głupcem do ostatniego dnia"

Forum DB Nao » » » Afro Samurai, Afro Samurai Resurrection
Przejdź do:  
DB NaoForum DB NaoAninoteAnimePhrasesDr. Slump