Sensu strico winę ponosi państwo niemieckie i jego kanclerz jako przedstawiciel najsilniejszego politycznie państwa unijnego. Sensu largo ogólnoeuropejski obóz demoliberalny złożony z rozmiękczonych chadeków, socjaldemokratów, grupy ALDE, zielonej lewicy. Dodałbym do tego antifę i resztę skrajnego lewactwa, ale oni, chociaż ideę sprowadzania tych ludzi popierają, to nie odegrali żadnej roli przy jej realizacji. Odpowiedzialność powinny ponieść Niemcy, ale nie poniosą, bo nikt ich do niej nie pociągnie. Jednakże Niemcy, i inne państwa i narody Europy zachodniej poniosą, w zależności od skali problemu, wewnętrzne konsekwencje tej decyzji, a także wielu innych związanych z realizacją doktryny multikulturalizmu.
Nigdy nie będę w 100 % szczęśliwy, bo spirytus ma 96 %.- mój kolega Marcin.
-Nadia, gdzie moje gacie?
-Nie wiem, pewnie do muzeum wzięli.
Panie Bolesławie, witamy w domu. Witamy całą ekipę czarnuchów z łańcuchami.
Nie oznacza to jednak, że byłem świniakiem pokroju Kwaśniewskiego, czy innego Komorowskiego, aż tak nisko nie upadłem. Chłopu trzeba dawać albo się nie dziwić. Chłopak wyczaił ją na skupie żywca. W sezonie tzw "świńskiej górki". Na imie jej było Teresa, Teresa z domu Bąk. Gonar wziął 2k kredytu na suple. xD